Duben, 2022
blog

Faktory, které mají vliv na kvalitu vajíček

Neplodnost a problémy s početím jsou v současnosti stále aktuálnější problém, který trápí zhruba každý pátý pár. Komplikace se mohou objevit na straně ženy i muže a nezřídka se jedná o kombinaci problematických faktorů u obou partnerů. U mužů může způsobovat neplodnost nízká kvalita spermií a u žen kvalita vajíček. Oba dva pak mohou být neplodní kvůli genetickým predispozicím, prodělaným onemocněním i nezdravému životnímu stylu. U žen je množství vajíček dané už při narození a počet oocytů není možné ničím ovlivnit. Oproti tomu lepší kvalita vajíček je do určité míry v rukou každé ženy. Jak tedy zlepšit kvalitu vajíček? 

 

Kvalitu vajíček je možné ovlivnit

Pokud se vám nedaří počít potomka ani po měsíci nechráněného pohlavního styku, a přesto si svůj život bez vlastního dítěte nedovedete představit, velmi pravděpodobně vaše kroky časem povedou na kliniku asistované reprodukce. Na úvodní konzultaci se dozvíte, co vše proces IVF obnáší a jaké jsou možnosti. Po vstupním vyšetření, které se skládá ze sestavení rodinné a osobní anamnézy, z rozboru krve a moči, zjištění případné genetické zátěže a u žen se ještě ultrazvuku, budete vědět, co je příčinou nevydařených pokusů, jak otěhotnět. Jednou z možných diagnóz je nízká kvalita vajíček, díky které je IVF a případně použití darovaných vajíček, jednou z mála šancí na početí.

Každá žena se rodí s určitým počtem vajíček, která představují v přeneseném slova smyslu zásobu na celý život, a u každé ženy je počet vajíček jiný. Co se týče kvality vajíček, problémem při otěhotnění bývá jejich nízká kvalita a stáří. Na rozdíl od množství vajíček může ale každá žena sama ovlivnit jejich kvalitu. Stačí několik změn v životosprávě a životním stylu, díky kterým se zlepší kvalita vajíček a zvýší se šance na oplodnění i bezproblémové těhotenství. Vše, co tělo přijímá, od potravy a nápojů, přes vzduch, který dýcháme, po toxiny, které se dostávají do těla z vnějšího prostředí, má na kvalitu vajíček velký vliv. Vajíčka totiž nejsou jen ta, která odcházejí z těla každý měsíc při menstruaci. Ve vaječnících jsou další vajíčka, která čekají, až dostanou impuls a začnou zrát. A pro kvalitu takových vajíček jsou správná životospráva a životní styl klíčová.

 

vajicka

 

Mýtus – po čtyřicítce už nejde vajíčka oplodnit

V současné době není ničím neobvyklým, že páry odkládají rodičovství na pozdější dobu a v porodnicích se stále zvyšuje průměrný věk prvorodiček. Mnoho lidí chce nejprve dostudovat, cestovat a poznávat svět, vybudovat si stabilní postavení v práci, finančně se zabezpečit nebo najít toho pravého partnera na celý život. Pořídit si potomka ve vyšším věku má své plusy i mínusy. Jedním z mínusů je, že s narůstajícím věkem se u žen také snižuje kvalita vajíček a tím pádem i šance na otěhotnění. Nicméně podobně jako lze zlepšit kvalitu vajíček, je možné zpomalit jejich stárnutí. Genetika a její zátěž sice může být mocná, ale existují určité způsoby, jak s ní bojovat.

Pokud se vám nedaří otěhotnět přirozenou cestou a na vině jsou nekvalitní nebo stárnoucí vajíčka, je možné celý proces IVF podpořit zdravým životním stylem a životosprávou. Na druhou stranu jedna nárazová změna se nemusí nijak projevit. Vaše zdraví ovlivňuje po dlouhé roky to, co jíte, pijete a jak a kde žijete. Pokud denně spořádáte tabulku čokolády, vypijete větší množství alkoholu nebo dlouhodobě kouříte, hrozí vám nejrůznější onemocnění, jako je obezita či poškození vnitřních orgánů. Tyto zdravotní komplikace pak mají na šance na početí podstatný vliv. Pokud víte, že jednou v budoucnosti budete chtít své vlastní dítě, i když v současnosti ještě nenadešel čas, mějte to na paměti a snažte se udělat vše proto, aby vaše vajíčka zůstala co nejdéle zdravá. 

 

Když nejde otěhotnět bez IVF

Pokud selžou všechny metody, jak zlepšit kvalitu vajíček, a nedaří se otěhotnět přirozenou cestou, zbývá mnoha párům jediná naděje na vlastního potomka, kterou je umělé oplodnění. IVF může být jedinou šancí, jak otěhotnět v případě, že žena má neprůchodné nebo chybějící vejcovody, muž velmi nekvalitní spermie nebo oba trpí dalším onemocněními reprodukčních orgánů případně civilizačními chorobami, které ztěžují početí přirozenou cestou.

V rámci léčby neplodnosti a asistované reprodukce, existuje metoda, které se říká social freezing (zachování plodnosti). Ta spočívá v tom, že si žena nebo muž nechají preventivně zmrazit zárodečné buňky (spermie a oocyty) pro budoucí použití. Social freezing je pak příležitostí pro páry, které sice děti plánují, ale zatím rodičovství odkládají nebo se obávají možných komplikací ze zdravotních důvodů. Obvykle se jedná o ženy, které musejí nebo chtějí své mateřství z nejrůznějších důvodů odložit, ženy, které čeká onkologická léčba nebo odebrání vaječníků ze zdravotních důvodů. 

Odběr je vhodné provést co nejdříve, ideálně do 35 roku věku ženy, protože poté se kvalita vajíček i plodnost rychle snižují. Před samotným odběrem je nutné podstoupit hormonální stimulaci, která podpoří dozrání co největšího počtu vajíček. Jedná se o běžnou praxi, která umožňuje i ženám ve vyšším věku mít vlastní miminko, aniž by musely využít program dárcovství vajíček.