Říjen, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 32. týden

Ve dvaatřicátém týdnu těhotenství začíná poslední měsíc, kdy se miminko schovává v teple a bezpečí dělohy matky a vy se pomalu začínáte připravovat na porod. V drtivé většině případů je už plod otočený hlavičkou dolů, díky čemuž se některým těhotným ženám v tomto vysokém stupni těhotenství lépe dýchá a také trávicí problémy už nejsou tak palčivé, u jiných naopak přetrvávají. Velké bříško ztěžuje pohyb a bývá na obtíž i při spaní nebo odpočinku. V 32. týdnu těhotenství je přírůstek váhy o něco větší než v předchozích měsících. Nastávající maminku čeká pravidelná návštěva prenatální poradny, kde dostane formulář pro nástup na mateřskou dovolenou. Žena musí odejít na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před předpokládaným termínem porodu. 

Vývoj miminka v 32. týdnu těhotenství

Počátkem devátého měsíce těhotenství měří miminko přes 40 centimetrů a váží necelá dvě kila. Pokožka ztrácí svou zarudlou až červenou barvu a začíná nabývat tělově narůžovělého odstínu, i když je stále ještě svraštělá. Pokračuje také zesilování a zpevňování kostí, nehtů, které už dosahují ke konci prstů, a pod pokožkou se ukládá podkožní tuk. Jemné prvotní chmýří už téměř zmizelo a dítěti čile rostou vlasy. Dokončuje se také prenatální vývoj vnitřních orgánů. Plod stráví většinu dne spánkem. Pokud je v bdělém stavu, otevírá a zavírá oči, snaží se otáčet hlavičkou a pohybuje končetinami. Dítě v děloze v tomto období trénuje dýchání, díky čemuž se v jeho plicích tvoří surfaktant (látka důležitá pro dýchání a významný imunologický faktor pro ochranu plic, které zabraňuje plicním sklípkům ve slepení).

Ve třicátém druhém týdnu by mělo být miminko otočené hlavičkou dolů, což je ideální poloha pro porod. Tato takzvaná fetální poloha je pro závěr těhotenství i porod optimální. Hlavička je u plodu nejtěžší a nejširší částí těla a její tlak na děložní hrdlo usnadňuje otevření porodní cest. Zároveň je fetální poloha pro dítě i matku nejlepší, protože je nejúspornější při zmenšujícím se místě v děloze. Plod si přitahuje nožičky k tělu a občas si cucá palec u nohy, díky čemuž trénuje sací reflex. Na počátku devátého měsíce už je dítě v podstatě vyvinuté a podobá se novorozenci. Tukové polštářky mu poslouží jako energetická rezerva v prvních dnech po porodu, kdy ještě nemá mnoho žen plnohodnotné mléko. Tuková vrstva funguje také jako regulátor tělesné teploty, která je po porodu pro novorozence extrémně důležitá. 

 

ivf

 

Vyšetření v 32. týdnu těhotenství

Ve 32. týdnu těhotenství musí nastávající maminky pravidelně navštěvovat gynekologa a prenatální poradnu. Pokud žena zatím v předchozích dvou týdnech neabsolvovala ultrazvukové vyšetření ve třetím trimestru, je nejvyšší čas se na něj objednat. Mnoho lékařů doporučuje provést screening ve třetím trimestru v porodnici, kterou jste si vybrali. Některá lékařská zařízení to přímo vyžadují, aby měli porodníci nastávající maminku a zdraví plodu 100% pod kontrolou. Při ultrazvuku ve třetím trimestru lékař hodnotí velikost a váhu plodu, jeho vývoj a funkci všech důležitých životních funkcí. Zároveň kontroluje dostatečný přísun vitamínů a minerálů, hlavně železa, které se podílí na tvorbě hemoglobinu (červeného krevního barviva), správném fungování červených krvinek a dostatečném okysličování tkání. 

Nastávající maminka a fyzické změny

Těhotenství ve 32. týdnu je pro ženu díky velikému bříšku fyzický náročné, ale vše samozřejmě závisí na kondičce nastávající maminky i velikosti plodu. V této fází očekávání by se těhotná žena měla věnovat pouze činnostem, které nejsou zatěžující nebo ohrožující pro ni samotnou i nenarozené dítě. V případě, že jste nestihla dokončit všechny přípravy, jako zařízení dětského pokojíčku, nákup výbavičky nebo uzpůsobení bytu příchodu nového člena rodiny, pak je na čase obrátit se na nastávajícího tatínka, rodinu nebo přátele. Ve dvaatřicátém týdnu už také můžete, ale nemusíte, nastoupit na mateřskou dovolenou. Na ni máte nárok nejdříve od 8. týdne před porodem a nejpozději od 6. týdne před porodem. Pokud se tedy cítíte v pořádku a zaměstnání vás zbytečně nezatěžuje, máte ještě dva týdny na dohnání všech restů v práci nebo předání svých úkolů člověku, který vás bude na mateřské zastupovat.

S blížícím se termínem porodu mívají ženy běžně několik zdravotních příznaků, které obvykle nebývají nijak závažné, ale zároveň mohou signalizovat určitá rizika. Proto vždy, když budete mít jakékoli pochybnosti, kontaktujte svého lékaře, porodníka, porodní asistentku nebo gynekologa. Ženy ve vysokém stupni těhotenství můžou pociťovat častější tvrdnutí břicha, silnější děložní stahy, problémy s dýcháním nebo pálením žáhy a dalšími příznaky, že se tělo připravuje na porod. 

Problémy a rizika v 32. týdnu těhotenství

Zatímco intenzivnější děložní stahy, nevolnost a bolest břicha jsou poměrně běžným předporodním jevem, u některých příznaků byste měli zpozornět. Dlouhodobé bolesti hlavy, změny vidění nebo silné otoky končetin mohou poukazovat na preeklampsii, což je vážné onemocnění děložních cév u těhotných žen, které způsobuje nebezpečné změny orgánů a může vést až k úmrtí matky i plodu. Proto je při jakýchkoli příznacích preeklampsie nutné navštívit lékaře. Naopak mírné otoky nohou a chodidel nebo časté nucení k močení je běžným průvodním jevem ve vyšších stádiích těhotenství. Většina těhotných žen se ale nemusí ničeho obávat, stačí pozorně poslouchat své tělo, dodržovat všechna doporučení a zdravé miminko bude brzy na světě.