Říjen, 2023
blog

Jak zmírnit oteklé nohy v těhotenství?

Nejednu těhotnou ženu dokážou otoky nohou pěkně potrápit. Dobrá zpráva je, že oteklé nohy jsou v poslední fázi těhotenství běžné a nepředstavují zdravotní riziko. Jejich příčinou jsou hormonální změny a zvýšený objem tekutin v těle. Po porodu vymizí stejně tak rychle jako se objevily. Mohou být ale velmi nepříjemné a způsobovat nepohodlí. Existují naštěstí způsoby, jak jim předcházet, případně je alespoň zmírnit.

 

Co způsobuje otoky nohou?

Jako první nejčastěji těhotným otékají dolní končetiny, především kotníky, ale také chodidla a prsty u rukou. Otoky se objevují se během dne vlivem stání a chození, během noci se stav zlepší. Hlavní příčinou oteklých nohou v těhotenství je hromadění tekutin ve tkáních a také tlak dělohy na pánevní dno. Děloha tlačí na dolní dutou žílu, a proto je návrat krev z dolní části těla do srdce ztížený. Tím se zvyšuje tlak v žilách a voda snadněji prostupuje stěnou cév. 

Dalším důvodem otékání v těhotenství je i rychlé přibírání na váze. Na vině může být i vyšší příjem soli, která ovlivňuje to, jak organismus zpracovává vodu. Dalšími faktory jsou například vyšší příjem kofeinu, nízký obsah draslíku (těhotné i kojící by měly přijímat 4 000 mg draslíku denně, skvělým zdrojem jsou meruňky, banány nebo rajčata). Otoky vás také budou více trápit ve dnech, kdy jste aktivnější, nebo musíte déle stát. Noční můrou těhotných jsou letní vedra, která jsou pro celý organismus velkou zátěží a otoky zhoršují.

Pokud se u vás otok objeví velmi rychle, například i v obličeji, a nemizí po odpočinku, obraťte se na svého lékaře. Může jít totiž o signál tzv. preeklampsie, která je nebezpečná, pokud se včas nepodchytí. Jejími dalšími příznaky jsou bolesti hlavy, břicha –⁠ v oblasti pod žebry, nebo bolesti beder.

 

oteklé nohy v těhotenství

 

Co na otoky nohou pomáhá ?

Pokud chcete otoky zmírnit, přizpůsobte tomu denní režim. Střídejte pohyb s odpočinkem. Procházky a pravidelné nenáročné cvičení určitě nejsou na škodu ani ve třetím trimestru, ale vyvažujte je relaxováním. Ideálně s nohami ve zvýšené poloze. Pamatujte, že nohy by měly být výše než je úroveň srdce, můžete si je vypodložit například polštářem. Doporučuje se také ležet na levém boku, abyste se vyhnuli tlaku na dolní dutou žílu, která vede krev z vašich dolních končetin do srdce. Pokud delší dobu sedíte, protahujte se a vyvarujte se sezení s nohou přes nohu. Snažte se také nestát delší dobu na jednom místě. 

 

Tip na rychlé procvičení nohou (vsedě): Hýbejte chodidlem nahoru a dolů 30x. Poté zakružte chodidlem 8x na jednu stranu a 8x na druhou. Toto cvičení zabere pár minut a kromě toho, že pomáhá s otoky, mírní také křeče v lýtkách.

 

Pozornost věnujte také tomu, jak se oblékáte. Nenoste těsné oblečení a zvolte pohodlné boty a ponožky, které vás nebudou nikde tlačit a omezovat krevní oběh. Doporučuje se nosit stahovací (kompresní) punčochy s vysokým pasem nebo ponožky. Ideálně si je oblékněte hned ráno, než otoky vzniknou. Pomoci s otoky může také sprcha, během které střídáte teplou a studenou vodu. Myslete na dostatečný příjem tekutin, tělo při dehydrataci totiž zadržuje tekutiny a otoky se pak zhoršují. V horkých dnech se snažte držet ve stínu. Dobře vám může udělat i studenější voda v bazénu, ponořte do ní celé tělo až po krk, ne jen nohy. 

Dalšími metodami, jak bojovat s otoky nohou v těhotenství, jsou například masáž chodidel a reflexní terapie. K tomu budete potřebovat pomoc odborníka, ale například aromaterapii si můžete dopřát samy v pohodlí domova. Přidejte do koupele vhodný olej (např. speciální směsi pro těhotné, nebo cypřiš či levanduli). Do chladnější vody ponořte jen nohy, po koupeli je můžete promasírovat směrem od kotníků vzhůru. 

 

Zdroje:

https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/swollen-ankles-feet-and-fingers/

https://utswmed.org/medblog/swollen-feet-during-pregnancy/

STADELMANN, Ingeborg. Zdravé těhotenství přirozený porod. Praha: One Woman Press, 2009.