Květen, 2024
blog

Co jsou to poslíčci? Braxton-Hicksovy kontrakce a vše o nich

Braxton-Hicksovy kontrakce, často označované jako „poslíčci“, jsou nepravidelné stahy děložního svalstva, které se mohou objevit kdykoliv během těhotenství, nejčastěji však ve druhém a třetím trimestru. Tyto kontrakce představují způsob, jakým se děloha připravuje na skutečný porod, i když nejsou přímo spojeny s jeho začátkem. V tomto článku si objasníme, o co vlastně jde, jak je odlišit od pravých kontrakcí a osvětlíme několik mýtů, které jsou s nimi spojené.

 

Braxton-Hicksovy kontrakce

 

Kdy začínají poslíčci a jak je poznat?

Poslíčky těhotné ženy pociťují nejčastěji jako lehce bolestivé stahy, které mají ale nepravidelné intervaly (na rozdíl od kontrakcí, které ohlašují začátek porodu). Svůj medicínský název Braxton-Hicksovy kontrakce získaly podle anglického porodníka Johna Braxtona Hickse, který je v roce 1872 poprvé odborně popsal, označují se také jako falešné kontrakce.

 

Poprvé se mohou objevit už ve 23. týdnu těhotenství nebo dříve, nikoliv jen na jeho konci. Pokud se ale objeví takto časně a jsou častější, informujte o tom raději svého gynekologa. Jak poznáte, že jde skutečně o poslíčky? Pravděpodobně se nejprve objeví pocit tlaku či napětí v oblasti podbřišku a břicha, které připomínají menstruační bolesti. Způsobuje je stahování děložní svaloviny. Říká se o nich, že nejsou bolestivé, jen nepříjemné. Některé ženy je pociťují jako silnější křeče, jiné je popisují jako bodavou bolest v podbřišku na konci těhotenství. Jejich intenzita i intervaly mezi nimi jsou různé – mohou se opakovat několikrát za den nebo jen občas. 

 

Rozdíl mezi poslíčky a kontrakcemi

Pokud se poslíčci objeví na konci těhotenství, je důležité umět rozpoznat, zda jde o konktrakce – a tedy začínající porod, nebo jen cvičné děložní stahy. Zásadním rozdílem je, že skutečné kontrakce jsou pravidelné, sílí na intenzitě a zkracují se intervaly mezi nimi. Nemizí ani po změně polohy nebo aktivity, kdežto poslíčci často ustoupí. Pokud si nejste jistá, doporučuje se vyzkoušet koupel v teplé vodě (případně sprchování teplou vodou). Pokud stahy ustupují, slábnou a intervaly mezi nimi se prodlužují, jde skutečně o poslíčky. Pokud naopak stahy zesilují, jedná se pravděpodobně o kontrakce.

 

Jak si ulevit od nepříjemných pocitů?

Poslíčci jsou zcela běžnou součástí těhotenství. Zatímco některé ženy je nepocítí vůbec, jiné se s nimi setkávají pravidelně – jsou-li nepříjemné až bolestivé, lze je zmírnit několika způsoby. Prvním z nich je odpočinek a relaxace. Obzvlášť ke konci těhotenství se poslíčci častěji objevují po fyzické námaze, někteří gynekologové a porodní asistentky tak zmiňují, že jde o signál těla, aby žena zvolnila. Zmírnit je může už výše zmíněná teplá koupel, ale také relaxační poloha v teple, nebo naopak aktivita – například procházka nebo pohupování na gymnastickém míči a lehké protahování. Vyzkoušejte také různé relaxační a meditační techniky, které vás naučí pracovat s dechem a uvolnit napětí v těle. Pokud nic nepomáhá a časté bolestivé pocity jsou vám nepříjemné, poraďte se svým lékařem. Někteří gynekologové doporučují na zmírnění těchto obtíží užívání hořčíku, obzvlášť když se křeče či pocity „tvrdnutí“ břicha objevují už v druhém trimestru. 

 

Braxton-Hicksovy kontrakce jsou běžnou součástí těhotenství. Je důležité vědět, jak je rozpoznat a jak na ně reagovat, abyste se vyhnula zbytečné panice. Pokud by se ale objevila silnější bolest než obvykle, tlak, krvácení nebo jste měla podezření na únik plodové vody, vyhledejte raději lékařskou pomoc.

 

Zdroje:

Taťána Hanáková: Velká česká kniha o matce a dítěti

https://www.nzip.cz/clanek/1729-prubeh-porodu