Červen, 2021
blog

Vývoj imunity miminka v těhotenství i po porodu

Imunitní systém je pro člověka klíčový, protože pomáhá chránit organismus před škodlivými vlivy. Vyvíjí se ještě před narozením a upevňuje se po celý život. Velmi zásadní je ale 9 měsíců, kdy je plod chráněný v těle budoucí maminky, a následující tři roky života. V této době se vytvářejí ty nejdůležitější látky proti patogenům, které mohou být pro dítě škodlivé. Posiluje se obranyschopnost organismu, vytváří se autotolerance, antigeny a imunitní dohled.  Během těhotenství získává plod imunitní látky z těla matky, po narození pak reakcí na vliv okolního prostředí. Co je důležité pro vývoj správného imunitního systému u miminka?

Co je to imunita?

Imunitní systém je mechanismus, který ochraňuje lidský organismus. Dokáže rozpoznat škodlivé vlivy od neškodlivých a to jak na úrovni vnějších vlivů, tak i těch vnitřních. Jedná se o jeden z regulačních systémů. Lidské tělo chrání před patogenními organismy a toxiny, dokáže reagovat na vlastní tkáně a odstraňuje staré, poškozené nebo zmutované buňky. Imunitní systém se skládá ze signálních molekul a buněk, které mezi sebou komunikují, předávají si informace a reagují na případné ohrožení organismu. Tyto molekuly a buňky jsou pak schopné identifikovat a odstraňovat vnější a vnitřní škodliviny, které lidskému tělu hrozí.

Jednotlivé buňky vznikají ze stejných kmenových buněk a teprve poté přebírají určitou funkci. Pokud by se na ně pohlíželo z profesního hlediska, tak se svým způsobem specializují podle toho, v jakém orgánu dozrávají. Pokud je tělo napadeno nějakým patogenem, začne probíhat imunitní reakce. Tyto reakce nejčastěji probíhají v lymfatických orgánech, jako jsou sliznice, uzliny, slezina, orgány nebo kožní systém. Ve chvíli, kdy je imunita oslabená nebo nedostatečně vyvinutá, může dojít k větším infekcím, alergickým reakcím, vzniku nádorů nebo autoimunitnímu onemocnění. 

Během svého vývoje člověk běžně získá dva typy imunity. První je nespecifická nebo také vrozená imunita. S tímto obranným mechanismem se miminko narodí. Tuto genetickou informaci si v sobě nese už od chvíle, kdy spermie oplodní vajíčko a vznikne takzvaná zygota. Nespecifický imunitní systém pak reaguje na patogeny vždy stejným způsobem, nevyvíjí se ani se nemodifikuje. V lékařském žargonu se používá termín, že vrozená imunita nemá paměť.

Nespecifickou imunitu po narození a během života doplňuje specifická nebo získaná imunita. A právě pro ni jsou první tři roky života dítěte nejdůležitější. Během kojeneckého a batolecího období se vyvíjí získaná imunita na základě kontaktů s vnějšími vlivy a patogeny. Na rozdíl od nespecifické imunity má specifická imunita paměť. To znamená, že dokáže reagovat na každé další setkání s konkrétním patogenem lépe. Umí snadněji rozpoznat problém a pomoci organismu k rychlejšímu vyléčení. Zjednodušeně řečeno se dokáže získaná imunita učit.

 

 

Vývoj imunity u plodu i miminka

Zhruba v 5. týdnu těhotenství se začíná vyvíjet brzlík, klíčový orgán pro rozvoj imunitního systému. Brzlík je jedním z mála orgánů, které hrají svou roli především po narození zhruba do puberty, kdy začne postupně zanikat. Právě díky němu se v lidském těle vytvářejí buňky, které umí rozpoznávat a bojovat s patogeny (T-lymfocyty). Maminky, které chtějí podpořit imunitu svého ještě nenarozeného miminka, by se měly vyhýbat stresu, nastavit si správnou životosprávu a být ve zdravém prostředí. Lékaři také doporučují zvýšit přísun vitamínu D, zinku, esenciálních mastných kyselin a probiotik. Všechny tyto látky (a zároveň i protilátky) se k plodu dostávají z matčina těla skrze placentu.

Po narození je pak pro rozvoj imunitního systému velmi důležité kojení a mateřské mléko. Právě to obsahuje spoustu protilátek (leukocyty a probiotika), které navíc organismus kojící maminky vytváří miminku přímo na míru. Proto i při kojení by se žena měla vyvarovat stresu a zdravě se stravovat. Podobně jako placenta v těhotenství je i mateřské mléko prostředníkem mezi matkou a dítětem. 

Jak poznat poruchy imunity?

Děti bývají častěji nemocné poté, co nastoupí do školky. Je to přirozený jev, protože dítě je najednou dlouhodoběji ve větším kolektivu a nutně se tak musí potkat s větším množství dosud nepoznaných choroboplodných a infekčních zárodků. Rodiče by měli zpozornět ve chvíli, kdy se infekce opakují, jsou dlouhotrvající a léčba nezabírá. Lékaři uvádějí, že pokud je dítě nemocné každý měsíc a infekce trvá déle než týden, je čas na imunologické vyšetření. 

Důležité proto je u dětí imunitu podporovat zdravou stravou a otužováním. Dítě, které vyrůstá v nezdravém prostředí, má oslabenou nespecifickou imunitu a je náchylnější k nemocem. V případě, že má dítě sníženou specifickou imunitu je možné tento stav léčit vitamíny, doplňky stravy nebo medikamenty. Pokud máte jakékoli pochybnosti o zdraví a imunitě svého dítěte, vyplatí se navštívit dětského lékaře nebo pediatra, který v případě podezření na oslabenou imunitu předepíše speciální vyšetření, která dokáží odhalit příčiny nemocí a určí volbu vhodné léčby.