Říjen, 2023
blog

Jak předcházet striím v těhotenství?

Strie jsou kosmetickým problémem, se kterým se potýká celých 80 % těhotných. Pokožka je nadměrně namáhaná rostoucím bříškem, zvětšováním poprsí a přibíráním na váze v oblasti boků, hýždí či stehen. Právě v těchto místech se nejčastěji objevují červené až nafialovělé jizvičky. Postupem času vyblednou, ale nezmizí. Dá se jim vyhnout a jak se o ně starat, pokud se už objevily?

 

Co jsou strie a proč se objevují?

Strie jsou druhem jizev a vznikají nadměrným namáháním kolagenových a elastinových vláken v kůži. Ta se běžně dokážou napínat a zase smršťovat a udržují pružnost pokožky. Pokud jsou ale vystavená většímu napětí po delší dobu, nemusí se vrátit do původního stavu. A právě tehdy dochází ke vzniku prasklin. Strie jsou ze začátku načervenalé, postupem času (zhruba po 6 měsících) blednou. Vypadají jako dlouhé tenké linky, které jsou vidět především zblízka. Při doteku jsou cítit jako hrbolky na kůži.

 

Vzhled strií ovlivňuje:

 

 

Dá se striím předcházet?

Pokud se chcete striím vyhnout, je důležitá prevence. Od počátku těhotenství kůži pravidelně promazávajte krémy nebo přírodní oleji. Jejich předností je 100% přírodní složení. K oblíbeným patří kokosový, jojobový, mandlový, nebo bambucké máslo. To se hůře roztírá, doporučuje se aplikovat na vlhkou pokožku po sprše či koupeli. K dostání jsou i speciální přípravky určené přímo pro prevenci strií. Při jejich výběru se ale ujistěte, že jsou vhodné i pro těhotné. 

Pravidelným mazáním a masírováním ohrožených oblastí docílíte správné hydratace pokožky. Ta je pak elastičtější a snadněji se vyrovná se změnami. Kromě prevence strií se také zbavíte nepříjemného pocitu napjaté kůže či svědění, které se mohou objevit. 

K prevenci patří kromě péče o pleť také správná životospráva, a to jak vyvážená strava, tak pravidelný pohyb, pokud vám to váš zdravotní stav umožní. Přibírání v těhotenství je přirozené, ale neplatí, že by těhotné ženy měly jíst za dva. U zdravě probíhajícího těhotenství je důležité především správné vyvážení jídelníčku pro zajištění živin, ne přejídání či mlsání. 

 

Péče o vzniklé strie

Bohužel neexistuje žádný výzkum, který by potvrzoval účinek kosmetiky proti striím. Velkou roli při jejich vzniku totiž hraje genetika a kvalita pokožky před otěhotněním. Někdo se o pokožku může starat vzorově, a přesto se mu strie udělají, jiná žena mazání bříška moc nedá a má to štěstí, že se jí vznik jizviček vyhne. Prokázaný je prozatím pouze pozitivní účinek kyseliny hyaluronové a tretinonu, syntetické verze vitamínu A (ten se ale nesmí užívat v těhotenství). Tyto látky ale nepůsobí proti vzniku strií, pomáhají v tom, aby vzniklé strie byly méně nápadné.

Další možností, jak zneviditelnit už existující strie je použití samoopalovacího krému, který se vmasíruje do nově vzniklých strií. Jde o dočasný způsob, jak minimalizovat rozdíl v barvě mezi vaším typickým tónem pleti a barvou strií. Doporučuje ho Americká akademie dermatovenerologie (AAD).

Když už se strie na kůži objeví, nikdy nezmizí. Jsou normální a přirozené. Pokud někoho strie opravdu trápí, dá se využít i některého ze zákroků estetické medicíny, které je dokážou minimalizovat (např. zesvětlení pomocí laseru nebo metodou mezoterapie). Pamatujte ale, že vaše tělo je krásné i s proměnami, které těhotenství přináší.

 

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/stretch-marks#prevention