Říjen, 2023
blog

Porodní polohy –⁠ jaké existují a jaká je ta nejlepší?

Výběr správné polohy ovlivní to, jak budete celý porod prožívat. Polohou můžete zmírnit bolestivost kontrakcí, ulevit bolavým zádům i dopřát odpočinek vyčerpanému tělu. A nejen to –⁠ některé také porod urychlují. Pomáhají totiž s otevíráním pánve a sestupem miminka. Polohy můžete střídat nebo je v počáteční fázi prokládat chůzí. Jaké jsou nejčastěji doporučované porodní polohy?

 

První doba porodní

První době porodní se také říká otevírací. U prvorodiček trvá průměrně 6 – 7 hodin, ale může být i delší. Proto může být pro nastávající maminku velmi náročná. V začátcích je tedy vhodné šetřit s energií. Ideální je například jemné pohupování na gymnastickém míči nebo sed na stoličce ve sprše. 

 

Spolu s tím, jak se děložní čípek otevírá, kontrakce nabývají na intenzitě. Jsou častější a silnější. Průběhu porodu pomáhají vzpřímené polohy, které:

 

Vzpřímené polohy pomáhají stimulovat kontrakce dělohy a gravitace pomáhá sestupu miminka a uvolňování porodních cest. Patří sem chůze, stání s jednou nohou zvednutou a opřenou o židli, nebo stání s opěrem. Využít se dá židle, zeď nebo se žena může opřít o partnera. 

 

Porodní polohy

 

Úlevové polohy při porodu

Opravdu odpočinkové, vhodné například pro dobu mezi kontrakcemi, jsou polohy vleže. Řada porodnic má pro rodičky k dispozici vanu, teplá voda relaxační účinek ještě zesílí. Jako úlevová se také doporučuje poloha na boku s jednou nohou pokrčenou a podepřenou (například polštářem). Není ale dobré ležet na zádech delší dobu, aby nedošlo ke zpomalení průběhu porodu.

Během porodu můžete také sedět na židli, nebo si na ni sednout obráceně a odpočinout si opřením o opěradlo. V porodnici vám nabídnou i další možnosti. Půjčit si lze podle vybavení jednotlivé porodnice například gymnastický míč, stoličku, sedací vak či křeslo. Stoličku nebo míč si také můžete vzít do sprchy a kombinovat výhody polohy vsedě (kterou je hlavně působení gravitace, ale zároveň větší úleva pro záda na rozdíl od poloh ve stoje) a uvolňujících účinků teplé vody. 

Další kategorií poloh jsou polohy ve dřepu. Ty efektivně pomáhají s otevíráním pánve. Pro lepší stabilitu je vhodné opřít se o postel nebo židli nebo si stoupnout čelem k partnerovi a opřít se o jeho ramena.

 

Jak si ulevit při kontrakcích?

Kromě výběru polohy jsou ještě další možnosti, jak zmírnit bolest. Například masáž od partnera, slova podpory a pomoc s rytmem dýchání. Nápomocné je také teplo, ať už formou obkladů, nebo sprcha či koupel.

Každá porodnice nabízí svým rodičkám něco jiného. Informujte se tedy předem, co můžete využít. Někde je to perličková koupel, jinde nabízí aromaterapii zdarma. Využít lze na zmírnění bolesti také medikamenty. I v tomto případě je dobré vědět předem, jaké možnosti máte a jaké jsou jejich výhody a nevýhody. Rozhodovat se až ve chvíli porodu je náročné. 

 

Druhá doba porodní

Druhá doba porodní neboli vypuzovací nastává ve chvíli, kdy se děložní čípek otevře na 10 centimetrů a končí porodem dítěte. Během kontrakcí už budete cítit nutnost tlačit. Trvá obvykle do 30 minut (u prvorodiček i delší dobu). Někomu vyhovuje i v této chvíli spíše vzpřímená poloha, která pomáhá dítěti sestoupit. Další variantou je klečet např. s opěrou o postel. Pokud je vám příjemnější leh, upřednostněte před lehem na zádech pololeh nebo leh na boku s horní nohou pokrčenou. 

Chcete se cítit na porod opravdu dobře připravená? Navštivte některý z porodních kurzů, kde se o porodních polohách dozvíte více a vyzkoušíte si je. Během samotného porodu vám poradí zkušené porodní asistentky a představí různé možnosti, jakou polohu při porodu zvolit. Nikdo neví, jak bude porod probíhat a jaká poloha bude právě pro vás tou nejlepší. Je ale dobré znát předem možnosti a výhody jednotlivých poloh.

 

 

Zdroje:

https://www.apolinar.cz/wp-content/uploads/2021/08/Ulevove-polohy-pri-porodu.pdf

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/positions-for-labour-and-birth