Červenec, 2020
blog

PMS: faktický problém nebo pouze ženský výmysl?

Asi každá žena to moc dobře zná. Přibližně týden před příchodem menstruace začne pociťovat určité změny, jak fyziologické, tak psychické. Ve společnosti je tento stav dobře známý pod zkratkou PMS - premenstruační syndrom. Mezi nejčastější příznaky patří deprese, úzkost, bolesti hlavy, svalů, kloubů, podbřišku, zvýšený tlak na prsou, příbytek váhy (z velké většiny voda), nechutenství, či zvýšená chuť k jídlu.

Proč tomu tak je? 

V luteální fázi cyklu, která nastává po ovulaci. Během této fáze klesá hladina estrogenu a tělo začne produkovat velké množství progesteronu - ženský pohlavní hormon. Jak je dobře známo, ženy jsou chodící emoce, se kterými cloumají hormony a ve fázi PMS to platí dvakrát tolik. Hodně zástupců mužského pohlaví tento stav berou na lehkou váhu, ale ve skutečnosti se jedná o zásadní věc, kdy žena zažívá nepříjemní pocity, které mohou vést až k psychickým problémům. Nejedná se tedy o ženský výmysl a není na místě tuto fázi podceňovat. I zde platí, že komunikace je alfa-omega. Žena po určité době poslouchání signálů svého těla pozná, když si PMS prochází a je schopna na to připravit sebe i svého partnera. 

PMS problém nebo výmysl?

Jak na něj vyzrát? 

Na PMS neexistuje lék, protože existuje velké množství příznaků a u každí ženy se projevuje jinak. Některé ženy mají to štěstí, že stavy nepříjemné spojené s PMS vůbec neregistrují. Výzkumy uvádí, že PMS trpí až 80 % žen a dívek v reprodukčním věku. Jestliže během této fáze cyklu trpíte a zažíváte nepříjemné stavy, je vhodné se na ni dobře připravit. Každá žena PMS prožívá jinak, je tedy důležité znát své tělo a naslouchat jeho signálům, které vysílá. Zaměřte se na věci, které vás baví a nenuťte se do fyzicky náročných aktivit, jestliže vám nedělají dobře. Zkuste si přečíst zajímavou knihu, jít se projít do přírody, zkusit meditaci a být sama se sebou v souladu. Omezte v této fázi konzumaci alkoholu, kofeinu a také cukrů. To může být těžší, protože právě v tomto období má žena mnohem větší chutě na sladká a smažená jídla. Volte lehčí a lépe stravitelnější varianty, například bílý jogurt s ovocem místo čokolády nebo nakrájenou zeleninu s hummusem místo chipsů. Dodržujte pitný režim, i to je velmi důležité. Můžete také zařadit určité druhy potravin a doplňků stravy, které zmírňuji příznaky PMS. Mezi ty patří například ořechy, semínka, med, kontryhelový čaj, maca prášek a z minerálů je vhodné zaměřit se na hořčík. 

Premenstruační syndrom dokáže znepříjemnit dny nejedné ženě. I když to není příjemné období, je součástí cyklu a žena by se ho měla naučit přijmout. V této fázi nedělat unáhlená a impulsivní rozhodnutí (i když to k tomu velmi svádí), respektovat se a dovolit si zvolnit a odpočívat. Zdravý menstruační cyklus je veliký dar, proto i tuto jeho fázi využijte naplno.