Březen, 2021
blog

Vědomé početí – co pro něj udělat a jak se připravit

Psychika má na lidský organismus stejně velký vliv jako fyzické zdraví a u pokusů otěhotnět to platí dvojnásob. Při snaze o početí nestačí jen správná životospráva, pestrý jídelníček, dostatek pohybu a dobrá kondice. Duševní pohoda také hraje velmi důležitou roli. Zvláště u žen, které se o miminko pokoušejí už delší dobu a stále se jim to nedaří. Jak spolu tedy souvisí psychika a otěhotnění. Co dělat, aby žena byla v tom nejlepším stavu nejen po fyzické ale také emoční stránce?

Eliminujte stres a negativní myšlení

Celá řada východních filozofií, přírodních léčitelských metod a dalších konceptů se domnívá, že mysl je s lidským tělem neodmyslitelně propojená. Není ani nutné studovat nejrůznější koncepty a názory na tuto problematiku. Každý člověk to zažil na vlastní kůži.

Některé pocity mají své běžné fyzické projevy. Když pociťujeme strach nebo napětí, stáhne se nám žaludek. Negativní pocity, jako vztek, křivda a nevyřešené problémy mohou vést k bolestem hlavy. Myšlenky dokážou jednoduše ovládnout fungování celého organismu. Ten si pak připadá v ohrožení a svou energii věnuje na vyřešení aktuálního problému.

Při plánování těhotenství je potřeba dopřát tělu veškerou energii, aby se soustředilo na početí a budoucího potomka. Tím, že budete ve stresu a negativní, vaše tělo dostává signál, že možná ještě nejste připravená nebo že právě není ta nejvhodnější chvíle. Naopak pokud budete po fyzické i psychické stránce fit, můžete se pokusit i o vědomé početí. 

 

vědomé početí

 

Dobrá nálada je klíčem k úspěchu

Existuje řada metod, jak se psychicky uklidnit. Možná to bude znít jako banální fráze, ale právě na nich často bývá mnoho pravdivého. Je extrémně důležité mít rád sám sebe i své tělo. Teprve když člověk přijme sám sebe (a potažmo i svého partnera) takového, jaký je, může se začít posouvat dál. Jak se říká, krása vychází zevnitř.

Důležité je ale také vaše okolí. Pokud řešíte, jak otěhotnět, jeden z prvních kroků by měl vést do společnosti pozitivních lidí. Můžou to být například spokojené maminky nebo ženy, které se těší ze svého těhotenství. Toxičtí a negativní lidé z vás dobrou náladu a pozitivní naladění jen vysávají a nic vám nepřinášejí.

I lékaři se shodují v tom, že psychika v těhotenství má zásadní vliv na vývoj dítěte nejen před narozením ale také po něm. Ženy, které měly pohodové těhotenství, mají z velké části spokojené potomky. Naopak ženy, které byly jako těhotné ve stresu nebo prožily nějakou nepříjemnou životní zkušenost, se často potýkají s řadou problémů.

Hlavu vzhůru!

Z vnější perspektivy je snadné říct ženě, která touží po miminku, ale nedaří se jí to, aby myslela pozitivně. Je to těžší, než se zdá. Ale právě v takových momentech je potřeba vytrvat a nezoufat. Skvělým pomocníkem jsou v tomto ohledu koníčky, ať už vás baví starat se o bylinky, kreslit, cvičit jógu nebo si číst. Všechny tyto činnosti dokážou skvěle odvést pozornost a umožní podívat se na věci z jiné perspektivy. Nezáleží na to, kdo a co si myslí. Jediný, kdo rozumí vašemu tělu a mysli nejlépe, jste vy. Naslouchejte jim a oni vás za to odmění.