Listopad, 2021
blog

Jak zhubnout po porodu

Těhotenství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy a je naprosto přirozené, že žena během těhotenství přibere. Tukové zásoby slouží jako zásobárna energie pro nastávající maminku, která potřebuje dostatek sil, aby mohla poskytnout vše potřebné a bezpečné útočiště pro budoucího potomka, i pro miminko, které musí vyživovat. Mnoho žen ale po porodu trápí, jak shodit přebytečná kila, a pro řadu žen je to problém. Zotavit se z porodu a k tomu se starat o novorozené dítě není samo o sobě jednoduché. Myslet v tomto období na hubnutí, dietu nebo cvičení může být velmi náročné. Přesto stačí několik jednoduchých kroků a ručička na váze se začne pohybovat správným směrem.

 

Zhubněte po porodu bez hladovění a přirozeně

Po návratu z porodnice čeká každou ženu náročné období. Samotný porod je pro organismus velká zátěž a k tomu se přidává péče o novorozence, která vyžaduje více než 100% nasazení. K tomu se navíc ozývá tlak moderní doby, který klade určité standardy na krásu, a vyvstává tak otázka, kdy začít hubnout po porodu. Každá žena má individuální potřeby a ne všechny dokážou dostát diktátu médií, ve kterých se ukazuje, jak celebrity a známé osobnosti už v šestinedělí mají zpět postavu jako předtím, než otěhotněly. Důležité je postupovat ve vlastním tempu, pozvolna a zbytečně se nepřetěžovat. Jak tedy zhubnout po porodu?

 

Hubnutí při kojení

Kojení je nejpřirozenější způsob, jak miminku dodat přesně to, co potřebuje. Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné živiny a látky a zároveň je vědecky dokázáno, že matka tvoří mléko přesně podle potřeb jejího dítěte. Kromě toho je kojení také fyzicky náročné a ženské tělo stojí pořádnou dávku vydané energie. Jedná se tedy o přirozený způsob, jak snižovat váhu. Pravidelné kojení navíc přispívá ke stahování dělohy a celkové regeneraci těla, což je první krok k hubnutí po porodu. Ne všechny ženy mají dostatek mléka nebo jsou schopné kojit, ale ani to není důvod k tomu si zoufat, existuje řada dalších způsobů, jak po porodu zhubnout.

 

Vsaďte na přirozený pohyb

Jen málokterá žena může pár týdnů po porodu jít do posilovny nebo do fitness centra a věnovat se plné zátěži. Nicméně pro zotavení a shození přebytečných kil z těhotenství je potřeba mít alespoň mírnou formu pohybu. Ideální je vsadit na pozvolné začleňování fyzické aktivity a postupně ji stupňovat. Skvělým začátkem jsou v tomto ohledu pravidelné procházky s kočárkem. I miminko musí každý den na čerstvý vzduch a pro maminku je to přirozená forma pohybu.

Po ukončení šestinedělí je pak alternativou nosítko nebo šátek. Na rozdíl od kočárku se nemusíte pohybovat jen po cestách, kde projedete, a můžete se vydat i do náročnějšího terénu. Miminko v nosítku pak slouží jako závaží, což zintenzivňuje efektivitu pohybu. S nosítkem si každá žena může zvolit délku trasy nebo rychlost chůze. Navíc se podle některých statistik ukazuje, že dítě spí v nosítku déle a kvalitněji než v kočárku.

 

pohyb po porodu

 

Zdravý jídelníček je základ

Několik týdnů po porodu je pro ženu velmi intenzivní a náročné období po fyzické i psychické stránce. Musí se sama regenerovat, ale zároveň pečovat o miminko, což vyžaduje být 24 hodin v pohotovosti a často mnoho bezesných nocí. Zabývat se u toho ještě kvalitní stravou se občas zdá nemyslitelné. Mnoho žen pak v únavě a ve snaze rychle dobít baterky často sáhne po snadném zdroji energie, který ale obsahuje pouze prázdné kalorie a spoustu cukru. Při kojení a regeneraci po porodu je extrémně důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na důležité živiny, vlákninu, minerály a vitamíny. 

Pro rychlé doplnění energie se vyplatí mít při ruce dietní svačinky, jako je ovoce, zelenina, smoothies, proteinové tyčinky a dezerty, ořechy a další zdravé pochoutky s vysokým obsahem bílkovin a vitamínů. Pokud se odbudete sušenkou, čokoládou nebo kalorickými mléčnými produkty, hubnutí bude těžší. To samé také platí pro polotovary a pokrmy s konzervanty.

 

Nespěchejte a vyhněte se redukčním dietám

Ženské tělo potřebuje po těhotenství a porodu dostatek sil především na regeneraci a získání dostatečné energie pro péči a výživu miminka. Proto jsou jakákoli náročná cvičení nebo striktní diety velmi nevhodná. Určitě se nevyplatí hubnutí uspěchat. Důležitý je systematický a pravidelný přístup, kde jeden krůček následuje druhý, aby se regenerace po porodu nezkomplikovala. 

Lékaři rozhodně ženám po porodu nedoporučují jakoukoli redukční dietu. Vyplatí se vsadit na zdravý jídelníček a vyváženou stravu, i když hubnutí pak může trvat déle, než by si žena představovala. S hubnutím by se rozhodně mělo začít až po ukončení šestinedělí. Také během kojení by žena neměla dělat příliš razantní kroky, aby snížila svoji váhu. Teprve ve chvíli, kdy se kombinuje kojení s příkrmy, je vhodné začít intenzivněji cvičit a držet mírnou dietu. 

Řadu žen také po porodu trápí vystouplé břicho, kterého se jim pravidelným cvičením ani úpravou jídelníčku nedaří zbavit. V takové chvíli je vhodná konzultace s fitness trenérem nebo fyzioterapeutem, kteří navrhnou ženě vhodné cviky na míru. Ty navíc mohou pomoci s bolestmi zad nebo inkontinencí. Často postačí 10 minut denně a výsledky se záhy dostaví.