Červen, 2024
blog

Jak přirozeně vyvolat porod? Buďte aktivní a nestresujte se

Pohyb – chůze, tanec i úklid

Pokud to zdravotní stav umožňuje, vyplatí se být aktivní. Říká se, že pohyb má moc vyvolat porod. Navíc udržuje tělo v dobré formě, což pomůže i při samotném porodu a v šestinedělí. Pomáhá také navodit dobrou náladu a odbourat stres. Skvělá je především chůze, při které na plod a porodní cesty působí gravitace. Podobně působí také tanec, jen se vyvarujte poskokům. Efektivní je především vlnění v bocích a rozpohybování pánve. Využít lze také gymnastický míč.

 

K fyzické námaze se počítají i domácí práce. Úklid domácnosti nebo přípravu jídel do mrazáku navíc oceníte i následně v prvních týdnech s miminkem. 

 

Sex a masáž bradavek

Při sexu dochází ke stimulaci porodních cest a dělohy, proto se mu ani v posledních týdnech a dnech není třeba vyhýbat. Zejména při dosažení orgasmu se uvolňuje oxytocin, látka, která může nastartovat děložní kontrakce. Sperma navíc obsahuje hormony prostaglandiny, které pomáhají děložnímu čípku dozrát. 

 

Produkci oxytocinu spouští také masáž bradavek, která může být součástí milování, nebo ji žena provádí záměrně sama, například ve sprše. Aby měla masáž skutečně efekt a podpořila činnost dělohy, je potřeba provádět ji pravidelně.

 

Teplá koupel a aromaterapie

Příliš teplé koupele se během těhotenství nedoporučují, ale v závěru těhotenství uvolní celé tělo i porodní cesty. Ani tak by ale voda neměla být příliš horká. Účinek koupele lze ještě více podpořit aromaterapií. Do difuzéru či aromalampy přidejte levanduli, jasmín, hřebíček či skořici a užívejte si příjemnou relaxaci. V těhotenství raději nedávejte olej přímo do vody, hrozí nebezpečí infekce.

 

 

Pálivé jídlo, lněné semínko a nápoje

K babským radám, jak vyvolat porod, patří také konzumace pálivého jídla. Říká se, že rozhýbe střeva a tím i činnost porodních cest. Jde o jednu z metod, které když nepomohou, tak neuškodí. Z nápojů se doporučuje maliníkový čaj. Má údajně moc porod nejen vyvolat, ale také usnadnit a urychlit jeho průběh. Doporučuje se pít pravidelně, ale až od ukončeného 35. týdne těhotenství. Vyzkoušet můžete také odvar z lněného semínka, které má spasmolytické účinky a podporuje činnost střev. 

 

Dříve se doporučovalo popíjet svařák, ale alkoholu se vyhněte i na konci těhotenství. Nicméně povzbudivé účinky hřebíčku a skořice lze využít jinak – přidejte si je například do čaje. Některé porodní duly radí popíjet před a po termínu porodu nápoj se sporýšem (bylina), který se svaří s hřebíčkem, skořicí a zázvorem. Není to zrovna lahůdka, ale některé ženy s ním mají dobrou zkušenost. 

 

Rebozo a akupunktura

Rebozo je speciální šátek, se kterým pracují duly či porodní asistentky. S jeho pomocí lze nejen vyvolat kontrakce, ale také s ním lze podpořit například vhodnou polohu miminka. Akupunktura je tradiční čínská metoda, která také může vyvolat porod pomocí akupresurních bodů – svěřte se ale jen do rukou ověřených lékařů. 

 

Uvolnění a relaxace

Stres a napětí často brání hladkému průběhu porodu. Tělo ženy produkuje větší množství adrenalinu, a ten blokuje produkci oxytocinu, který je při porodu velmi důležitý. Pro uvolnění lze kromě oblíbených aktivit využít různé relaxační a meditační nahrávky, které jsou určené přímo pro těhotné ženy a pracují například s vizualizacemi. 

 

Co znamená termín porodu?

Snahu vyvolat porod mají většinou ženy, které jsou po termínu porodu a snaží se předejít nutnosti indukce, neboli uměle vyvolaného porodu. Jako porod v termínu se označuje časové rozpětí mezi týdny 38+0 a 41+6. Ani po 40. týdnu se tak nic neděje, jde jen o tzv. prodloužené těhotenství. Určení termínu porodu navíc ani není zcela přesné. Roli hraje délka menstruačního cyklu ženy a rychlost vývoje miminka. 

 

Zdroje: