Únor, 2022
blog

Příběh Marcely o úspěšném procesu IVF

Marcela toužila po vlastním miminku více než 10 let, ale s partnerem se jí dlouhodobě nedařilo otěhotnět. Když se dozvěděli o možnostech umělého oplodnění a asistované reprodukce, začali zvažovat IVF proces. Než jejich rozhodnutí dozrálo, vztah bohužel skončil. Krátce na to poznala Marcela svého současného manžela, se kterým se rozhodli na nic nečekat a umělé oplodnění rovnou podstoupit.

 

ivf pokus

 

Jak probíhala Vaše příprava na IVF?

Znala jsem pana primáře Mrázka již od roku 2009, hledali jsme, kde pracuje. Když jsme ho našli na Gynemu, neváhali jsme a vyplnili jsme na stránkách kliniky Gynem kontaktní formulář a po domluvě jsme si zajistili konzultaci s lékařem. Informovala nás také o tom, jaké dokumenty a informace si máme na schůzku připravit. Lékař nám pak vše ochotně vysvětlil a navrhnul pro nás řešení.

Uspěli jste na první pokus?

Náš první IVF nevyšel, ale to je vcelku běžné a byli jsme na to psychicky připravení. Rozhodli jsme se dát si před dalším pokusem doporučenou pauzu, během které jsem otěhotněla přirozenou cestou. Považovala jsem to za jeden z největších zázraků ve svém životě, ale bohužel se jednalo o mimoděložní těhotenství.

Proto jste začali uvažovat o dalším IVF cyklu?

Ano, moje touha po miminku byla stále větší a větší, proto jsme se dohodli, že podstoupíme druhé umělé oplodnění. Naneštěstí i z něj bylo mimoděložní těhotenství a já tak přišla o druhý vejcovod. Následovaly 2 embryotransfery a 3 kryotransfery a my jsme byli stále bez miminka.

Jaký to mělo vliv na Vaši psychiku?

Nejhorší na tom všem bylo, že jsme byli s manželem oba po zdravotní stránce v naprostém pořádku a netušili jsme, kde je problém. Začínala jsem to klást za vinu sobě. Stále jsem přemýšlela, co je špatně, co já dělám špatně a jak tomu můžu pomoci. Začínali jsme být zoufalí a chtěli to vzdát.

Ale nakonec jste to nevzdali...

Ne, rozhodli jsme se ještě pro třetí IVF cyklus. Tentokrát jsme vsadili i na speciální laboratorní metody, konkrétně na scratching sliznice, který zvyšuje šance na otěhotnění. Embryotransfer nevyšel ale následný kryoembryotransfer ano. Byl to celkově náš sedmý transfer, ale stálo to za to, díky němu máme doma krásnou malou holčičku.

 

 

Jak probíhalo Vaše těhotenství?

Těhotenství po umělém oplodnění probíhá stejně jako po přirozeném početí a já jsem měla těhotenství nádherné a bezproblémové, i když porod byl o něco horší. Ale já věřím, že vše má svůj čas a důvod. I když je to někdy dlouhé, bolí to a cesta je složitá, stojí za to bojovat a nevzdávat to. U nás ten malý zázrak přišel v 36 letech, když jsme to už opravdu nečekali a jen jsme doufali.

 

dite ivfivfmiminko

 

Co byste vzkázala pacientkám kliniky Gynem?

Psychika je mocná a hlava vždy vypnout nejde, ale je potřeba věřit. Držím všem Vašim klientkám moc palce a přeji, ať se svého štěstí také dočkají. Posílám hodně sil.

A Vám, celému týmu Gynem, ještě jednou moc děkujeme, nejen za naši holčičku, ale i za Váš profesionální a lidský přístup, podporu a pochopení.