Květen, 2021
blog

Těhotenství týden po týdnu: 10 týden

V prvním trimestru, během desátého týdne těhotenství má nenarozené miminko zhruba 3 centimetry a váží necelých 5 gramů. Začíná pomalu vypadat jako lidská bytost a gynekologové už v této fázi o něm nemluví jako o embryu, ale jako o plodu. V tomto období rostou vnitřní orgány, které už začínají postupně fungovat. Probíhající hormonální změny prospívají vývoji plodu, zatímco mnoho těhotných žen v prvním trimestru trpí nevolnostmi a změnami nálad. Co všechno nastávající maminky v 10. týdnu těhotenství čeká? 

Vývoj miminka v 10. týdnu těhotenství

V desátém týdnu těhotenství už má plod rysy skutečného člověka. Jsou patrné ruce a nohy a na prstech, které už nejsou oddělené blánou, začínají růst nehty. Dítě může končetinami volně pohybovat a vzájemně se s nimi dotýkat, i přesto že těhotná žena ještě žádné pohyby sama necítí. Hlavička tvoří necelou polovinu velikosti plodu. Čelo je viditelně vypouklé a vystupující. Začínají se také objevovat první velmi jemné vlasy. Kůže je průhledná a skrze ni je možné vidět páteř i to, jak se od míchy oddělují míšní nervy. 

Vyšetření v 10. týdnu těhotenství

V tomto období by za sebou žena už měla mít prvotrimestriální screening, a pokud jej ještě nemá, měla by okamžitě vyhledat lékaře. Vyšetření v prvním trimestru těhotenství totiž dokáže odhalit řadu problémů nebo varovných signálů. Ty se dají jednoduše zjistit z odběrů krve a moči. Kromě toho je součástí screeningu také měření krevního tlaku, zjištění váhy, doplnění rodinné anamnézy a také rozhovor s lékařem o individuálních pocitech nastávající maminky. Nedílnou součástí je gynekologické vyšetření, díky kterému lze určit zralost děložního hrdla (cervix skóre) a růst dělohy. Nechybí ani ultrazvukové vyšetření, na kterém už je patrný tlukot srdce plodu.  

 

 

Nastávající maminka a fyzické změny

V desátém týdnu těhotenství ještě není na těhotné ženě její stav patrný, ačkoli ona sama už určité změny pociťuje. V tomto období je běžné, že nastávající maminky přiberou zhruba jeden až dva kilogramy a některé kousky ze šatníku jim začínají být těsné. Ženě se zvětšují prsa a děloha je zhruba dvojnásobná. Některé ženy v tomto období také pociťují dušnost. Ta vzniká větší zátěží na srdce, které musí do oběhového systému dostat více krve.

Právě toto období je nejtypičtější pro příznaky, kterým se souhrnně přezdívá těhotenské nevolnosti. Obtíže jsou obvykle spojené s pálením žáhy, nadýmáním, problémy při trávení, pocity únavy, oteklýma nohama, hemeroidy, křečovými žilami a dalšími obtížemi. Ženy bývají kvůli hormonálním výkyvům více náladové, podrážděné nebo plačtivější. U většiny těhotných žen tyto příznaky vymizí během druhého trimestru. Obtíže se dají také podstatným způsobem zmírnit zdravým životním stylem, vyváženým jídelníčkem, odpočinkem a odpovídající fyzickou aktivitou. Doporučené jsou především cviky na posílení břišních svalů, svalů pánevního dna a páteře. Velmi blahodárný je přirozený pohyb, jako jsou procházky nebo cvičení pro těhotné. V případě větších problémů s oteklýma nohama nebo křečovými žilami je vhodné nosit kompresní punčochy.

Problémy a rizika v 10. týdnu těhotenství

Během prvního trimestru se může objevit špinění, které ale nemusí být ihned důvodem k panice. V desátém týdnu těhotenství dochází k prokrvení děložní sliznice a špinění tak bývá poměrně běžné. Objevit se může také po pohlavním styku, kdy je prokrvená sliznice náchylnější k poranění. Pokud je ale ženě sex příjemný, špinění je jen mírné a netrvá dlouho, není potřeba si intimní chvilky s partnerem odpírat. Naopak v případě, že špinění neustává nebo se dokonce objeví jasně červená krev, je nutné okamžitě situaci konzultovat s lékařem. To samé platí pro situace, kdy špinění provází pocit nevolnosti nebo bolesti břicha.

Období od početí zhruba do 13 týdne těhotenství je pro vývoj dítěte nejdůležitější a zároveň zde hrozí největší riziko samovolného potratu. Ihned po potvrzení těhotenství by žena měla přestat konzumovat alkohol, kouřit a vyvarovat se návykových látek. Pokud nastávající maminka před otěhotněním pravidelně užívala nějaké léky, je nutné probrat jejich indikaci s lékařem a případně najít jiné řešení. Doporučuje se, aby ženy v prvním trimestru nekonzumovaly syrové nebo nepropečené maso, plísňové sýry a nepasterizované mléčné výrobky. Jedná se o potraviny, které mohou být příčinou infekce trávicího systému, což znamená pro plod zvýšené riziko.  

Naopak co se týče pohybu a sportu, během prvního trimestru se ženy nemusí nijak zásadně omezovat, pokud nemají rizikové těhotenství nebo jiné obtíže. V případě, že žena před otěhotněním pravidelně cvičila, není nutné s fyzickou aktivitou okamžitě skončit. Jde spíš o to svůj stav míře cvičení a zátěži přizpůsobit. Ideální forma je například jóga pro těhotné, pilates nebo plavání. Těhotné ženy, které předtím necvičily, by neměly začínat s velkou fyzickou aktivitou a vsadit spíše na přirozený pohyb. Pokud jde o kulturní a sociální život nebo koníčky, žádná omezení v tomto směru nejsou, pokud neohrožují plod.