Duben, 2020
blog

7 TOP potravin podporující plodnost a správnou funkci hormonů

 

1) Zelená listová zelenina

Tajemství hormonální rovnováhy začíná ve vašem mikrobiomu, kde nespočet bakterií žijících uvnitř vašeho střeva, které “dirigují” vaše hormony, žijí na rostlinných vláknech. Mezi tyto potraviny patří například kadeřávek, špenát, rukola, kapusta, brokolice nebo mangold. Obsahují látky jako je vápník, železo a folát (přirozená forma vitamínu B), který také chrání před vrozenými vadami v mozku a páteři, které se mohou projevit během několika týdnů těhotenství. 

 

2) Kořen Maca

Peruánská superpotravina, která je známá především ve formě prášku. Silné afrodiziakum, které obsahuje osm základních aminokyselin, které jsou stavebními kameny pro hormony. Je také známo, že pomáhá s oběhem krve, prouděním lymfy v těle a zvyšuje libido. Chuťově Maca nevyhovuje každému, ale lze ji přidávat do různých smoothie (skvělé je například green smoothie s Macou, baby špenátem a mraženým ovocem!) nebo třeba ovesné kaše.

 

3) Citrusy

Nejen, že jsou pomeranče, grapefruity, citrony a další citrusové plody jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C, jsou také plné draslíku, vápníku a folátu. Příjem citrusů, jejich konzumace a vitamíny v nich pomáhají s posílením imunity, což je pro člověka velmi důležité.

 

4) Mandle

Mandle patří mezi nejzdravější potraviny na světě, už to vypovída o tom, že mají pozitivní vliv na naše tělo. Navíc jsou chuťové výborné a můžeme je přijmout v několika formách - ořechy, mandlové máslo, mandlové mléko. Obsahují velké množství vitamínu E, který chrání pokožku před buněčným stárnutím, pomáhá tělu zůstat mladistvé a napomáhá pravidelné ovulaci.

 

Potraviny podprující plodnost a správnou funkci hormonů

 

5) Avokádo

Ovoce nebo zelenina? Ovoce je správná odpověď. Avokádo je obrovským zdrojem vitamínu K, který je rozpustný v tucích a tím napomáhá tělu účinně vstřebávat živiny pro zachování hormonální rovnohváhy. Má také vysoký obsah draslíku, který reguluje krevní tlak. Avokádo je zdrojem mononenasycených tuků (MUFA), které mají na tělo pozitivní vliv. A například takový avokádový toast s vejcem je navíc velká dobrota.

 

6) Řecký jogurt

Možná si myslíte, že zařadit nízkotučné mléčné výrobky je zdravější volba, ale není tomu tak a zvlášť ve chvíli, kdy se snažíte zvýšit šance na otěhotnění. Nejen, že obsahuje více vápníku než mléko, je také plný probiotik a má dvakrát větší množství bílkovin než klasický jogurt. Je také zdrojem vitamínu D, který pomáhá dozrávat folikulům ve vaječnících, posiluje kosti a imunitu. Jedna porce pravého řeckého jogurtu s ořechy a ovocem a skvělá snídaně nebo svačina je na světě. 

 

7) Čočka a fazole 

Tyto rostlinné bílkoviny mají vysoký obsah vlákniny, vitamínu B a jsou také dobrým zdrojem kyseliny listové a železa. Pokud zvolíte konzervovanou formu, zkontrolujte, zda neobsahují BPA - chemikálii, která může negativně ovlivnit hladinu estrogenu. Aby byl jejich účinek co nejvyšší, přidejte je do svého jídelníčku minimálně dvakrát týdně.

 

Ve všech případech jde o celistvé potraviny, které nejsou průmyslově zpracované. Nikdo není perfektní a občas nám to tzv. ulítne, ale pamatujte - tělo funguje na dlouhodobé bázi, ne jednodenní. Zaměřte se na kvalitní, celistvé jídlo, aby tělo dostalo všechny živiny, které ke správnému fungování potřebuje. Ono vám to vrátí mnohonásobně víc. 

 

Zdroje:

https://www.mothermag.com/superfoods-for-fertility/
https://www.thebump.com/a/10-fertility-boosting-foods-to-help-you-get-pregnant