Prosinec, 2023
blog

Jak se nezbláznit z léčby neplodnosti?

Pro většinu lidí jsou Vánoce svátky klidu a míru. Některé páry ale takové štěstí nemají, zvláště ty, které se neúspěšně snaží o založení vlastní rodiny. Zatímco některé rodiny nebo páry s dětmi si užívají vánoční atmosféru s pečením cukroví, chystáním vánočních dárků nebo pohodových chvilek při večerech na vánočních trzích s hrnkem svařáku, pro jiné to může být frustrující období. Řada párů v tomto období, kdykoli více než jindy, čelí o vánočních svátcích zklamání z nesplněného snu, neúspěšného průběhu léčby nebo nepříjemným otázkám blízkých.

Pojďme se podívat, jak je možné si i během vánočních svátků udržet odolnou psychickou kondici. Prvním krokem je na chvíli si všímat toho, co mě vlastně trápí, zda jsou to otázky blízkých nebo přeslazený vánoční čas a sepsat si vše pro vlastní přehled na papír. Poté je možné se zaměřit také jen sami na sebe. Dopřejte si čas na otázku – co právě teď potřebuji? Žena i muž zvlášť, a také pár jako celek. Pokud v tom tápete, naše psycholožka Adriana Tomešová pro vás připravila menší seznam, který vám pomůže se zorientovat v této problematice, zvláště během svátků, a připravit se na další možné kroky v léčbě neplodnosti.

Často se Váš lékař nebo Vaše lékařka v centru asistované reprodukce  věnuje výhradně tělesné rovině, a tak psychická stránka věci zůstává na vás. Ale nebojte se, nemusíte na ni být sami. Stačí se zaměřit na pár kroků, které vám pomohou toto náročné období překonat.

Nejprve si sepište seznam osob, věcí, úkolů a úkonů, které můžete využít jako podporu (support system), a držte se jich. Máme pro vás pár tipů jako inspiraci, a zároveň jako ověřené postupy.

Na každý den na měsíc dopředu si naplánujte jednu malou věc, která je splnitelná a udělá vám radost. Někdy si stačí zapálit svíčku, vypít šálek oblíbeného čaje, pustit si relaxační hudbu nebo zajímavé audio, naučit se BodyScan (jednoduchá technika relaxace a meditace, která vás uvolní tělesně i psychicky), projít se, i kdyby jenom na pár minut, dopřát si odpolední krátký spánek apod. Prostě cokoli, co vám dělá radost a zároveň to není příliš velký úkol, který by byl zatěžující (např. finančně). 

Zkuste se také na chvíli zamyslet, jak na vás léčba neplodnosti působí v psychické a sociální rovině. Ale jen do té míry, aby to pro vás bylo snesitelné. Někomu stačí přemýšlet, někdo preferuje si své myšlenky sepsat. Opět záleží jen na vás a na tom, co je pro vás přirozené. Připravili jsme pro vás myšlenkové okruhy, které vám pomohou vyznat se sám v sobě.

Dalším krokem je nesnažit se vnímat umělé oplodnění a snahu o početí jako honbu za okamžitým úspěchem. Zkuste si představit a pojímat snahu o početí jako proces, bez termínu, bez deadlinu, bez počítání cyklů, nikoli jako úkol ke splnění. Na první pohled se to může zdát jako těžké zadání, ale uvidíte, že může mít velmi pozitivní vliv. Zkuste také nevnímat zatím neúspěšnou snahu o otěhotnění  jako selhání. Sepište si, co vše jste již udělali pro to, aby to konečně vyšlo. Pochvalte se za to, jakou cestu jste již jako partneři ušli!

Dalším pomocníkem může být také edukace a zjištění si všech možných variant a možností. Projděte si podrobně všechny alternativy léčby neplodnosti – přes IUI, IVF, dárcovství vajíček a spermií až po adopci a její jednotlivé kroky. Když budete mít přehled, může vám to dodat klid, protože zjistíte, že možností řešení je víc, než si myslíte. Zároveň si díky tomu budete moci připravit plán do budoucnosti od A do Z, abyste věděli, co jste ochotni podstoupit a co už ne. Dopřejte si chvíli s partnerem a opět se společně pochvalte za ušlou cestu. Tolik už jste toho již zvládli. Posílí to vaše směřování dál.

 

Každého, kdo má takovou odvahu podstoupit náročný proces asistované reprodukce a věnovat se svému psychickému prožívání pod drobnohledem má můj velký obdiv. 

Pokud byste potřebovali s čímkoli poradit, jsem vám na klinice Gynem k dispozici. Neváhejte se mi ozvat.

Držím vám moc palce a přeji krásné prožití vánočních svátků v klidu, se spočinutím a odpočinutím a v duševní pohodě!

Vaše Adriana Tomešová