Srpen, 2023
blog

Umělé oplodnění hrazené pojišťovnou – na co máte nárok a co budete hradit sami

V dnešní společnosti se stále více hovoří o problematice neplodnosti. Díky pokroku v oblasti reprodukční medicíny a novým zákonům o umělém oplodnění mají tisíce lidí naději na plnění svých rodičovských snů. Avšak tato léčba je z finančního hlediska velmi nákladná. Jaké jsou tedy náklady na umělé oplodnění a jaké jsou možnosti jeho hrazení ze strany pojišťoven?

 

3 IVF cykly do 40 let zdarma

Od roku 2022 mají ženy do věku 40 let nárok na úhradu umělého oplodnění ze zdravotní pojišťovny. Pokud je diagnóza oboustranné neprůchodnosti vaječníků, mohou ženy ve věku 18 až 39 (plus 365 dní) let podstoupit tuto proceduru. Ženy bez tohoto onemocnění mohou žádat o úhradu oplodnění od dosažení 22 let, přičemž horní věková hranice zůstává stejná. Je však třeba si uvědomit, že pojišťovny nehradí celou proceduru, ale pouze její část. Klienti si musí doplatit léky pro hormonální stimulaci, doplňkové výkony, úkony zvyšující šance na oplodnění a otěhotnění, stejně jako na laboratorní vyšetření. Doplatky se obvykle pohybují v řádu tisíců korun a mohou dosáhnout až 20 000 korun. Pokud si klienti přejí financovat asistovanou reprodukci sami, cena jednoho cyklu se pohybuje kolem 50 000 korun. V takovém případě mohou ženy podstoupit umělé oplodnění do věku 48 let (+ 365 dní).

 

Podmínky umělého oplodnění

Úroveň úhrady ze strany pojišťoven se může lišit, někdy pojišťovna hradí většinu částky a jindy je plná finanční zátěž na klientech. Konkrétní sumy se odvíjejí od jednotlivých zdravotních pojišťoven, a tudíž je třeba získat informace o ceníku jednotlivých výkonů a konkrétních úhradách během konzultace s klinikou.

Pokud jde o počet cyklů umělého oplodnění, které pojišťovny uhradí, novela zákona o umělém oplodnění stanoví nárok na tři cykly s možností až čtyř cyklů za určitých podmínek. Čtyři cykly mohou být hrazeny pouze v případě, kdy bylo do dělohy ženy umístěno jen jedno embryo během předchozích cyklů. Další cykly lze podstoupit, ale klienti je musí hradit sami.

Výhodou přenosu jednoho embrya je zvýšení úspěšnosti umělého oplodnění. Také se tím eliminuje riziko vícečetného těhotenství. Existuje však výjimka v podobě metody intrauterinní inseminace (IUI), což je jeden z nejméně invazivních způsobů umělého oplodnění. Při této metodě jsou laboratorně vybrané spermie aplikovány do dělohy během ovulace. Tato procedura je plně hrazena zdravotní pojišťovnou a je možné ji podstoupit až šestkrát ročně.

 

umělé oplodnění hrazené pojišťovnou

 

Alternativní metody pojištění

Pro páry, které by si přáli další možnosti pojištění, existuje komerční pojištění asistované reprodukce, které slouží jako doplněk k běžnému zdravotnímu pojištění. Je třeba však mít na paměti, že jsou zde přísnější pravidla pro vyplacení pojistného, jako je například nižší věková hranice pro podstoupení umělého oplodnění, nutnost mít sjednané pojištění určitou dobu před zákrokem a jasně stanovený rozestup mezi jednotlivými cykly. V nabídce komerčního pojištění asistované reprodukce mohou být také hrazeny další záležitosti, jako jsou porodní nebo poporodní komplikace, narození vícerčat a další. Naopak nevýhodou komerčního pojištění je to, že ho nelze sjednat samostatně, ale bývá součástí životního pojištění nebo připojištění závažných ženských onemocnění.

 

Darování vajíček a spermií

Použití darovaných vajíček a spermií je striktně anonymní proces a dárcovství je ošetřeno aktuální legislativou České republiky. Pokud žena má potíže s otěhotněním (například kvůli kvalitě vlastních vajíček) nebo je zapotřebí využít spermie od dárce pro oplodnění vajíček, existují dárcovské programy, které zvyšují šance budoucích rodičů na početí. Dárci spermií a dárkyně vajíček procházejí řadou vyšetření a jsou vybírání podle velmi přísných kritérií. Každá IVF klinika striktně střeží jejich identitu stejně jako identitu páru, který obdrží jejich buňky. Darování vajíček a spermií je ze zákona oboustranně anonymní proces.

 

Holka nebo kluk?

Jakkoli si může neplodný pár vybrat dárkyni vajíček nebo dárce spermií na základě informací o její či jeho fyziognomii, není možné rozhodovat, zda se z oplodněného vajíčka narodí holčička nebo chlapeček. Podle české legislativy k roku 2023 je možné vybrat si pohlaví dítěte pouze v případě, kdy jeden z nastávajících rodičů je nositelem a přenašečem vážné genetické poruchy, která se váže na pohlaví dítěte. Pouze v tomto případě mohou lékaři vybrat pohlaví dítěte, kterému dané genetické onemocnění nehrozí.

 

Single ženy a lesbické páry

Zatímco ženy žijící s partnerem nebo manželem mají za splnění výše zmiňovaných podmínek nárok na umělé oplodnění hrazené pojišťovnou, single ženy a lesbické páry tuto možnost nemají. Bez partnera nemají ženy v České republice podle zákona nárok na asistovanou reprodukci. Umělé oplodnění se legálně považuje za párovou terapii mezi mužem a ženou a oba s tím musí souhlasit. Naopak není nutné, aby se partner či manžel účastnil všech jednotlivých kroků, které IVF cykly obnášejí.

 

Dobrou zprávou pro všechny neplodné páry je, že Česká republika patří – minimálně v rámci Evropy – mezi špičky v oboru asistované reprodukce. Aktuální zákony (k roku 2023) garantují všem nastávajícím rodičům, kterým se nedaří počít přirozenou cestou, finanční podporu na této cestě.

Pokud chcete založit svojí vlastní rodinu, ale nedaří se vám, neváhejte nás kontaktovat. Pokud naopak chcete pomoci neplodným párům ke splnění snu o vlastním potomkovi, podívejte se na náš program darování vajíček.  

 

 

Zdroje:

https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/podminky-pro-umele-oplodneni-od-roku-2022

https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2027

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373