Květen, 2022
blog

Hrozí riziko mimoděložního těhotenství po IVF?

Cesta za vytouženým miminkem může proběhnout naprosto bez komplikací a zdárně, ale není neobvyklé, že se objeví také řada překážek a problémů. Své o tom ví skoro čtvrtina párů, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou a musí podstoupit léčbu neplodnosti na klinice asistované reprodukce. Očekávané dvě čárky na těhotenském testu jsou skvělý začátek, ale abyste si z porodnice přinesli domů svůj uzlíček štěstí, musí ženské tělo během těhotenství zvládnout několik důležitých věcí. Po otěhotnění je dalším úkolem zdárné uhnízdění embrya v děložní sliznici. Pokud k tomu nedojde a embryo není z těla vyloučeno při samovolném potratu, jedná se o mimoděložní těhotenství. Jak ho poznat a jaká jsou jeho rizika? 

Příznaky a příčiny mimoděložního těhotenství

Mimoděložní těhotenství je definováno tím, že se oplodněné vajíčko neuhnízdí v děloze, ale v jiných částech ženských reprodukčních orgánů i těla. Nejčastěji se embryo mimo dělohu uhnízdí ve vejcovodech, v oblasti děložního hrdla nebo v břišní dutině. Na mimoděložní těhotenství nemá téměř žádný vliv, zda došlo k oplodnění vajíčka přirozenou cestou nebo jednou z metod umělého oplodnění.

Existují teorie, které tvrdí, že po IVF je riziko mimoděložního těhotenství větší, ale tato číslo jsou ovlivněna vyšším věkem a také nejrůznějšími onemocněními reprodukčních orgánu, kvůli kterým ženy nemohou otěhotnět přirozenou cestou, ale musí se spolehnout na asistovanou reprodukci. Oproti tomu stojí názor, že riziko mimoděložního těhotenství je po IVF nižší, protože embryo je při transferu umístěno přímo do dělohy. Ani tato teorie ale není vědecky prokázaná. Ze statistik je možné vyčíst, že u přirozeného otěhotnění hrozí riziko mimoděložního těhotenství zhruba 1 % žen, zatímco po IVF přibližně 2 %, což není nijak zásadní rozdíl. Naprosto zanedbatelné je pak procento žen, u kterých se objeví velmi vzácné heterotopické těhotenství, kde je jeden plod v děloze a druhý mimo ni. U běžného těhotenství se jedná skutečně o velkou výjimku, ale u umělého oplodnění se může objevit.

Mimoděložní těhotenství představuje pro ženu velmi závažné zdravotní riziko, pokud není zavčasu odhaleno a řešeno. I při sebemenším podezření na mimoděložní těhotenství je nutné co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. Jakkoli je při včasném odhalení embrya uhnízděného mimo dělohu řešení poměrně snadné, v pokročilejších fázích je velmi nebezpečné, protože hrozí prasknutí vejcovodu, vnitřní krvácení, infekce a další komplikace. 

Zpočátku se mimoděložní těhotenství projevuje jako klasická gravidita, to znamená vynechaný menstruační cyklus a následně dvě čárky na těhotenském testu. Záhy se objeví bolest břicha spojená s krvácením z pochvy, stupňující se ostré bolesti a křeče břicha případně jedné strany těla, závratě, šok a mdloby. Pokud se podaří zakročit proti mimoděložnímu těhotenství včas, není žena ohrožená na životě a v budoucnu může znovu otěhotnět.

 

IVF těhotenství

 

Mimoděložní těhotenství a IVF

Pokud jde o příčiny mimoděložního těhotenství, svou roli hrají spíše jiné faktory než fakt, zda jde o otěhotnění přirozenou cestou nebo umělé oplodnění. Podle lékařů se mimoděložní těhotenství vyskytuje nejčastěji u žen, které jsou těhotné poprvé. Dále může mít vliv na uhnízdění vajíčka mimo dělohu používání nitroděložního tělíska a hormonální antikoncepce. Do ohrožené skupiny patří také ženy, které prodělaly opakované záněty vejcovodů, mají vejcovody poškozené jinými onemocněními nebo problémy s dělohou (např. myomy). Mezi další rizikové faktory pak patří endometrióza nebo kouření. V minulosti byl výskyt mimoděložního těhotenství po IVF skutečně vyšší než u přirozeného otěhotnění. 

Důvodem byl přenos většího množství embryí do dělohy a také méně pokročilé laboratorní metody. V dnešní době se při embryotransferu přenáší do dělohy pouze jedno embryo právě proto, aby nedocházelo k vícečetným nebo mimoděložním těhotenstvím. Také současné laboratorní metody spojené s léčbou neplodnosti jsou na velmi vysoké úrovni. Existují nejrůznější způsoby, jak podpořit růst a funkčnost výstelky dělohy, ve které se embryo snadněji uhnízdí, a prostředky, díky kterým se embryo v děloze lépe uchytí a zůstane v ní. 

Léčba mimoděložního těhotenství

Oplodněné vajíčko mimo dělohu většinou odumírá. Pokud se ale vyvíjí dál, je potřeba situaci okamžitě řešit, aby nedošlo k ohrožení života ženy. Plod se v takovém případě zachránit nedá. Pokud se na ultrazvukovém vyšetření potvrdí mimoděložní těhotenství, navrhne lékař způsob, jak embryo odstranit. Léčba je individuální a závisí na délce těhotenství a umístění embrya. Velmi často se volí laparoskopie, při které se pomocí endoskopických nástrojů s kamerou plod odstraní. Pokud dojde k vnitřnímu krvácení a prasknutí vejcovodu, je nutná klasická břišní operace. V takovém případě není většinou možné zachránit vaječník ani vejcovod.

Operace a následná rekonvalescence ale není to jediné, co ženu po mimoděložním těhotenství čeká. Musí se také vyrovnat se ztrátou miminka, i když těhotenství trvalo jen velmi krátce. Jedná se o psychicky náročný proces, jehož zvládání neusnadňuje ani rozbouřená hladina hormonů. Psychologové a terapeuti doporučují nebránit se smutku, ale naopak dát svým emocím volný průchod a mluvit o nich s partnerem nebo blízkými. Pomocnou ruku také nabízejí odborníci, kteří se na poradenství spojené s početím dítěte specializují.