Září, 2020
blog

Druhá vlna aneb jak nezešílet v Covid-době

Předpokládaná druhá vlna klepe na dveře. V televizi, na internetu, v radiu a ostatních medií není slyšet o ničem jiném, než o koronaviru. Nespočet nových a jiných informací, opatření a dat je do lidí bombardováno každou chvíli. Lidé neví co bude, s ekonomikou to nevypadá vůbec dobře a výhledy do budoucna nejsou také úplně pozitivní. Jak z toho všeho nezešílet a zachovat si dobrou náladu?

Nevěřte všemu, co se píše na internetu

Media mají v této době doslova žně. Uměle vyvolaný strach a panika dokážou velmi negativně ovlivnit lidské zdraví a imunitu. Dokonce více než samotný vir. Člověk by samozřejmě měl zůstat informovaný, ale je třeba čerpat z ověřených zdrojů, mezi které patří například webové stránky Ministerstva zdravotnictví. Nejmenované komerční portály, které vydávají jednu katastrofu za druhou, je vhodné brát s odstupem a zachovat chladnou hlavu. V nejlepším případě se jejich čtení vyhnout úplně.

Opatření ano, ale s rozumem

Vládní opatření se musí respektovat a dodržovat. Ale i zde platí, že zachovat si zdravý rozum je jedna z nejdůležitějších věcí. Každý člověk má na opatření vlastní názor a je naprosto zbytečné se dohadovat a agresivně prosazovat vlastní pravdu, ať už v online světě, nebo z očí do očí. Každý by se měl chovat ohleduplně, zodpovědně a jak nejlépe umí. Tohle je přeci ten čas, kdy by lidé měli držet spolu a navzájem si pomáhat tuhle dobu přečkat.

Covid imunita koronavirus

Soustřeďte se na sebe

Teď to není myšleno jako v březnové vlně, kdy celý svět zpomalil a lidé měli najednou mnohem více času na aktivity, na které dříve prostor nebyl. Nyní je důraz kladen na psychické zdraví, které jde ruku v ruce s fyzickým. Podzimní období bývá často spojováno se sychravým a pochmurným počasím a tím pádem i negativní náladou. Ve spojení s touto situací se tyto negativní nálady a pocity mohou ještě prohloubit. Je to spojeno také s ekonomickou situací, kdy se neví, co bude a nejistota hraje v životech lidí zásadní roli. Snažte se dobře a kvalitně spát, psychicky relaxovat, zkusit meditaci, zaměstnat hlavu pozitivními myšlenkami a alespoň na chvíli se v průběhu dne zastavit. Za zkoušku také stojí naučit se na negativní věci dívat z jiného úhlu a přijít na řešení, které je může zlepšit. Je to proces, který není ze dne na den, ale samotná práce na tom, přináší výsledky.

Dbejte na fyzické zdraví

Nejen covid, ale i ostatní respirační onemocnění nabývají na síle. Zvyšte proto příjem vitamínů, minerálů, dostatek ovoce a zeleniny, zařaďte pohyb a dostatečně spěte. Pomoci mohou také přírodní kouzelníci jako je kombinace zázvor, med, citron. 

Toto nelehké období nějakým způsobem poznamená většinu lidí. Ať už z pohledu zdraví, ekonomického hlediska, či finančního. I tento negativní fakt je důkazem toho, že v tom jsou všichni společně. Společnými silami, zdravým rozumem a ohleduplným chováním lze vyzrát na cokoliv.