Květen, 2021
blog

Průvodce darováním vajíček

Ženy, které se rozhodují pro darování vajíček, mají mnoho otázek, které jsou s tímto procesem spojené. Jednou z prvních je, proč vlastně vajíčka darovat. Kromě finanční odměny, která je s dárcovstvím spojená, je to příležitost, jak pomoci párům, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou ani dalšími metodami umělého oplodnění, jako je například intrauterinní inseminace (IUI) a další. Pokud se pro darování žena rozhodne, na IVF klinice ji lékaři celým procesem provedou. V případě, že darování vajíček zvažujete, přečtěte si, co vše to obnáší.

Proč darovat vajíčka

Ženská i mužská neplodnost začíná být v současnosti poměrně závažný problém a pro mnoho žen je darované vajíčko jedinou šancí, jak otěhotnět. K metodě in vitro fertilizace se přistupuje ve chvíli, kdy všechny ostatní pokusy o početí dítěte selhaly. Neplodnost se doporučuje začít řešit zhruba po roce, kdy se páru nedaří počít přirozenou cestou. Ženy, které se rozhodnou svá vajíčka (oocyty) darovat, jsou tak nadějí pro ty, kteří touží po dítěti, ale nemohou toho dosáhnout. Program dárcovství tak představuje šanci na nový život.

Dárkyně vajíček mají pro své rozhodnutí několik důvodů. Může se jednat o ženy, které už mají své vlastní potomky a chtějí pomoci ke šťastné rodině i ostatním. Na IVF kliniku Gynem v Praze přicházejí také ženy, které zatím své vlastní děti neplánují. Určitou motivací je i finanční kompenzace nákladů a času spojených s darování do výše až 28 000 korun a kompletní fyzické a gynekologické vyšetření. Každé ženě, která se rozhodne vstoupit do programu dárcovství je podle zákona i lékařské etiky zaručena 100% anonymita a příjemkyně vajíček se nikdy nedozví, od koho vajíčka získaly.

Získáte komplexní informace o svém zdravotním stavu

Pokud se žena rozhodne pro darování vajíček, čeká ji nejprve konzultace na klinice asistované reprodukce. Lékař vám podrobně vysvětlí, jak bude celý zákrok probíhat, jak se na něj připravit a co se bude dít po něm. Díky gynekologickým, genetickým a zdravotním vyšetřením má tak dárkyně šanci získat kompletní informace i svém zdravotním stavu a plodnosti. Za běžných okolností se taková vyšetření neprovádějí, a pokud by je žena chtěla podstoupit, stála by řádově několik tisíc korun.

ivf klinika

 

Jak probíhá darování vajíček

Prvním krokem při darování vajíček je vstupní pohovor na IVF klinice, kdy s vámi gynekolog probere vaši rodinnou anamnézu, provede gynekologické vyšetření a bude vám odebrána krev pro sérologické testy. Díky nim je možné vyloučit nejrůznější choroby, jako je například žloutenka, pohlavně přenosné choroby, hormonální problémy nebo genetická zátěž, které jsou na překážku darování vajíček. Dárkyně musí být plnoletá a nesmí přesáhnout věkovou hranici 35 let, i když u některých klinik asistované reprodukce je horní hranice nižší. K darování vajíček je možné se přihlásit také prostřednictvím kontaktního formuláře, na jehož základě vás klinika sama osloví a sjedná s vámi schůzku.

Pokud zdárně projdete hormonálním, genetickým a sérologickým vyšetřením, budete zařazena do programu dárcovství vajíček. V této fázi nastává další krok, kterým je stimulace. Před samotným odběrem je nutné, aby si žena zhruba deset dní před zákrokem sama aplikovala mikroinjekcí léky, které pomáhají růstu folikulů (budoucí vajíčka). Hormonální stimulace zvyšuje počet vajíček, která bude možné při jednom odběru získat. Během této doby je také nutné podstoupit ultrazvukové vyšetření, díky kterému bude moci gynekolog určit nejvhodnější čas na odběr vajíček. Samotný zákrok probíhá v celkové anestezii, která trvá zhruba 20 minut. Po odběru není nutné absolvovat hospitalizaci a žena odchází zhruba po 2 dvou hodinách pozorování domů, v ideálním případě s doprovodem. Zhruba 2 až 3 dny po zákroku se může objevit slabé špinění a je nutné vyvarovat se všem činnostem, které by mohly vyvolat vznik infekce (koupání, používání tamponů, pohlavní styk apod.).

Co se děje po odběru vajíček

Při odběru vajíček lékař pomocí ultrazvuku a jehly odsaje folikulární tekutinu spolu s vajíčky do zkumavek. Ty okamžitě přebírá embryolog a pod mikroskopem je přenáší do kultivačního roztoku, který má teplotu lidského těla a je obohacený oxidem uhličitým. V den odběru vajíček dochází také k jejich oplodnění spermiemi partnera, pokud prošly spermiogramem, nebo spermatem anonymního dárce. Umělé oplodnění se dá provést několika způsoby. Spermie a vajíčka se dají do jedné laboratorní misky a spermie oplodní vajíčko, nebo je nutné jehlou vpravit spermii do vajíčka (Takzvaná ICSI metoda – intracytoplazmatická injekce spermie).

Po odběru vajíček by žena neměla řídit a pít alkoholické nápoje. Zároveň lékaři doporučují dostatek odpočinku, konzumaci lehkých jídel a přiměřené porce. Rizika po odběru vajíček jsou velmi nízká. Může se objevit lehké krvácení, které samo po několika dnech odezní. Opravdu velmi vzácné je větší krvácení, poranění močového měchýře, krvácení do břišní dutiny nebo zanesení infekce. Darování vajíček je velmi bezpečný zákrok, který pomůže druhým k šťastné rodině.