Květen, 2022
blog

Těhotenství týden po týdnu – 28. týden

V osmadvacátém týdnu vstupuje nastávající maminka do třetího trimestru. Zatímco u většiny žen probíhá druhý trimestr poměrně poklidně a obvykle je přirovnáván k jednomu z nejhezčích období těhotenství, poslední fáze začíná být opět náročná. Miminko totiž rychle přibývá na váze, velmi živě se pohybuje a jeho růst kopíruje i zvětšující se děloha. V tomto období už plod váží zhruba 1 kilogram a měří necelých 40 centimetrů. Pro lepší představu je veliký zhruba jako lilek. Rostoucí děloha začíná tlačit na hrudní koš, bříško roste rychlým tempem a u ženy dochází ke změně těžiště. Díky tomu mohou být nastávající maminky v tomto období poněkud neohrabané a pohybují se pomalu. 

 

Vývoj miminka v 28. týdnu těhotenství

V 28. týdnu těhotenství u miminka pokračuje tvorba podkožního tuku a kožního vaziva, která začala v předchozích měsících. Zatímco dříve byla kůže průsvitná a vrásčitá, nyní se vypíná a začíná mít světle růžovou barvu. Díky vrstvě podkožního tuku už si také plod sám dokáže regulovat tělesnou teplotu a začíná být připravený reagovat na okolní teplotu, až se narodí. Rychle se zvětšuje a vyvíjí mozek miminka a nervová vlákna se postupně obalují tukovými pouzdry, která je chrání. Zatímco do této chvíle byla mozková kůra hladká, nyní začínají být patrné rýhy a záhyby. Ty jsou předpokladem pro to, že dítě už se v děloze začíná učit a bude v tom pokračovat po zbytek života. Jedním z důkazů může být, že dítě reaguje na zvuky zvenčí i zvuky, které vydává matčino tělo.

Další důležitý vývin se odehrává v plicích, kde pokračuje rozvoj cév a krevního řečiště. V osmadvacátém týdnu se v plicích miminka vytváří takzvaný surfaktant, tedy látka, jejímž úkolem je zajistit, aby nedocházelo ke slepování vzduchových váčků v plicích. To jsou důležité procesy, protože ve chvíli, kdy se miminko po porodu poprvé nadechne, plíce budou schopné vstřebat místo plodové vody kyslík a roznesou jej po celém těle. Miminko i nastávající maminka v tomto období oba přibírají na váze. Plod zatím v děloze není otočený hlavičkou dolů (to se stane až v několika nastávajících týdnech) a děloha mu začíná být pomalu těsná. Díky tomu může žena intenzivněji cítit jeho pohyby a kopání. Někdy to může být sice mírně bolestivé, ale na druhou stranu je to dobré znamení, že se dítě správně vyvíjí a těší se na svět. 

 

Vyšetření v 28. týdnu těhotenství

V osmadvacátém týdnu se neprovádějí žádné velké testy a ultrazvuky jako v předchozích měsících. Lékaři hlavně monitorují pohyb a aktivitu plodu a u maminky stav děložního hrdla. U něj se hmatem zjišťuje jeho délka, umístění, konzistence a uzavření. Během vyšetření lékař také odebere sekret z pochvy, aby vyloučil případné poševní infekce. Ty totiž mohou být příčinou odtoku plodové vody, což může v některých případech vyvolat předčasný porod. Ve 28. týdnu už má předčasně narozené miminko šanci na přežití, ale stále ještě není dovyvinuté a nemá dostatečnou váhu. V případě dráždivé dělohy, kdy také hrozí riziko předčasného porodu, lékař ještě sleduje ozvy plodu. 

 

tehotenstvi

 

Nastávající maminka a fyzické změny

Vzhledem k tomu, že děloha kopíruje růst plodu, za poslední měsíce se zvětšila o několik centimetrů. Bříško těhotné ženy je výrazné, zakulacené a začíná z něj vyčnívat pupík. Děloha také začíná zasahovat do oblasti hrudního koše a tlačí na jeho dno. Dolní žebra se lehce rozestupují, aby měl plod dostatek prostoru. Díky všem těmto proměnám se kůže na břiše, prsou, stehnech a hýždích napíná a můžou se objevit strie a pajizévky. U žen které trpí na suchou pokožku, může začít kůže praskat. V případě nepříjemného pnutí, vzniku strií nebo prasklin, je vhodné používat krémy a masti určené pro tyto účely. Můžete zvolit i krémy s bylinnými přísadami, oleji nebo silicemi, které mají zklidňující a hojivé účinky. 

Díky růstu dělohy dochází také k přesunu těžiště těla těhotné ženy a uvolňování kloubů. Mnoho žen si v této fázi těhotenství stěžuje, že si připadají neohrabané a snadno se unaví. To není nic neobvyklého, naopak. Tělo se začíná plně připravovat na příchod nového života. Nastávající maminky by měly být při pohybu opatrné, nezvedat nebo nenosit těžké předměty a dostatečně odpočívat. Pokud se těhotná žena cítí unavená i během dne, vyplatí se krátká pauza a odpočinek pro načerpání nových sil. Dítě v děloze je na matku napojené a dokáže dobře vnímat její fyzický stav i psychické rozpoložení. 

Mezi nejčastější těhotenské obtíže, se kterými se ženy ve 28. týdnu potýkají, patří pálení žáhy, trávicí obtíže, zácpa, hemeroidy, křeče a otoky především dolních končetin, mravenčení v rukou, bolesti prsou, mírné závratě nebo potíže se spánkem. Žena by se sice v této fázi těhotenství měla vyhýbat náročnějším fyzickým aktivitám, ale přiměřené množství pohybu je blahodárné a dokáže zmírnit řadu těhotenských problémů. Ideální jsou volné procházky nebo speciální cvičení pro těhotné

 

Problémy a rizika v 28. týdnu těhotenství

S blížícím se termínem porodu navštěvují těhotné ženy těhotenskou poradnu jednou až dvakrát do měsíce, podle doporučení ošetřujícího lékaře a také podle průběhu předchozích těhotenství a porodů (případně potratů). Určité komplikace mohou nastat, pokud má nastávající maminka negativní Rh faktor a miminko pozitivní Rh faktor. V takovém případě může tělo matky začít vytvářet protilátky proti Rh faktoru dítěte. Situace je poměrně snadno řešitelná. Ve 28. týdnu těhotenství dostane žena do svalu injekci obsahující antiglobulin D, který zamezí tvorbě protilátek. Velmi důležité je v tomto období zdravá životospráva a vyvážené stravování, které podporují správný vývoj plodu a minimalizují možná rizika.