Listopad, 2023
blog

Co je to překotný porod a jak ho poznat?

Většina žen se obává dlouhého a vyčerpávajícího porodu. Jenže ani rychlý porod nemusí být výhra. V případě překotného porodu totiž rodička v někdy ani nestihne dojet do porodnice. Navíc jsou tu rizika jak pro ni, tak pro miminko. 

 

Co je překotný porod?

Délka porodu závisí na mnoha faktorech. Ovlivňuje ji například to, jestli jde o první nebo  další porody. První doba porodní trvá průměrně 6 až 12 hodin u prvorodiček, 2 až 5 hodin u druhého a dalších porodů. Druhá doba porodní (vypuzovací) trvá průměrně do 30 minut, u prvorodiček až hodinu. U překotného porodu je ale průběh mnohem rychlejší. První doba porodní začne velmi náhle a celkově porod trvá méně než tři hodiny od pravidelných kontrakcí či odtoku plodové vody.

 

Překotný porod je poměrně vzácný, vyskytuje se u necelých 3 % rodiček. Nedá se dopředu rozpoznat, jestli se bude týkat i vás. Existuje ale několik faktorů, které jeho pravděpodobnost zvyšují. 

 

překotný porod

 

Jak ho rozeznat od klasického porodu?

První příznaky porodu jsou velmi různé (přečíst si o nich můžete v našem dalším článku). Velmi často jeho začátek signalizují jemné kontrakce, které se připodobňují mestruačním bolestem. V případě překotného porodu ale kontrakce nastoupí náhle ve vysoké intenzitě. Děložní čípek se rychle rozšíří, a proto těhotná pociťuje brzy nutkání tlačit. 

 

 

Jedním z nejčastějších rizik spojených s příliš rychlým průběhem porodu je to, že žena nestihne odjet do porodnice. Dítě se tak narodí neplánovaně doma nebo během cesty. Pokud vám začnou intenzivní kontrakce a máte podezření na rychlý porod, zavolejte ihned svému lékaři, porodní asistentce, nebo kontaktujte rovnou záchrannou službu. Asistentka bude vás nebo partnera instruovat až do příjezdu zdravotníků.

Pokud porodíte doma nebo cestou do porodnice, musí vás následně zkontrolovat lékaři. Ošetří porodní poranění a ujistí se, jestli se vyloučila celá placenta. Ošetří také miminko, aby mohli potvrdit, že je vše v pořádku. 

 

Co hrozí matce a dítěti?

Překotný porod může zanechat následky na těle i duši ženy. Kvůli jeho rychlému průběhu je vyšší riziko natržení vaginální hráze, dochází také častěji k děložnímu nebo poševnímu krvácení. Vzhledem k náročnosti situace je pro ženy někdy obtížné nečekaný prožitek psychicky zpracovat. V prvních dnech po porodu postačí péče zdravotníků a podpora blízkých, ale pokud problémy přetrvávají, je vhodné obrátit se na psychoterapeuta.

U miminka hrozí poranění hlavy způsobené rychlým průchodem porodními cestami. Ve vzácných případech dochází k poranění mozku. Dalším rizikem je dystokie raménka, a to když se rameno zachytí v pánvi matky. Častěji mají miminka po překotném porodu dýchací potíže, které ale po chvíli odezní. Zvyšuje se také riziko infekce, Je to proto, že kvůli rychlému průběhu porodu se miminko ne vždy narodií do zcela sterilního prostředí.

 

 

Zdroje: