Duben, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu: 23 týden

Dvacátý třetí týden těhotenství je období mnoha změn nejen u miminka, ale také u nastávající maminky. Těhotenství už je na ženě viditelně patrné, protože tato doba znamená u většiny žen přibírání na váze a zakulacování bříška. Běžné jsou i první děložní stahy, kterým se lidově říká poslíčci. Také miminko roste a přibývá na váze. Velkou změnou pro něj je vývoj sluchu, díky kterému dokáže rozlišit hlas matky, na který reaguje. Co všechno těhotné ženy ve 23. týdnu těhotenství čeká? 

Vývoj miminka ve 23. týdnu těhotenství

V třiadvacátém týdnu těhotenství dítě v děloze měří průměrně 30 centimetrů a váží kolem půl kila. Tento týden je zlomový hlavně, co se týče rizika předčasného porodu. Od této chvíle mají předčasně narozené děti až 80% šanci na přežití. A to i přesto, že v tomto období nemá dítě dostatek podkožního tuku a jednotlivé orgány a plíce jsou zatím ve vývoji. Naopak pokožka zesiluje, zabarvuje ji pigment a objevují se první zárodky zubů v dásních. V ideálním případě by se dítě mělo narodit až ve čtyřicátém týdnu těhotenství, ale díky lékařské péči má i v této chvíli dobré vyhlídky.

Po celou dobu těhotenství se dítě v děloze nadnáší ve slané plodové vodě, která ho chrání, zajišťuje optimální teplotu a zabraňuje vzniku infekcí. Ve 23. týdnu se nenarozené miminko v děloze pohybuje, otáčí a kope. Začíná si uvědomovat pohyb i hlas matky. Z toho důvodu jsou pro něj některé pohyby příjemnější než druhé a aktivněji reaguje na hlas matky než na ostatní zvuky. Některé průzkumy ukazují, že děti, se kterými matky komunikovaly v těhotenství, se u nich cítí po porodu lépe. Odborníci doporučují, aby na dítě mluvil také ženin partner. Dítě v této fázi už dokáže rozlišit různé hlasy, jejich intonaci a výšku. Po narození pro něj bude kontakt s důvěrně známým hlasem příjemnější a více uklidňující.  

Nastávající maminka a fyzické změny

V druhém trimestru, obvykle právě kolem třiadvacátého týdne, začíná být těhotenství na ženě viditelné. Díky tomu, že miminko roste a přibývá mu podkožní tuk, zakulacuje se i maminka a nabírá na váze. Druhý trimestr považuje většina žen za nejlepší období těhotenství, ale i během něj se u některých nastávajících maminek mohou objevit různé nepříjemné těhotenské obtíže. Obvykle se jedná o nadýmání, pálení žáhy, problémy s trávením, větší únavu, bolesti zad, oteklé nohy, křečové žíly a hemeroidy. Část žen pak v tomto období pozoruje takzvané poslíčky, zatím nebolestivé stahy dělohy, nebo tuhnutí břicha. Zvětšující se děloha může tlačit na žaludek a plíce, což může způsobovat problémy s trávením, pálení žáhy a dušnost.

Řadě těchto problémů se dá předcházet vyváženým jídelníčkem, dostatečným odpočinkem a fyzickou aktivitou. Dříve se mínilo, že cvičení není pro těhotné ženy vhodné, a v případě rizikového těhotenství je tomu tak i dnes. Naopak cvičení s mírou a procházky můžou od mnoha problémů ulevit. Pokud si žena není jistá, do jaké míry fyzickou aktivitu vykonávat, vždy ji poradí gynekolog nebo porodní asistentka. Uškodit rozhodně nemůže protahování, zpevňování pánevního dna, pozice s nohama do výšky, přirozený pohyb, jako jsou například procházky, nebo nošení kompresních punčoch. Hlavně zpevňování pánevního dna je velmi důležité, protože tato partie drží celou páteř, má vliv na funkci vnitřních orgánů, zabraňuje úniku moči v těhotenství a usnadňuje porod.

Problémy a rizika ve 23. týdnu těhotenství

V této fázi těhotenství se plod velmi rychle rozvíjí a potřebuje z těla matky získávat co nejvíce živin, vitamínů a minerálů. Díky tomu mohou tyto látky nastávající mamince chybět. Těhotné ženy často trpí hlavně nedostatkem železa, které tělo potřebuje k tvorbě červených krvinek. Zároveň je to účinná prevence proti únavě, slabosti a pocitům na omdlení. Železo je možné tělu dodat z běžných potravin, jako jsou například ořechy, zelená listová zelenina, sušené ovoce a maso. Některé ženy mají nedostatek železa i v případě, že tyto potraviny pravidelně konzumují. V takovém případě je po konzultaci s gynekologem možné začít užívat železo ve formě doplňkových preparátů.

Ve třiadvacátém týdnu těhotenství je také nutné pečlivě hlídat takzvané cervikální skóre, které určuje míru rizika předčasného porodu. Na stupnici 0,1 až 2 se určuje míra otevření děložního hrdla a čím je číslo vyšší, tím je riziko předčasného porodu větší. V této fázi těhotenství by měla hodnota na nule. Pokud tomu tak není, je na rozhodnutí gynekologa, jak v takovém případě postupovat. Variant je několik. Lékař může nechat ženu doma s rizikovým těhotenstvím, hospitalizovat ji nebo provést takzvanou cerkláž děložního hrdla. Jedná se o poměrně rutinní zákrok, při němž se stehem stáhne krček dělohy. Ten se pak pár týdnů před porodem odstraní.  

Některé problémy a rizika není možné úplně eliminovat, ale řadě z nich se dá úspěšně předcházet. Těhotná žena by měla být v dobrém psychickém rozpoložení i fyzické kondici. Důležitá je správná životospráva, vyvážený jídelníček i správný poměr fyzické aktivity a odpočinku. Ženy v této fázi mohou bez problémů zařadit do svého harmonogramu mírné cvičení, ideálně jógu nebo cvičení pro těhotné, aktivní sociální a kulturní život, meditace a další aktivity a koníčky, které ženu uspokojují a přinášejí jí radost.