Září, 2024
blog

Tetování a piercing v těhotenství: Co byste měla vědět?

Tetování v těhotenství

Obecně lze říci, že se tetování v období těhotenství nedoporučuje, a to ani v prvních týdnech – i když vám ho nikdo nezakáže. Můžete ale riskovat zbytečné komplikace, a to především kvůli zvýšenému riziku vzniku infekcí jako je HIV či hepatitida B – závažné onemocnění jater. V obou případech se mohou tyto viry přenést z matky na dítě a ohrozit jejich zdraví. I méně závažné infekce ale vyžadují léčbu antibiotiky, které je lepší se v těhotenství vyhnout. Dalším nebezpečím je například alergická reakce na kovy v barvivu. Zdravotní potíže během těhotenství mohou být hůře řešitelné a ohrožovat vývoj plodu. Jsou tu také potenciální rizika, která se pojí s vlivem tetovacích barviv na náš organismus i na plod – jde o nanočástice, o kterých zatím nejsou dostupné informace, ale mohou být např. karcinogenní. 

 

 

Dalším důvodem, proč s tetováním počkat po porodu je to, že do krve se vylučují látky, které signalizují stres a zbytečně tak zatěžují plod. Pokud byste si kůži tetováním přesto rády ozdobily, například kvůli symbolické či rituální funkci, alternativou je dočasné tetování z henny. Bude vám dělat radost jeden až čtyři týdny a nemusíte se bát žádných komplikací. Jde o přírodní a bezpečné barvivo (pozor ovšem, aby šlo skutečně o čistou hennu). 

Piercing v těhotenství

Stejně jako tetování se ani piercing v těhotenství nedoporučuje. Váš imunitní systém prochází v tomto období řadou změn, které mj. zpomalují procesy hojení. Objevit se může také alergická reakce. Rovněž je tu i riziko infekce nebo přenosu vážných nemocí, které mohou mít negativní vliv na plod. Toto riziko je sice nízké, ale přesto je lepší v tomto citlivém období nic neriskovat. Pokud tedy přemýšlíte o piercingu např. jako o vzpomínce na těhotenství, počkejte raději do budoucna, až už bude miminko na světě.

Co když už piercing a tetování máte?

Pokud už tetování máte, během těhotenství se může jeho podoba změnit, obzvlášť pokud je v oblasti břicha, prsou a boků, které nabývají na objemu. Může být rozmazané a vybledlé. Ovlivnit jeho podobu mohou i nově vzniklé strie. Nezapomínejte proto kůži dostatečně vyživovat pleťovými krémy a oleji už od počátku těhotenství, ale ne vždy pomohou, hlavní roli totiž hraje genetika. Tetování se po porodu většinou vrátí do původního stavu, stejně jako pokožka. Pokud se tak nestane, zkonzultujte s tatérem možné úpravy. 

 

A jak nakládat s piercingem v pupíku během těhotenství? Není nutné ho hned vyndávat, ale pokud se kolem propíchnuté dírky objeví zarudnutí, otok nebo dokonce začne hnisat, určitě ho vyjměte. O piercingovou dírku se dále starejte, dokud se úplně nezaléčí. Stejně tak pokud se dírka příliš roztahuje společně s rostoucím bříškem. Alternativou je vyměnit kovový klasický šperk za tzv. těhotenský piercing, jehož část je díky bioplastu pružná. Stejně tak dočasně odstraňte piercing např. z bradavek kvůli kojení, a z intimních partií (hrozí poranění při porodu). Pokud nechcete, aby piercingové dírky zarostly, lze je nahradit nylonovým vláknem, které se odstraní až těsně před porodem.

 

Tetování a piercing jsou pro řadu lidí způsobem sebevyjádření a představují i formu rituálu v důležitém životním období. Tím těhotenství a očekávání příchodu miminka bezesporu je. Kvůli výše zmíněným rizikům a doporučením odborníků je ale určitě vhodnější s novými ozdobami počkat na později.

 

Zdroje: