Květen, 2020
blog

Jaké jsou příčiny mužské neplodnosti?

Mnoho lidí si myslí, že v případě nemožnosti otěhotnět je “vina” na straně ženy. Ve skutečnosti je poměr mezi ženou a mužem více než vyrovnaný - ve 40% je příčina na ženské straně, v druhých 40% na mužské. Ve zbylých 20% se příčina nezjistí, nebo je problém na straně muže i ženy. Pojďme se tedy podívát na nejčastější příčiny mužské neplodnosti.

1) Špatná kvalita spermií

Jeden z nejčastějších důvodů je problém s produkcí spermií a jejich kvalita. Aby byly spermie životaschopné, musí mít správnou strukturu, tvar a také dobrý pohyb.

2) Věk a životní styl

Podobné jako u žen, i tyto dva faktory výrazně ovlivňují mužskou plodnost. Muži mají v pozdějších letech tendence vytvářet si nezdravé návyky jako je nadmíra pití alkoholu a nebo také užívání drog. A s přibývajícím věkem se plodnost výrazně snižuje. Tyto dva faktory mají vliv na části, kde se vytvářejí nové spermie, z pohledu DNA může tedy dojít k narušení spermií, to zvyšuje riziko potratu a narození dětí se zdravotními vadami. Co tedy preventivně dělat a jak se chovat?

Zdravá a dostatečná strava

  • Ano, opět strava. Celistvá, vyvážená a bohatá na všechny živiny, vitamíny a minerály. To je základ. Tělo potřebuje kvalitní palivo, aby mohlo správně fungovat a tedy i produkovat zdravé a kvalitní spermie.

Vyhněte se akoholu a drogám

  • Tyhle dvě skupiny našemu tělu nedodají vůbec nic, spíše v těle fungují jako jed. Tím pádem není nic divného, že vysoká konzumace alkolohu a užívání drog velmi snižuje kvalitu a produkci spermií. 

Udržujte si optimální hmotnost

  • Hmotnost je jen číslo a člověk by si z toho čísla neměl dělat velkou hlavu. To, kolik vážíme, záleží na mnoha faktorech. Ale je třeba zapojit i selský rozum a vnímat naše tělo. V případě nadváhy, kdy vysoká hmotnost pro člověka může znamenat zdravotní problémy, je třeba se na toto zaměřit a nenásilným a chytrým způsobem váhu zredukovat. Obezita vede k potížím s produkcí spermií a také vedé ke snížení libida. Určitě je dobré poradit se s nějakým vyživovým poradcem, který vás navede na správnou cestu. Ale pozor na striktní diety - ty jsou cesta maximálně do pekel, takže je třeba k tomu přistupovat s rozumem.

Snažte se eliminovat stres

  • Chronický a dlouhodobý stres může výrazně a negativně ovlivnit funkci hormonů, které jsou potřebné k produkci spermií. V některých případech může sám stres vést k neplodnosti. Jestliže prožíváté stresové období, zkuste najít příčinu a na tu se zaměřit. Dělejte to, co vás baví, svěřte se blízkým s tím, co vás trápí. Pomoct může například třeba i jóga nebo meditace. 

Znečištěné životní prostředí

  • Některé chemické látky v ovzduší mohou v mužském těle vyvolat produkci ženských hormonů, což může vést ke snížené produkci spermií. Jsou to například pesticidy, herbicidy a další, mohou také ovlivnit schopnost spermií vázat se na vajíčko během oplodnění. Toto bohužel nelze tak jednoduše změnit, ale výlety do přírody, na čistý vzduch, nebo do lesa mohou alespoň trochu pomoci.

Teplota v oblasti šourku

  • Aby se sperma správně vyvinulo, musí být v prostředí, které má o několik stupňů méně, než je běžná tělesná teplota, proto jsou varlata umístěna v šourku tzv. “mimo tělo”. Trávení nadměrného času v horké vaně, nošení těsného spodního prádla a další činnosti, které zvyšují teplotu v oblasti šourku, mohou snížit produkci spermií.

Mužská neplodnost příčiny

3) Genetické faktory

Genetika má vliv na hodně věcí - platí to i pro kvalitu a produkci spermií. Nemusí se nutně jednat o neplodnost, ale spíše o početí dítěte s určitou genetickou vadou. 

4) Zdravotní problémy

Zdravotní faktory přímo nezpůsobují mužskou neplodnost, ale jejich přítomnost zvyšuje riziko neplodnosti. Mezi tyto faktory patří například: problémy s ejakulací, infekce, nádory, prodělané operace, radiační léčba, některé léky, hormonální nerovnováha.

Prevence a náprava?

Stanovení správné diagnózy mužské neplodnosti je pro výběr vhodné léčby zásadní. Lékaři se nejdříve budou dotazovat na sexualní a lékařskou historii jedince, poté bude odebrán vzorek spermatu a v laboratoři jeho následná analýza. Jakmile je diagnostikována příčina, může začít léčba - například pomocí léků může být napravena hormonální nerovnováha či problémy s ejakulací a chirurgicky ohou být napraveny strukturální problémy. 

Další z možností je nitroděložní inseminace (IUI), nebo umělé oplodnění (IVF) a nebo také využít možnost darovaného spermatu na některé specializované klinice.

Příčiny mužské neplodnosti častokrát souvisí s těmi ženskými. Je tedy skvělé, když je pár na stejné vlně, co se týče těch základních kamenů, jako je strava, životní styl a způsob myšlení. Mít vedle sebe někoho, kdo je váš parťák a partner v jednom. 

 

 

 

Zdroje:
https://fertilitynj.com/infertility/male-infertility/
https://www.gennet.cz/priciny-muzske-neplodnosti