Říjen, 2023
blog

Netradiční příznaky těhotenství –⁠ jak poznat, že jste těhotná?

O otěhotnění začne žena přemýšlet obvykle ve chvíli, kdy se jí opozdí menstruace. Tělo ale na oplodnění reaguje velmi rychle a těhotenství se fyzickými i psychickými příznaky ohlašuje už dříve. Následující signály vám mohou napovědět, že ve vašem těle vzniká nový život. 

 

Menstruační křeče a bolesti podbřišku

Snažíte se o miminko a netrpělivě čekáte, jestli menstruace přijde nebo ne? A najednou je to tady, začne vás bolet v podbřišku a první co vás napadne, je právě příchod menstruace. Jenže to tak být nemusí. Některé ženy cítí podobné bolesti jako nejranější příznak těhotenství. Tyto nepříjemné pocity nejspíše souvisí se sestupem vajíčka v děloze a jeho uhnizďováním. 

Dokonce i pokud se objeví slabé krvácení či špinění, neznamená to nutně menstruaci. Během 6. až 12. dne od početí některé ženy lehce krvácí. Kromě křečí se někdy objeví také pocity napětí či píchání v podbřišku. Jsou způsobené změnami tvaru dělohy a roztahováním vazů. Ty také způsobují bolest beder. 

 

příznaky těhotenství

 

Bouřlivější emoce 

Chce se vám z ničeho nic plakat a nevíte proč? Výkyvy nálad provází nejen menstruační cyklus, ale jsou i jedním z netradičních příznaků těhotenství. Mohou za ně, stejně jako za většinu změn, těhotenské hormony. Někdo také tvrdí, že díky intuici věděl ihned po početí, že tentokrát „to“ vyšlo. Jde ale o nejasný signál, kterému můžete a nemusíte věřit. 

 

Změna hlenu děložního hrdla

Dalším signálem těhotenství je výtok, který je způsobený zvyšováním hormonu progesteron. Má obvykle světlou barvu a může být hustší. Pokud je výtok zabarvený či zapáchá, signalizuje nejspíše zánět, a proto byste měla navštívit gynekologa. 

 

Častější močení a změny v trávení

V prvních týdnech těhotenství také můžete cítit častější potřebu močit. Věnujte také pozornost změnám trávení. Hormonální změny stojí i za pocitem nafouklého břicha nebo pocitem plnosti. Někdy vedou až k nepříjemné plynatosti a říhání. Některé těhotné mají v prvních týdnech průjem, jiné si zase stěžují na zácpu. 

 

Citlivý čich a nechutenství

Zdá se vám, že cítíte vůně a pachy o dost výrazněji? A způsobují vám pocity nevolnosti? Pak jste možná těhotná. Stejně tak se vám kromě čichu může změnit i chuť a vaše oblíbená jídla nebudete moct ani vidět.

Někdo dokonce cítí kovovou nebo kyselou pachuť v ústech. Způsobuje ji hormon progesteron. Příznaky těhotenství se u každého liší a navíc mohou být i protikladné, takže zatímco někdo se potýká s nadměrným sliněním, jiná žena si naopak všimne, že má neobvyklé sucho v ústech. 

 

Změny prsou

Dalším signálem těhotenství jsou citlivější až bolavá prsa. Ta mohou už v počátku změnit vzhled a zvětšovat se, dále se také mění bradavky (zvětší se nebo ztmavnou). Některé těhotné si dokonce stěžují na jejich svědění a vadí jim i dotek s oblečením. Prsa se takto připravují na kojení a změny mají na svědomí opět těhotenské hormony progesteron a estrogen.

 

Únava a nevolnost

Změny hladiny hormonů v počátcích těhotenství dávají organismu opravdu zabrat. Proto se můžete z ničeho nic cítit velmi unaveně. Pocit vyčerpání patří k prvním signálům těhotenství a zároveň jde o požadavek vašeho těla, které si tak říká o více odpočinku.

K nejznámějším příznakům těhotenství patří nevolnost. Uvádí se, že se s ní setká 60 - 80 % těhotných. Většinou se zmiňují ranní nevolnosti, ale trpět jimi můžete kdykoliv během dne. V kombinaci s únavou se ale dají snadno zaměnit za počátek virózy. Stejně tak i ostatní příznaky mohou značit těhotenství, ale příčina může být jinde. Spolehlivější je proto těhotenský test.

 

Kdy si udělat těhotenský test?

Většina těhotenských testů uvádí, že dokáže rozpoznat těhotenství už v první den vynechání menstruace. Fungují na principu zjišťování přítomnosti těhotenského hormonu hCG v moči. Jeho hladina se každým dnem zvyšuje a v moči je ho nejvíc ráno, proto je to i ideální doba na provedení testu. 

 

Pokud vám vyjde negativní výsledek, ale menstruace se ani v další dny nedostaví, test zopakujte. Hladina těhotenského hormonu u každého stoupá jinak a je možné, že první negativní test byl falešný. Pokud se vám na testu ukážou vytoužené dvě čárky (pozitivní výsledek), objednejte se k lékaři na vyšetření. Někdy se totiž naopak může stát, že je výsledek pozitivní falešně. 

 

 

 

Zdroje:

ROZTOČIL, Aleš a kol. Moderní porodnictví. Praha: Grada publishing, 2008. 

GREGORA, Martin a Miloš VELEMÍNSKÝ. Čekáme děťátko. Praha: Grada, 2013.