Březen, 2021
blog

Tipy a triky, jak zvládnout těhotenství

Těhotenství je období, na které se většina žen těší a je to jedno z nejhezčích období života. Přesto to automaticky neznamená, že těhotenství bude procházka růžovou zahradou. V mnoha případech musí ženy řešit řadu náročných situací po fyzické, psychické i emoční stránce. Některé trpí ranními nevolnostmi, únavou, otoky, výkyvy nálad nebo strachem z neznámé budoucnosti. Každá žena prožívá těhotenství individuálně, ale existuje několik osvědčených rad, jak těhotenství zvládnout.

Péče o tělo

Už od prvních příznaků začátku těhotenství po porod se v těle ženy odehrávají bouřlivé procesy, které se navenek projevují fyzickými změnami a projevy. V první trimestru těhotenství, ještě není na vzhledu ženy téměř nic poznat, ale o to intenzivně se ozývají hormony. Druhý trimestr je nejklidnější období a ve třetím jsou tělesné proměny a komplikace s nimi spojené nejmarkantnější. Co tedy udělat, aby bylo těhotenství a čas před porodem co nejkomfortnější?

Spánek je v těhotenství asi nejdůležitější. Tělo potřebuje načerpat energii a odpočinek je tím nejlepším řešením.

Vhodná strava je další způsob, jak tělu dodat energii. I přes nevolnosti by těhotná žena nikdy neměla mít hlad.

Cvičení v těhotenství rozhodně není zakázané. Stačí si jen vybrat vhodný těhotenský kurz, díky kterému se navíc dobře připravíte na porod.

Masáž může ulevit oteklým kotníkům, zatuhlému krku nebo zmírnit syndrom neklidných nohou v těhotenství. Vždy je ale nutné zvolit vhodnou těhotenskou masáž.

Těhotenský polštář je ideální hlavně pro ženy v třetím trimestru, které těžko hledají polohu, v níž by si mohly odpočinout. Mnoho polštářů funguje pak i na kojení.

Těhotenské kurzy jsou dobrý způsob, jak se připravit na další fáze těhotenství i na samotný porod. Dozvíte se zde, jaké máte možnosti a co od těhotenství a následného mateřství očekávat. 

 

cvičení v těhotenství

Péče o mysl a duši

Aby byl člověk opravdu v harmonii, je nutné se starat nejen o fyzickou stránku a pečovat o nový život rostoucí v bříšku. Psychická pohoda a emoční vyrovnanost jsou stejně důležité jako dostatek spánku nebo pestrý jídelníček. Každá žena má jiné zájmy a koníčky a na její psychiku budou blahodárně působit jiné věci. Přesto existuje několik tipů, jak se pozitivně naladit a očekávat příchod miminka v klidu a bez stresu.

Péče o tělo může mít na psychiku velmi dobrý vliv, zvláště u žen, které si dělají hlavu z probíhajících tělesných změn. Ideální je pedikúra, manikúra nebo nový sestřih.

Nechat si pomoci není projev slabosti, naopak. Pro těhotnou ženu je to úlevu a její okolí ocení, že může být součástí příprav na nový život.

Kontakt s přáteli a rodinou vám pomůže překonat nejistotu, zbavit se obav a rozptýlit myšlenky.

Nakupování dětského nebo těhotenského oblečení je příjemná zábava, u které se můžete těšit na příchod miminka.

Vyšetření v těhotenství vám pomůže se zbavit všech nejistot a strachu o zdraví miminka. Navíc gynekolog vám odborně zodpoví všechny vaše dotazy.

Těhotenské skupiny a fóra můžou být dobrým nástrojem, jak komunikovat s ženami, které jsou ve stejné situaci, nebo si nechat poradit od zkušenějších. Vždy je ale potřeba mít na paměti, že sociální sítě je nutné brát s rezervou.