Srpen, 2020
blog

Psychika a její vliv na plodnost

Až třetina párů odchází z reprodukčních klinik s tím, že se bohužel nepřišlo na příčinu neplodnosti. I přesto, že kliniky disponují moderním vybavením a profesionálními lékaři, pár neví, co je vlastně za problém a na co se mají zaměřit, co změnit. 

Somatické a psychosomatické příčiny

Příčin neplodnosti je celá řada. Mohou být rozděleny do dvou skupin - somatické (týkající se těla, fyzické schránky) a psychické (týkající se duše, psychiky). Někdy nastane právě ta situace, kdy nejsou objeveny žádné somatické příčiny a je vhodné se zaměřit na tzv. psychosomatické faktory neplodnosti. Zdraví všeobecně není pouze fyzický stav lidského těla, ale značnou roli hraje právě psychika, způsob myšlení, nebo stres. A v případě plodnosti tomu není jinak. 

Všeho moc škodí

Při snaze otěhotnět je dobré se zaměřit na zdravý styl života a tím snahu o početí podpořit - ať už se jedná o muže či ženu. Ale i zde platí známé rčení “všeho s mírou”. Jestliže se pár až přehnaně zaměřuje na těhotenství a při milování myslí pouze na miminko, nemusí to vždy přinést pozitivní výsledek. Jeden z nich, nebo oba dva, mohou být v jistém tlaku a ten může mít na celý akt velmi negativní vliv. Milování je něco, co by si měl daný pár užívat a být u toho maximálně uvolněn. 

Více jsou na psychosomatické faktory neplodnosti náchylné ženy. Je to dáno hormony a jejich funkcí v ženském těle, menstruačním cyklem a v neposlední řadě tím, že mají ženy tendence se obviňovat. Což vede do začarovaného kruhu, ze kterého se těžko vychází. Proto je důležité, aby v partnerství byla upřímnost, otevřenost a podpora z obou stran.

Psychika a plodnost

IVF a psychosomatika

Jestliže nejsou objeveny žádné příčiny, žena stále nemůže otěhotnět, tak se pár může rozhodnout k návštěvě IVF centra. Tato skutečnost není pro pár příjemná a je velmi intimní. Proto je v IVF centrech kladen obrovský důraz na co největší psychickou podporu. Hlavním klíčem k úspěchu jsou právě faktory dějící se v lidském mozku - víra, touha, vědomi podpory a opory. Vzhledem k tomu, že se jedná o rodinnou kliniku, přístup lékařů je profesionální a velmi lidský. I proto je na klinice GYNEM k dispozici řada koordinátorů, kteří jsou páru k dispozici po celý průběh léčby. Nejsou to jen tak nějací lidé, kteří vás informují o tom, kdy přijít na kliniku a v kolik hodin. Přidaná hodnota tkví právě v jejich lidském přístupu a v mentální podpoře. Společně s vámi vytvoří velmi silný tým, který jde k vytouženému cíli - k úplné rodině. Proces IVF není pouze fyzický. Není to pouze o dané metodě, o nejlepším vybavení a podobně. Je potřeba do toho všeho zapojit hlavu a vůli, protože pouze tak to tvoří velmi silný celek, který jen tak něco nerozhodí.

Lidský mozek je mocný nástroj, ale dá se s ním velmi efektivně pracovat ve kladný a pozitivní prospěch. Navštivte kliniku GYNEM, kde vám může pomoci psycholog, nebojte se zeptat a říct si o pomocnou ruku.