Červenec, 2024
blog

Co je to hysteroskopie a jak probíhá?

Hysteroskopie – kdy ji podstoupit?

Diagnostické vyšetření se provádí u žen, které trpí bolestivou menstruací, nebo silným či nepravidelným děložním krvácením. Přistupuje se k němu také v případě, kdy ultrazvukové vyšetření odhalí atypické nálezy uvnitř dělohy, dále při odstranění či změně umístění děložního tělíska nebo po operacích dělohy. V neposlední řadě se s ním setkají také ženy, které se potýkají s neplodností nebo infertilitou (neschopností donosit dítě).  

 

 

Jak vyšetření probíhá?

Vyšetření není třeba se bát, jde o téměř bezbolestný zákrok, který trvá 10 až 15 minut. V rámci diagnostické hysteroskopie lékař vyšetří děložní dutiny a děložní hrdlo. Většinou se provádí ambulantně a bez medikace (je ale možné využít např. analgosedaci rajským plynem, nebo znecitlivět děložní čípek lokálním anestetikem, případně lze provést v krátké celkové anestezii). Během vyšetření se přes pochvu zasune do děložního hrdla speciální nástroj, tzv. hysteroskop. Děložní dutina se vyplní tekutinou, aby se její stěny od sebe oddálily a bylo možné je lépe prohlédnout. V některých případech dojde i k odběru vzorků tkáně pro laboratorní vyšetření. 

 

Operační hysteroskopie

Pokud se během vyšetření zjistí abnormální nálezy v dutině děložní, přistupuje se k operační hysteroskopii. Může jít například o odstranění děložního myomu, rozrušení srůstů, rozrušení děložní přepážky atd. V tomto případě se využívá speciální operační hysteroskop. Někdy je potřeba rozšíření děložního hrdla, aby bylo možné nástroj zavést. Podle typu zákroku se operace provádí pomocí místního znecitlivění nebo v anestezii (krátkém uspání). Zákrok trvá přibližně 15 až 30 minut.

 

Pokud je hysteroskopie prováděná bez anestezie, pouze s místním znecitlivěním, není nutné předoperační vyšetření či odběry krve. Pacientka nemusí mít doprovod, po zákroku cca 15 minut odpočívá a následně může odejít domů. Pokud je nutné krátké uspání, vyžaduje se doprovod a navíc nesmíte 6 hodin před uspáním nic jíst. U žen nad 40 let je nutné provést předoperační vyšetření.

 

Doporučení po úkonu

Vzhledem k tomu, že v drtivé většině případů nejde o složitější operační zásahy, nevyžaduje se hospitalizace. Pokud ano, trvá pouze 1 až 2 dny. Po operaci je nutné dodržovat několik pravidel, aby došlo k úplnému zahojení. Po dobu 14 dnů dbejte na zvýšenou hygienu, vyhněte se pohlavnímu styku. Nedoporučuje se navštěvovat koupaliště či sauny apod. Slabé krvácení po výkonu může trvat pár dnů až týden. Není také vhodné používat tampony, dejte přednost vložkám. Některé ženy cítí po úkonu slabý tlak v podbřišku, ale tento pocit rychle odezní.

 

Komplikace ve většině případů nenastávají, rizikem ale může být infekce. Děloha je po zákroku náchylnější a vlivem roztaženého hrdla do ní snáze pronikají bakterie. Pokud se ale objeví horečka, zimnice či silnější bolesti podbřišku, vyhledejte lékaře. 

 

Jaká je cena hysteroskopie?

Cena zákroku záleží na tom, která klinika či centrum ji provádí. Ve většině případů je ale zcela hrazena zdravotními pojišťovnami – a to jak diagnostická, tak operační hysteroskopie. Například v GYNEM jsou smluvnímu pojišťovnami VZP ČR, ZP MV ČR, ZPŠ, OZP, VoZP, ČPZP.

 

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1514-hysteroskopie-a-biopsie-delozni-sliznice

https://www.hysteroskopie.info/ambulantni-hysteroskopie