Září, 2020
blog

3 nejrozšířenější poruchy menstruačního cyklu

Pravidelný menstruační cyklus je odrazem zdraví každé ženy. Už by dávno nemělo platit tvrzení, že menstruace je něco, za co by se měla žena stydět a nebo hůře - nasnášet. Ano, menstruace a určité části cyklu nemusí být vždy příjemné, ale jestliže žena porozumí tomu, proč se v určité fázi cyklu cítí tak jak se cítí, může z každé fáze vytěžit maximum. Bohužel důsledkem dnešní uspěchané doby a stresem se mnohem častěji stává, že je ženské tělo vyčerpané do takové míry, že to zasahuje do samotného cyklu. Zde jsou tři nejčastější poruchy, se kterými se ženy a dívky mohou setkat.

Č.1 - Anovulace

Ovulace je část cyklu, ve která má žena největší pravděpodobnost otěhotnět. Anovulace tedy znamená, že k ovulaci nedochází. Ženy o tom nemusí ani vědět, protože menstruační krvácení se i přesto dostavuje. Avšak hormonální rovnováha je narušena, vajíčko ve vaječníku nedozrává a žena tedy nemůže otěhotnět. Jestliže tento stav přetrvává a není odhalen problém, může to vést až k neplodnosti. V druhém případě by mělo být alarmující vynechání nebo častá nepravidelnost menstruace. I toto může značit anovulaci. V případě dlouhotrvajících odchylek cyklu je vhodné navštívit gynekologa, pro včasné stanovení diagnózy.

menstruační cyklus poruchy

Č.2 - PCOS

Tato zkratka za sebou skrývá další onemocnění, které má negativní vliv na ženskou plodnost. PCOS neboli syndrom polycystických ovarií patří mezi nejčastější poruchu plodnosti. Většina žen a dívek nemusí vůbec vědět, že jím trpí, příznaky bývají velmi nejasné a lehce přehlédnutelné. Proto se tento problém často řeší až v případě, kdy žena nemůže otěhotnět. Mezi příznaky se řadí například ztráta menstruace (amenorea), nepravidelná menstruace, akné, padání vlasů, hormonální nerovnováha, deprese, úzkosti, obezita v oblasti břicha. PCOS se velmi těžko diagnostikuje, ultrazvukové vyšetření totiž nestačí. Důležité je podstoupit krevní testy, ve kterých se ukáže množství hormonů. Vyšší hladina androgenů, což jsou mužské pohlavní hormony, značí přítomnost PCOS. Navzdory velkému množství informací všude kolem, je PCOS stále neprobádané téma, o kterém koluje velké množství otázek. Jeho vznik souvisí s genetikou, nadváhou a inzulinovou rezistencí. U každé ženy jsou se objevují jiné příznaky a doposud není žádný univerzální lék. Pomáhá staré známé - jíst kvalitní potraviny bohaté na živiny, hýbat se, eliminovat stres, nebo také hormonální jóga, masáže a za zkoušku stojí také akupunktura.

Č.3 - Sekundární amenorea

Za tímto slovním spojením se skrývá jedna z nejvíce podceňovaných poruch cyklu. Sekundární amenorea, neboli ztráta menstruace, trápí velké množství dívek, hlavně v dospívajícím věku. Na vině bývá ve většině případů touha po dokonale štíhlém těle. Malé množství jídla v kombinaci s častým a vysoce intenzivním cvičení zapříčiní to, že se dívka dostane do velkého kalorického deficitu. V případě dlouhodobého a drastického deficitu nastává stav, kdy ženské tělo nemá dostatek energie a omezuje určité funkce, které nejsou nutné k přežití. A mezi ty patří například menstruace. Dívkám se nejprve může zdát, že ztráta menstruace je vlastně výhra. Opak je ale pravdou, tímto si zakládají na velké problémy s hormonálním zdravím. Návrat menstruace nebývá jednoduchý a vyžaduje to čas, úsilí a pevnou vůli. Proto není dobré si s tímhle zahrávat. Dívky se v tomto období stále vyvíjí a potřebují dostatek energie. Jestliže i přesto mají nutkání snížit hmotnost, je na místě se poradit s nutričním specialistou, který navrhne stravovací plán tak, aby nebylo ohroženo hormonální zdraví. 

I když se v mladém věku poruchy cyklu nemusejí zdát jako velký problém, dokáží z dlouhodobého hlediska nadělat velké škody. Menstruační cyklus je pro ženské tělo velmi důležitý a jeho odchylky a poruchy je nutné neprodleně řešit s gynekologem.