Září, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu – 16 týden

V 16. týdnu těhotenství začíná druhý trimestr nabírat plné obrátky. Zatímco ještě před dvěma týdny, kdy druhý trimestr začínal, těhotenství ještě nebylo na ženě příliš patrné, od šestnáctého týdne už pomalu začíná čas na změnu šatníku. Miminko dorostlo zhruba do 12 centimetrů a váží kolem 80 gramů, což by se dalo přirovnat například k avokádu. V tomto období už se také rozlišily pohlavní orgány. Pokud si rodiče přejí znát pohlaví dítěte ještě před narozením a miminko je v děloze správně natočené, gynekolog dokáže pomocí ultrazvuku určit, jestli to bude chlapeček nebo holčička.

Vývoj miminka v 16. týdnu těhotenství

V 16. týdnu těhotenství se díky ukládání vápníku zpevňují kosti a miminko v děloze může také hýbat klouby na rukou i nohou. Největší změnou je, že se plod snaží dostat ze zakřivené polohy a napřímit se. Díky tomu zvedá hlavičku a pohybuje krkem. Jeho tělo je pokryto tenkou průsvitnou kůží a jemnými chloupky, kterým se říká lanugo. V této fázi se ustaluje tvar očí a uší, které jsou na své pozici. Dítě v šestnáctém týdnu sice dokáže reagovat na světlo, ale oční víčka má stále zavřená. 

Plod začíná používat svaly, které reagují na podněty z mozku. Miminko se v děloze začíná pohybovat, používat ruce a nohy a v některých případech může i kopat. Vzhledem k tomu, že je plod malý a kolem něj je dostatek plodové vody, většina žen v šestnáctém týdnu těhotenství jeho pohyby zatím neucítí. Citlivější ženy nebo ženy, které už byly těhotné, mohou cítit lehké vibrace. Znatelné pohyby miminka ale přijdou až v dalších týdnech těhotenství. Zároveň jsou položeny základy imunitního systému, který začíná vytvářet protilátky. 

Vyšetření v 16. týdnu těhotenství

V 16. týdnu těhotenství nastává čas na takzvaný triple test, díky kterému je možné přesněji určit rizika genetického postižení plodu. Jedná se o podobné vyšetření, jako je prvotrimestrální screening s tím, že výsledky tohoto testu jsou přesnější a průkaznější. Není potřeba se ničeho bát, protože test probíhá na základě odběru krve. Pokud výsledky ukážou možnost určitých rizik, gynekolog obvykle doporučí odběr plodové vody (amniocentézu), která dokáže s jistotou rizika potvrdit nebo vyvrátit. Kromě těchto testů mají nastávající maminky možnost podstoupit v 11. až 14. týdnu těhotenství kombinovaný prvotrimestrální screening, který je mnohem průkaznější než triple test.

Nastávající maminka a fyzické změny

V pokročilejší fázi druhého trimestru už u většiny těhotných žen ustoupily nevolnosti. Naopak většina nastávajících maminek prožívá nejkrásnější fázi těhotenství – kůže je prozářená, vlasy lesklé a nehty pevné. Do svého oblečení před těhotenství se ženy zatím ještě vejdou, ale už nastává nejvyšší čas obměnit garderobu. Některé ženy sáhnou po volnějších šatech nebo legínách, jiné už se vydají na nákup těhotenského oblečení. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, je velmi důležité, aby vám oblečení v oblasti břicha nebylo těsné.

Po fyzické stránce se děloha stále zvětšuje a v šestnáctém týdnu těhotenství se nachází mezi stydkou kostí a pupíkem. V tomto období se také začínají u mnoha žen objevovat pigmentové skvrny, tmavnou pihy a mateřská znaménka a na břiše se může vytvořit tmavá čára (linea fusca nebo linea negra). Tyto projevy se více objevují u žen, které jsou v očekávání přes léto, protože při pobytu na slunci jsou tyto pigmentové skvrny výraznější. 

Jakkoli je druhý trimestr obvykle považovaný za nejméně problémové období v těhotenství, i během něj se mohou objevit různé nepříjemnosti. Zvětšující se bříško s sebou přináší také roztahování vazů a kůže, což může způsobovat tenzi a svědění. V 16. týdnu těhotenství si ženy stěžují na zácpu a pálení žáhy. To je způsobeno mimo jiné faktem, že se v této době začínají projevovat specifické chutě nebo přecitlivělost na pachy. Mnoho těhotných žen trpí dýchavičností, která je způsobena tím, že plod vyžaduje větší množství kyslíku. Nastávající maminka tak musí dýchat mnohem hlouběji a intenzivněji, než byla doposud zvyklá.

 

ivf

 

Problémy a rizika v 16. týdnu těhotenství

Druhý trimestr je pro zdravé ženy nejméně problémovým obdobím, a pokud nehrozí rizikové těhotenství, jedná se o nejkrásnější období nastávající maminky. Ranní nevolnosti ve většině případů skončily, po fyzické stránce jsou ženy méně přecitlivělé a hormonální změny zmírnily svoje tempo. Snížilo se také riziko samovolného potratu. I přesto gynekologové doporučují v této fázi několik preventivních opatření. Jedním z nich je, aby těhotné ženy spaly na boku, ideálně na levém. Ležení na zádech často vede k bolestem zad a ležení na boku minimalizuje riziko vzniku křečových žil, žilních edémů a dalších komplikací.

V 16. týdnu těhotenství může žena stále vykonávat aktivity, na které je zvyklá, ale už s větší pozorností. Není vhodná vysoká zátěž a naopak je čas poohlédnout se po kurzu cvičení pro těhotné, jako je například těhotenská jóga nebo pilates. Doporučuje se plavání a procházky. I přestože v tomto období ženu honí takzvaná „mlsná“, měla by se snažit udržovat základy správného stravování s důrazem na dostatek vlákniny, vitamínů a minerálů.