Listopad, 2022
blog

Zdravý životní styl znamená větší šanci na otěhotnění

Snažíte se založit si vlastní rodinu, ale vysněné dvě čárky na těhotenském testu se stále neobjevují? To ale ještě není důvod k obavám nebo dokonce k tomu, že se budete vytouženého miminka vzdát. S neplodností se potýká téměř pětina párů a jedná se o natolik palčivý problém, že neplodnost byla zařazena Světovou zdravotnickou organizací na seznam civilizačních chorob. Díky moderní medicíně ale existuje řada metod, jak počít a úspěšně donosit zdravé dítě. Ovšem než začnete zvažovat umělé oplodnění a návštěvu IVF kliniky, můžete sami vyzkoušet řadu způsobů, jak otěhotnět. Zaměřte se především na zdravou životosprávu a udržujte se po fyzické i psychické stránce v dobrém stavu. 

 

Skončete se zlozvyky a žijte zdravě

Pokud se snažíte počít potomka, měli byste se soustředit především na to, abyste byli v co nejlepším zdravotním stavu. Asi všichni se shodnou na tom, že kouření, nadměrná konzumace alkoholu a jiných návykových látek a stravování se jídly s vysokým obsahem tuku a cukru jednoduše zdraví nepřispívá. V případě, že se vám nedaří dlouhodobě otěhotnět, i přestože si počítáte plodné dny a máte pravidelně nechráněný sex, začněte nejprve sami u sebe.

V případě, že si s partnerem nebo kamarádkami dáte občas skleničku vína, míchaný drink nebo malé pivo ke svátečnímu obědu, rozhodně tím svému zdraví neuškodíte. Naopak alkohol v malém množství může být zdraví dokonce prospěšný. Nadměrná konzumace alkoholu ale snižuje šance na početí. U mužů způsobuje větší množství alkoholu sníženou produkci testosteronu, který je důležitý pro tvorbu zdravých a životaschopných spermií. Pravidelná konzumace alkoholu pak může způsobit deformaci spermií, snížení jejich kvality a množství a v některých případech vést dokonce až k impotenci. 

Ženy, které pravidelně popíjejí větší množství alkoholu, se potýkají s poruchami menstruačního cyklu a ovulace. Nepravidelná menstruace ztěžuje výpočet plodných dnů a také klesá kvalita vajíček. Alkohol hraje v plodnosti ženy velmi podstatnou roli. V podstatě to samé, i když v menší míře, platí také pro kofein a tein. Za zdravé množství zkonzumované kávy se považuje zhruba jeden až dva šálky kávy a některých druhů čajů. Samozřejmě vždy záleží na způsobu přípravy, který určuje množství kofeinu uvolněného z kávových zrn, respektive teinu, který se vyluhuje z čajových lístků.  

Na kouření by měli oba partneři při snaze o početí úplně zapomenout. Kromě toho, že je kouření všeobecně zdraví škodlivé, podstatným způsobem komplikuje snahy o otěhotnění. U mužů způsobuje nikotin a další látky obsažené v cigaretách sníženou produkci spermií, jejich deformaci a v některých případech i poškození DNA. Ženy holdující tabáku se zase vystavují riziku špatného fungování vejcovodů, což je při pokusech otěhotnět zásadní překážka.

U všech látek, které mají negativní vliv na mužské i ženské pohlavní buňky a orgány, se doporučuje omezit je nebo úplně eliminovat alespoň tři měsíce před tím, že se začnete snažit o miminko. Čtvrt roku je minimální doba, za kterou se dokáže organismus vyčistit od všech škodlivin a začít fungovat tak, jak má. U mužů jsou navíc tři měsíce klíčové, protože je to doba, za jakou se spermie plně vyvinou.

 

zdravi

 

Přiměřená kombinace pohybu a odpočinku

Sport a aktivní život jsou pro zdraví klíčové, ale i v tomto případě platí, že všeho s mírou. Zdravé a silné tělo je na těhotenství připraveno výrazně lépe než nadbytečná kila nebo naopak organismus vyčerpaný nadměrnou fyzickou zátěží. Na zdravou míru pohybu v kombinaci s relaxem a odpočinkem by si měly dávat pozor především ženy. Optimální hmotnost má velký vliv na správnou produkci hormonů, které jsou odpovědné za fungování ovulace. Naopak přemíra cvičení může způsobit, že je tělo ztížené a eliminuje všechny biologické procesy, které v tu chvíli nejsou pro přežití nezbytné. Dobrým příkladem jsou v tomto ohledu vrcholové sportovkyně, které za své úspěchy mnohdy zaplatí nepravidelnou menstruací nebo jejím úplným vynecháním. Přiměřená míra pohybu je také nedílnou součástí psychické pohody. Pohyb vyplaví do těla hormony štěstí endorfiny a také spokojenost se svým vlastním vzhledem se promítá do dobrého mentálního rozpoložení.

 

Nástrahy moderního světa

V současnosti mají lidé k dispozici řadu věcí, které jim ulehčují život, jsou praktické, odpovídají moderním požadavkům na efektivitu a rychlost, ale často mohou také představovat riziko. Každý den je lidský organismus vystavený řadě škodlivých látek, ať už ho přijímá v rámci potravy, absorbuje z kosmetických a hygienických prostředků nebo s nimi přichází do styku dalšími způsoby. V běžném životě používáme nejrůznější chemikálie a organická rozpouštědla, rostliny jsou ošetřeny pesticidy, suroviny jsou geneticky modifikované, jídlo obsahuje konzervanty a umělá dochucovadla apod. To vše jsou látky, které mohou mít na plodnost negativní vliv. V případě, že se snažíte přivést na svět potomka, měli byste minimalizovat kontakt se všemi toxiny a dalšími zdraví nebezpečnými látkami.

Vliv prostředí se ale nemusí projevovat přímo, jako je tomu u jídla, přípravků a dalších preparátů. Také každodenní kontakt s technologiemi může mít negativní vliv na lidské zdraví. Dnes už je vědecky bezpochyby prokázáno, že sledování obrazovek telefonu, mobilu, tabletu nebo televize, snižuje kvalitu spánku. Přitom spánek a dostatečný odpočinek hrají při početí velkou roli. U mužů se pak může přidávat ještě další problém. Vyšší teplota v oblasti genitálií má negativní vliv na kvalitu spermií. Riziko tak může představovat například práce s notebookem na klíně, mobilní telefon v kapse nebo vyhřívané sedačky v autě. Na druhou stranu se jen málokdo může odstěhovat na venkov, pěstovat a vyrábět si své vlastní produkty a obejít se bez technologií. Při snahách o početí zde platí více než jinde, že všeho s mírou a zdravým rozumem.