Únor, 2022
blog

Pod pokličkou laboratoře IVF na Gynemu

IVF klinika Gynem je vyhlášené centrum asistované reprodukce, které už více než 10 let pomáhá plnit sny o vlastní rodině. Umělé oplodnění je náročný proces, ale s profesionály z kliniky Gynem jste ve správných rukou. Jedním z nich je embryolog Tomáš Rieger, vedoucí embryologické laboratoře, který se stará o to, aby splynutí vajíčka a spermie proběhlo co nejúspěšněji a následně vzniklo životaschopné embryo. Zeptali jsme se ho, co obnáší jeho práce.

 

ivf

 

Jaká je vaše pozice na klinice Gynem?

Jmenuji se Tomáš Rieger a jsem vedoucí embryolog IVF laboratoře centra asistované reprodukce Gynem.

 

Kolik lidí pracuje v laboratoři Gynem?

V IVF laboratoři je nás celkem 6. Jedna pozice je administrativní a 5 pozic je embryologů a andrologů. Všichni dělají všechno, všichni jsme embryologové a andrologové.

 

Jaký je rozdíl mezi embryologem a andrologem?

Andrologie se zabývá kvalitou a přípravou spermií pro IVF cyklus. Embryologie se zabývá vajíčky a následně embryi, která se při léčbě vytvářejí, hodnotí a používají.

 

Jaká je role embryologa v laboratoři?

Embryolog se stará o vajíčka od začátku, počínaje punkcí folikulu až po oplození, následnou kultivací, transferem a zamražením. Embryolog pracuje po celou dobu s vajíčky a embryi pacientů během celého IVF cyklu.

 

Jaké metody se v laboratoři využívají?

V naší laboratoři se používá mnoho metod. Některé metody jsou založeny na preselekci spermií před samotným oplozením. Jiné metody jsou zaměřené na zralost vajíček, dále máme metody oplozovací. Poté existují různé varianty kultivace a následně přicházejí metody, které se používají při transferu. Nakonec se jedná o techniky, díky nimž mrazíme embrya po transferu, která jsou vhodná pro oplození.

 

Jaká je nejpoužívanější metoda používaná v laboratoři Gynem?

Nejpoužívanější metodou je metoda ICSI, která je využívána u 98 % všech cyklů, jež jsou v laboratoři prováděny. Jedná se o standardizovanou metodu oplození. Do každého vajíčka vpravíme pomocí mikro injekce právě jednu spermii a tím oplodníme vajíčko.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější metoda?

Moje nejoblíbenější metoda je preselekční metoda, tzv. FertileChip, neboli mikrofluidicsortingsystem (MSS). Spermie ze vzorku od pacienta vložíme do čipu, do takového „labyrintu“. Spermie se snaží dostat na druhou stranu. Spermie s nejlepším, tzn. přímým, dopředu jdoucím pohybem, jsou schopné tímto labyrintem proplavat. Ostatní se v něm ztratí, protože nemají pohyb úplně rovný nebo jsou moc pomalé, a tak se v labyrintu zamotají a na konec se nedostanou. Když spermie dojdou na konec, nachází se tam zásobní prostor, a tyto spermie jsou používané na samotné oplození. Z vědeckých studií bylo zjištěno, že tento typ spermií má lepší genetickou kvalitu a větší šanci na úspěch.

 

Co je metoda IMSI?

Jedná se o preselekční metodu. Ta spočívá v tom, že máme speciální objektivy a softwarové vybavení, které dokážou spermii zvětšit až 600x, softwarově až 1000x. My se pak můžeme snadno podívat, zda je spermie vhodná pro oplození a jestli má všechny morfologické útvary tak, jak má mít. Zkoumáme, zda u ní nejsou jakékoli problémy. Logika metody je, že pokud spermie vypadá morfologicky dobře, předpokládáme, že i DNA spermie je v pořádku.

 

 

ivf

RNDr. Tomáš Rieger PhD. působí v oboru embryologie od roku 2009. Je to kvalifikovaný biolog s doktorským titulem v přírodních vědách z Univerzity Karlovy a certifikovaný klinický embryolog European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) v Londýně. Specializuje se na řadu laboratorních technik, jako je například intracytoplazmatická injekce spermie (ICSI) nebo vitrifikace embryí a oocytů. Mezi jeho osobní zájmy patří cestování, příroda, vaření, tenis a golf.