Červenec, 2020
blog

Hormonální jóga: průběh, benefity a jak začít?

Pohyb neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Co vlastně znamená pohyb? Pro každého je to něco jiného. Existuje mnoho různých druhů sportu, ze kterých si vybere opravdu každý. Člověk by si měl najít ten sport, který ho baví a kterému se dokáže věnovat dlouhodobě. Pod pojmem sport si možná hned většina lidí vybaví zvedání vah v posilovně a posilování na strojích. Což je v pořádku. Při snaze otěhotnět je ale důležité zamyslet se nad intenzitou pohybu - velmi vysoká intenzita a tím pádem velký kalorický výdej není pro tělo v tomto období žádoucí. Při intenzivním pohybu se vyplavuje stresový hormon kortizol. To znamená, že je to pro tělo určitý typ stresu, což se může zdát zvláštní, ale je tomu tak. Jak tedy zůstat fit a v kondici v období před otěhotněním a zároveň se blíže dostat ke svému JÁ? Zkuste hormonální jógu.

Co hormonální jóga je?

V hormonální józe se cvičí prvky z klasických druhů jógy a jejím cílem je balancovat hormony v ženském těle. Zaměřuje se tedy na hormonální a duševní rovnováhu, pomáhá například se sníženým libidem, změnami nálad. Překvapením může být to, že tato jóga je vhodná také pro muže. Těm pomáhá s problémy s nízkým libidem, prostatou, nespavostí a stresem. 

Benefity

Mezi hlavní benefity hormonální jógy patří výše zmíněný hormonální balanc v ženském i mužském těle. Dále se zaměřuje také na duševní stránku člověka, pomáhá mu být TEĎ A TADY, uklidnit svou mysl a celkově se srovnat do pohody. Právě duševní pohoda a celková duševní hygiena je stěžejním bodem ve snaze otěhotnět a i v průběhu samotného těhotenství

Hormonální jóga

Je vhodná pro každého?

I zde platí pravidlo, že ne pro každého je tato forma jógy vhodná. Mezi tuto skupinu patří již těhotné ženy, nebo lidé po operaci. Mezi překážky se řadí také závažné psychické potíže, rakovina prsu či endometrióza. Jestli si žena není jista, zda s hormonální jógou může začít, může se obrátit na svého gynekologa, který jí sdělí veškeré informace a doporučení. 

Jak začít s hormonální jógou?

Máte zjištěno, že tento druh jógy můžete praktikovat a chystáte se začít. Jaké budou první kroky? Jestliže jste úplný začátečník a jógu jste nikdy nedělala, bude nejvhodnější zvolit lekce hormonální jógy s lektorem, který vás naučí správné provedení jednotlivých poloh, správné dýchání a celkově vás seznámí s tím, jak by jóga měla probíhat. Většinou lekce trvají hodinu, záleží na místě, kam půjdete. A jestli už máte nějaké zkušenosti s jógou, na internetu je spousta online videí a lekcí, také s profesionálními lektory, podle kterých si hormonální jógu můžete zacvičit i v pohodlí domova. Většinou trvají 30-40 minut. Ze začátku se cvičí každý den, ale postupem času se intenzita sníží na 3-4 lekce za týden.

Hormonální jóga nabízí velké množství prokázaných benefitů, jak fyzických, tak především psychických. Hormony umí zamávat s ženským tělem a naučit se s nimi pracovat, alespoň z části porozumět těmto procesům a nepropadat panice, je veliká výhoda.