Červen, 2020
blog

Ovulace: co vše je za tímto pojmem skryto?

Nový článek je věnován pojmu ovulace. Co vše se za tímto slovem skrývá? 

V první řadě je to jedna z fází ženského menstruačního cyklu. Je to nejkratší fáze, obvykle trvá pouze 1 den. Je však důležité, že ovulace není to samé jako plodné dny - ty totiž trvají až 5 dní a přesněji to jsou 3 dny před ovulací, ovulace a 1 den po ovulaci, kdy může být vajíčko oplodněno. 

Ovulace při braní hormonální antikoncepce

Jestliže je žena uživatelkou hormonální antikoncepce (HA), nastává jiná situace. Mozek dostává prostřednictvím hormonů z HA signál, že jste vlastně “těhotná”, tudíž pravá ovulace nenastává a vajíčko tedy nemůže být oplodněno. V tomto případě mohou nastat určité komplikace po vysazení HA a při následné snaze otěhotnět. Tělu chvíli trvá, než zpracuje fakt, že do těla nejsou dávány hormony prostřednictvím HA, mohou tedy nastat situace jako vynechání či zpoždění menstruace. Je tedy možné, že bude několik měsíců trvat, než se ženský cyklus upraví a začne být “opravdový”. Může se také stát, že přijde menstruační krvácení, ale to se nemusí jistě rovnat ovulaci. O této problematice si budete moci přečíst něco víc v budoucnu, v článku věnovanému přímo tomuto tématu. Je tedy dobré poslouchat své tělo, popřípadě si udělat ovulační test. 

Ovulace

Mýty o ovulaci

Ano, i o ovulaci koluje spousta mýtů. Pojďme si uvést 3 známé a říct si, jak to doopravdy je.

1) Ovulace je vždycky v polovině cyklu

Ženské tělo je zázrak a je také velmi individuální. I když to tak u většiny žen může být, není to pravidlo. Některé ženy ji mohou mít dříve než v polovině, jiné zase později. Nelze se na to tedy stoprocentně spoléhat. Tělo vysílá určité signály, že ovulace je - tlak na prsou, bolest vaječníků, zvýšená únava, změna konzistence poševního hlenu atp. Žena tedy posloucháním svého těla dokáže odhadnout, že právě ovuluje. V jiném případě je možné udělat ovulační test.

2) Otěhotnět se dá pouze při ovulaci

Tedy v průběhu 24 hodin. To je omyl. Jak už je uvedeno a vysvětleno výše, je rozdíl mezi ovulací a plodnými dny. Plodné dny, bývá jich přibližně 5 v jednom cyklu, jsou nejlepším časem pro to, aby žena otěhotněla. Spermie totiž dokáží uvnitř ženy přežít a počkat na vajíčko. Není tedy třeba se stresovat, nejde pouze o jeden den, ale o větší časový úsek, kdy je žena schopna otěhotnět.

3) Menstruace nerovná se ovulace

Na toto téma bude speciální článek, ale je vhodné to zmínit i tady, ve zkratce. Jestliže žena užívá HA, tak menstruuje, ale menstruační krvácení je uměle vytvořeno pomocí hormonů. Po vysazení se tedy může stát, že žena není schopna ovulace, i když krvácí. Tělo potřebuje čas a prostor pro zotavení a najetí do “přírodního” režimu. 

Příznaky ovulace

Mimo ovulačních testů, které vám ukáží, zda ovulujete či ne, existuje také mnoho fyziologických příznaků a změn, podle kterých žena může (ale nemusí, je to - jako vždy - velice individuální) vypozorovat, že právě ovuluje. Mezi nejběžnější řadíme bolest prsou, bolest vaječníků, únava, slabé krvácení přibližně v polovině cyklus, mírné zavodnění nebo poševní hlen. 

Ovulace je fáze cyklu, kterou není radno podceňovat, i když se zrovna nesnažíte otěhotnět. I zde platí jedno: poslouchat své tělo. A jestliže se vám nezdá vaše ovulace, nebo celý menstruační cyklus, delší dobu v pořádku, neváhejte navštívit gynekologa.