Únor, 2022
blog

Jak se připravit na IVF

K léčbě neplodnosti a asistované reprodukci mohou přistoupit všechny heterosexuální páry, kterým se nedaří ani po jednom roce nechráněného pohlavního styku počít. V současné době se tento problém týká téměř čtvrtiny párů. IVF (in vitro fertilizace) nebo také umělé oplodnění vajíčka spermií mimo tělo je pak pro tyto páry nadějí, jak si pořídit vlastní miminko. S procesem IVF je ale spojena řada otázek. Přečtěte si, jak celý proces asistované reprodukce probíhá, co obnáší a na co se připravit.

Co je to IVF

In vitro fertilizace (IVF) je proces, díky kterému je možné dosáhnout splynutí vajíčka se spermií mimo tělo ženy v laboratorních podmínkách. Vzhledem k tomu, že oplodnění vajíčka probíhá ve skleněných nebo plastových nádobkách, říká se lidově takto počatým miminkům děti ze zkumavky. Důvody neplodnosti a reprodukčních problémů jsou různé. Za neplodnost může genetika, nejrůznější onemocnění, vliv životního prostředí nebo špatná životospráva. 

U žen to bývá zpravidla nepravidelná ovulace, onemocnění nebo absence vejcovodů, vyšší věk a nedostatek nebo nízká kvalita vajíček (oocytů). U mužů se pak jedná o nedostatek spermií, jejich zhoršenou pohyblivost nebo kvalitu. Existují také prokázané případy neobjasněné neplodnosti. V drtivé většině případů je ale možné tyto problémy řešit v centrech asistované reprodukce.

První návštěva IVF centra

Mnoho párů je před návštěvou centra asistované reprodukce velmi nervózní. To je pochopitelné, ale není pro to důvod. Hned na začátku se vás ujme personál na recepci a sestry, které vám vysvětlí, co vás čeká. Následně absolvujete pohovor s lékařem nebo lékařkou. Během úvodní konzultace s vámi lékař probere vaši rodinnou a osobní anamnézu a podrobně vám vysvětlí, jak bude celý proces umělého oplodnění probíhat. Ženy podstoupí gynekologické a hormonální vyšetření a muži spermiogram, což je vyšetření, které určí kvalitu a množství spermií. Na základě těchto vyšetření pak lékař navrhne nejvhodnější způsob léčby neplodnosti. 

Pro návštěvu centra asistované reprodukce není potřeba mít doporučení gynekologa nebo vašeho praktického lékaře. Pokud jej ale máte, nezapomeňte si jej vzít s sebou. Připravte si dokumentaci o prodělaných onemocněních a nemocích, které se vyskytují ve vaší rodině. Lékař se vás také zeptá na řadu otázek. Pro stanovení diagnózy je důležité vědět, zda žena byla v minulosti těhotná, měla v těhotenství nebo při porodu nějaké komplikace a zda bylo dítě počato přirozeně nebo pomocí IVF. Důležité informace získá lékař také zjištěním vašeho aktuálního zdravotního stavu a životosprávy. 

 

ivf lecba

 

Příprava na umělé oplodnění

Asistovaná reprodukce je poměrně komplexní proces, který vyžaduje důkladnou přípravu, aby mohla být zajištěna co nejvyšší úspěšnost. Základem IVF je vytvoření optimálních podmínek pro splynutí vajíčka se spermií, kultivaci embrya a jeho následného přenesení do dělohy ženy. Pokud má žena dostatečně kvalitní vajíčka a není nutné využít darovaná vajíčka, přichází jako první na řadu hormonální stimulace.

Hormonální stimulace

Hormonální nebo také ovariální stimulace je součástí první fáze přípravy na umělé oplodnění. Díky ní se podpoří dozrání většího množství vajíček a také se zvýší jejich kvalita. Díky hormonální stimulaci mají lékaři produkci hormonů v těle zcela pod kontrolou a zároveň se díky ní dá zabránit předčasné ovulaci. Součástí tohoto procesu je také stimulace vaječníků. Celá tato fáze obvykle probíhá jeden až tři týdny a lékaři během ní pomocí ultrazvuku monitorují dozrávající folikuly, díky čemuž jsou schopni určit nejvhodnější čas pro odběr vajíček. Ve chvíli, kdy nastane optimální situace, žena dostane léky na spuštění ovulace a může dojít k odběru.

Odběr vajíček a spermií

Odběr dozrálých vajíček probíhá v celkové anestezii a trvá maximálně několik desítek minut. Lékař vše monitoruje ultrazvukem, takže riziko poranění nebo poškození je naprosto minimální. Odběr spermatu u mužů probíhá klasickou masturbací přímo na klinice a v ojedinělých případech je možné sperma na kliniku asistované reprodukce ve stanoveném čase doručit. Ve vážnějších případech je možné sperma odstát z nadvarlat. Pokud ani jeden z partnerů nemá pohlavní buňky schopné k oplodnění, lze využít darovaná vajíčka a sperma

Umělé oplodnění, kultivace a embryotransfer

V řádu několika hodin po odběru pohlavních buněk dochází k umělému oplodnění v laboratorních podmínkách. Spermie se s vajíčkem spojí ve speciálním kultivačním médiu sami nebo se použije mikroinseminační metoda (obvykle ISCI), kdy se spermie injekčně vpraví přímo do vajíčka. Pokud dojde k úspěšnému oplodnění, embryo je zhruba tři dny kultivováno ve zkumavce mimo tělo ženy. Pro větší šanci na uchycení zárodku ale lékaři doporučují tuto dobu prodloužit až na pět až šest dní. Pokud se vše vyvíjí zdárně, je možné po uplynutí této lhůty přenést embryo do dělohy ženy.

Speciální laboratorní metody IVF

Moderní medicína v oboru asistované reprodukce má další metody, jak podpořit vyšší šanci na početí. Jednou z nich je prodloužená kultivace embrya ve zkumavce, protože kopíruje přirozený vývoj embrya v děloze. Pomoci může také asistovaný hatching, při kterém se uměle naruší ochranná vrstva embrya, což usnadní jeho uchycení v děloze. Další možností, jak napomoci embryu uhnízdění v děloze, je endometrial scratch. Vyšší šanci na otěhotnění přináší i technika zvaná embryoglue. Jedná se o aplikaci média, které funguje na podobné bázi jako lepidlo a napomáhá k udržení vajíčka na děložní sliznici. Možné je také použít speciální kultivační médium EmbryoGen, které dodá tělu i embryu potřebné látky k úspěšnému růstu.