Květen, 2021
blog

Proč darovat vajíčka a jak tím můžete pomoci

Umělé oplodnění a asistovaná reprodukuje je pro mnoho párů jedinou šancí, jak si založit vlastní rodinu. S problémem, jak otěhotnět, se dnes potýká téměř čtvrtina evropské populace. Současná medicína dosáhla tak vysoké úrovně, že může pomoci až 90 % párů pořídit si díky metodám IVF vlastní dítě. V mnoha případech ale potřebují kliniky asistované reprodukce pomoc od dárkyň vajíček i dárců spermatu. V rozhodnutí, proč darovat vajíčka, hraje svou roli řada faktorů od touhy pomoci druhým splnit si svůj vlastní sen až po finanční odměnu, která je s dárcovstvím spojená.

Jaké jsou požadavky na dárkyně vajíček

Reprodukční kliniky vybírají dárkyně podle přísných kritérií, protože jedině tak je nejvyšší šance na úspěšné umělé oplodnění. Asistovaná reprodukce je pro pár, kterému se nedaří otěhotnět, fyzicky, psychicky a v některých případech, kdy nehradí umělé oplodnění zdravotní pojišťovna, i finančně náročný proces. Proto je nutné udělat vše proto, aby oplodnění proběhlo hladce a bez problémů. Lékaři a embryologové z kliniky Gynem pečlivě sledují celý proces od hormonální stimulace dárky, přes odběr vajíček, jejich kultivaci až po samotné umělé oplodnění. 

Darovat vajíčka můžou ženy ve věkovém rozmezí od 18 do 33 a v některých klinikách přijímají dárkyně až do 35 let. Žena musí být v celkově dobrém psychickém a fyzickém stavu (BMI index v normě, maximálně do 30). Podmínkou je také, aby byla minimálně středoškolsky vzdělaná. U dárkyň se pak kontroluje plodnost, zjišťuje krevní skupina a žena podstoupí genetické vyšetření, jaterní testy, testy na pohlavně přenosné nemoci a žloutenku. Dárkyně nesmí být v době darování vajíček těhotná ani kojit. Pokud gynekolog z vyšetření usoudí, že žena je v naprostém pořádku, je možné přistoupit k samotnému procesu darování.

 

 

Výhody darování vajíček

Díky komplexní sadě vyšetření dárkyně získá kompletní informace o svém zdravotním stavu a plodnosti. Tyto testy se v takovém rozsahu běžně neprovádí, a pokud ano pohybuje se jejich cena v řádu tisíců. Dalším benefitem je finanční kompenzace za darování vajíček a náklady s tímto procesem spojenými. Finanční odměna je 28 000 korun a odběr může žena podstoupit až třikrát. V neposlední řadě je dárcovství spojené také s dobrým pocitem, protože další ženy si mohou splnit svůj sen o vlastním dítěti. 

Jak můžu darováním vajíček pomoci

Mnoho párů, které se rozhodnou pro umělé oplodnění, se o vlastní děti snažilo mnoha způsoby. Nejprve je minimálně rok nutné zkoušet počít přirozenou cestou a teprve pak je možné přistoupit k metodám asistované reprodukce. Gynekolog rozhodne, jestli je možné vyzkoušet některou ze základních metod umělého oplodnění, jako je například intrauterinní inseminace (IUI). To je naděje hlavně pro páry, kde spermiogram ukáže, že má muž nižší kvalitu spermií, nebo úspěšnému otěhotnění brání nepravidelná ovulace partnerky. Metoda IUI usnadní cestu spermií k vajíčku tím, že je sperma aplikováno přímo do dělohy.

V případě, že ani tento postup není úspěšný, přichází na řadu umělé oplodnění. A právě tady mohou dárkyně vajíček pomoci. Pokud vajíčka příjemkyně nejsou dostatečně kvalitní, může být darované vajíčko její jedinou příležitostí, jak mít vlastní dítě. Darování je cesta, jak ukončit dlouhý a těžký proces snahy o otěhotnění, dárkyně jsou pro mnoho žen jedinou nadějí. 

Co dárkyni během darování vajíček čeká

Pokud se žena rozhodne darovat vajíčka, nejjednodušší cestou je vyplnit online dotazník na stránkách reprodukční kliniky. Koordinátor dotazník vyhodnotí a pozve dárkyni na první konzultaci, během které dostanete veškeré informace o průběhu darování, lékař s vámi projde vaši rodinnou anamnézu a budete mít možnost položit své otázky. Následují gynekologická vyšetření a odběry krve. Z rozboru krve se zjišťují:

Pokud je vše v pořádku, bude žena zařazena do programu darování vajíček a získá první část finanční kompenzace. Následně je nutné začít s hormonální stimulací vaječníků, která vyvolá tvorbu vajíček, urychlí jejich zrání a zlepší jejich kvalitu. Přesný harmonogram dávkování hormonů je individuální a celý proces trvá zhruba 8–12 dní. Během nich si musí žena sama podkožně aplikovat tenkou jehlou hormony. Nezbytné jsou také pravidelné kontrolní návštěvy na IVF klinice, při kterých vám bude odebrána krev a proběhne ultrazvukové vyšetření, díky němuž je možné zjistit stav vajíček ve folikulech. Samotný odběr se provádí v celkové anestezii, která trvá pár desítek minut. Po odběru je nutné zůstat na pozorování a zhruba 2 hodiny odpočívat. Následně je možné odejít s doprovodem domů.

 

Darování vajíček je v mnoha případech jedinou možností, jak mohou neplodné páry vytvořit svoji vlastní rodinu. Zároveň je to příležitost, jak pomoci ostatním.