Duben, 2023
blog

Vápník a jeho důležitost v těhotenství

Těhotenství je období, které klade na organismus ženy vyšší nároky ohledně množství přijatých vitamínů a minerálů. Jedním z nich je vápník, který se v těhotenství vstřebává více než v běžném stavu. Kromě vyšší konzumace potravin bohatých na vápník je v některých případech vhodné užívat doplňky stravy. Proč je vápník pro těhotné nepostradatelný?

 

Důležitost vápníku pro organismus

Vápník neboli kalcium je minerál, který je součástí našich kostí a zubů (obsahují 99 % vápníku v těle).  Doporučená denní dávka vápníku je 1 000 mg, denní dávka vápníku pro těhotné se zvyšuje na 1 200 mg. Vápník potřebný k vývoji plodu v prvních týdnech těhotenství potřebný je odebírán z kostí těhotné ženy. Proto je ideální řešit dostatečný příjem vápníku co nejdříve.

Vývoj kostní tkáně každého člověka je ovlivněný stravou matky v těhotenství. Pokud má v tomto období žena nedostatečný příjem vápníku, hrozí riziko, že její potomek bude mít v dospělosti snížené množství kostní hmoty nebo problém se zuby. 

Vápník v těhotenství:

 

Jak doplnit vápník stravou

Potřeba vápníku je u zdravého dospělého člověka pokryta pestrým jídelníčkem. Skvělým zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky. Z rostlinných surovin obsahuje nejvíce vápníku mák. Jak ale upozorňuje výživová poradkyně K. Fourová, pouze z rostlinných zdrojů je těžké denní příjem zajistit. V případě máku byste pro vstřebání 800 mg vápníku museli sníst 200 g máku denně. Tím byste si ale vyčerpali denní příjem energie. 

Vápník z živočišných potravin se navíc vstřebává účinněji než ten z rostlinných zdrojů. Například vstřebatelnost vápníku obsaženého v mléce je kolem 30 %, což je ve srovnání s ostatními potravinami vysoké číslo (u rostlinných zdrojů je to 5 –⁠ 10 %). Pokud se stravujete vegansky, měla byste zvážit doplnění pomocí suplementů pro těhotné. Stejně tak jsou ohroženou skupinou lidé s intolerancí laktózy. 

Zdroje vápníku:

 

 

Vstřebatelnost vápníku v těle

Pro správné zpracování vápníku v těle je důležitý také dostatek vitamínu D, manganu a hořčíku. Naproti tomu fosfor vstřebávání snižuje (obsahují ho např. kolové nápoje). Podobně působí také kyselina fytová, kterou najdete v luštěninách. Neznamená to, že byste se měla luštěninám vyhnout. Příjem vápníku je nejlepší rozdělit do několika denních jídel, stejně tak luštěniny nekonzumujete v každé porci. 

 

Pokud jíte nadměrné množství bílé mouky, cukru nebo nezdravých tuků, váš organismus vyžaduje vyšší množství vápníku. Je tedy lepší to s nimi nepřehánět. Pro optimální příjem vápníku ze stravy je také důležitá úprava potravin. Zeleninu stačí pouze krátce podusit či povařit, ořechy je dobré namáčet pro lepší stravitelnost. 

 

Potřeba vápníku při kojení 

Kojící ženy by měly přijímat 1 200 mg vápníku denně. Pokud má tělo nedostatek vápníku, což je při tvorbě mateřského mléka časté, bere si ho z kostí. To má za následek jejich řídnutí a kromě bolestí zad a kloubů může také za osteoporózu. Hrozí také poškození zubů. I v období laktace se tedy doporučuje myslet na zvýšený příjem potravin bohatých na vápník, případně užívání vhodných doplňků. 

 

Zdroje: