Březen, 2022
blog

Jak se připravit na další cyklus IVF

Léčba neplodnosti a umělé oplodnění jsou samy o sobě složité procesy a dochází při nich k poměrně významnému zásahu do organismu ženy, která se je rozhodne podstoupit. Neplodností trpí v současnosti zhruba každý 5 pár a léčba IVF je pro ně často jediná šance, jak si pořídit vlastní miminko. Podobně jako se některým párům nepodaří otěhotnět hned na první pokus přirozenou cestou, ani první IVF cyklus nemusí být úspěšný. Pokud se první pokus nezdařil a vy se rozhodnete pro druhý, případně další, je potřeba dopřát tělu dostatečný čas na regeneraci a důkladně se připravit. Co tedy dělat?

Jak připravit tělo na další IVF cyklus

Ženy, které podstoupily IVF (in vitro fertilizaci), čeká několik dnů napjatého očekávání, než si budou moci udělat průkazný těhotenský test. V mnoha případech se na něm ukážou vytoužené dvě čárky a pár se může začít těšit na nový přírůstek do rodiny. Existují ale také případy, kdy umělé oplodnění není na první pokus úspěšné. Tyto ženy pak prožívají nejen fyzické změny v důsledku hormonální stimulace, ale také celou škálu negativních pocitů od smutku, zklamání až po pocit selhání. S těmito negativními emocemi je potřeba se vyrovnat, protože psychika hraje v úspěšném otěhotnění velkou roli.

Kromě psychiky zažívá nápor také organismus. Tělo ženy bylo vystaveno hormonální stimulaci a dalším procesům, které narušily přirozenou rovnováhu, i když jen proto, aby byla asistovaná reprodukce co nejúspěšnější. Tělo tak potřebuje určitý čas, aby se z uměle vyvolaných změn zotavilo a získalo zpět svoji přirozenou rovnováhu. A to platí dvojnásob pro případy, kdy se žena rozhodne podstoupit další IVF cyklus. Pokud budete své tělo poslouchat a dopřejete mu to, oč si žádá, zvyšuje se tím i šance na úspěšné početí. Jedině organismus, který funguje tak, jak má, je připraven přinést nový život.

 

psychicka rovnovaha

 

Duševní i fyzická rovnováha

Na další IVF cyklus musí být žena připravená po fyzické i mentální stránce. Asi největším problémem bývá po umělém oplodnění hladina hormonů. Během asistované reprodukce upravují lékaři hormonální hladinu tak, aby byla šance na početí co nejvyšší. To znamená, že žena přijímá hormony uměle, a jejich množství, případně doba, kdy se uvolňují do organismu, se vždy nemusí shodovat s přirozenou hormonální produkcí. 

Vždy záleží na každé individuální ženě. Některé po umělém oplodnění hormonální změny a výkyvy vůbec nepociťují, jiné s hladinou ženských hormonů bojují. Velmi důležité je proto najít hormonální balanc. Kromě konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou léčbu, mohou pomoci také nejrůznější cvičení nebo přírodní preparáty. Vzhledem k tomu, že během IVF cyklu se do těla dostávaly umělé léky, vyplatí se vsadit spíše na sílu přírody. Na ženský organismus působí velmi blahodárně například kontryhelový čaj, peruánská maca a další bylinky, které posilují ženské pohlavní orgány a pomáhají zregenerovat celý organismus. Vše, co ho posílí a dostane ho do rovnováhy, pomůže nejen vašemu zdraví, ale také úspěchu při snahách o miminko. 

Fyzická a psychická stránka jsou spojené nádoby. Oboje podpoříte správnou životosprávou, dostatkem pohybu v kombinaci s odpočinkem a kvalitním spánkem. Ženy bývají po nepodařeném umělém oplodnění celkově zranitelnější a citlivější. Proto je nutné udělat vše proto, abyste se cítila v pohodě a klidu. Zde opět platí, že každá žena je individuální osobnost s jinými potřebami. Pro některé ženy funguje cvičení a aktivní život. Pro jiné meditace, terapie nebo metody alternativní medicíny. Pro další pohoda s partnerem a rozmazlovací víkendy s kamarádkami. Je jen na vás, co si zvolíte, důležité je navození duševní rovnováhy. 

Kdy podstoupit druhý IVF cyklus

Pokud není umělé oplodnění úspěšné na první pokus, je možné podstoupit další cykly. Zdravotní pojišťovny obvykle proplácejí tři až čtyři cykly do 39. věku ženy, ale je jich možné podstoupit i více. Konkrétní dobu, kdy je možné podstoupit další cyklus IVF, přesně určí váš ošetřující lékař. S tím jste ostatně po dobu regenerace v kontaktu, protože vás kontroluje a doporučuje nejvhodnější způsoby, jak se rychle zotavit. 

V některých případech je možné zahájit další cyklus po skončení šestinedělí, jindy se doporučuje projít ještě dvěma menstruačními cykly, případně vyčkat až půl roku. Vždy záleží na konkrétní klinice asistované reprodukce a doporučení lékaře. Záleží také na tom, zda má žena z předchozího cyklu vajíčka zmražená a je možné provést KET (kryoembryotransfer), nebo je nutné zahájit další hormonální stimulaci či jinou léčbu.

Ve chvíli, kdy vám lékař dá zelenou, že je možné podstoupit další cyklus, závisí rozhodnutí jen na vás. Další cyklus by měla žena podstoupit teprve ve chvíli, kdy cítí, že je na něj její tělo skutečně připravené. Uspěchat nástup do dalšího cyklu totiž může výrazně snížit šance na jeho úspěšnost. Nejvyšší šance na otěhotnění mají totiž ženy, které jsou v perfektní fyzické a duševní kondici a připravené na další náročné období. Pokud se na další pokus skutečně cítíte, nic vám nebrání pokusit se o vlastní miminko a stát se maminkou.