Září, 2024
blog

Křečové žíly v těhotenství – jak na prevenci?

Příčiny a příznaky křečových žil 

Riziko vzniku křečových žil (varixů) obecně zvyšují tyto faktory:

 

 

Během těhotenství se přidávají další rizika. Patří k nim hormonální změny, které způsobují rozšíření žil. Pokud žena stojí, tlak v žilách v nohou se oproti době před otěhotním významně zvyšuje. S tím souvisí i častá bolest v nohou během těhotenství. S rostoucím bříškem také roste tlak dělohy na dolní dutou žílu (především vleže – proto se nastávajícím maminkám doporučuje spát na levém boku, dolní dutá žíla se totiž nachází na pravé straně). Kvůli zatížení žíly se celkově zhoršuje krevní cirkulace, především návrat krve z dolních končetin. To vše vede k zadržování krve v dolní polovině těla, a v důsledku toho se zvyšuje riziko vzniku křečových žil.

Jak poznat křečové žíly?

 

Křečové žíly objevíte pouhým pohledem – jde o nafialovělé či modré vějířovité žilky. Ty jsou samy o sobě neškodné, mohou zmizet, ale často jsou příznakem žilního onemocnění. Nohy, stehna a oblast pod koleny nejsou jediným místem, kde se mohou křečové žíly udělat. Dalšími místy jsou slabiny, ale varixy se objevují i na genitáliích – na stydkých pyscích, hrázi nebo v pochvě. Ty po porodu ve většině případů zmizí, případně se úplně ztratí. Že jde o křečové žíly poznáte kromě změn na kůži takto:

 

 

Zda jde opravdu o křečové žíly, musí potvrdit lékař a to fyzikálním a ultrazvukovým vyšetřením.

 

Jak křečovým žilám v těhotenství předcházet?

 

Vzhledem k tomu, že zásadní roli hraje genetický faktor, neexistuje dostatečná prevence a to obzvlášť u žen, které měly problémy s varixy už před otěhotněním. Obecně se však doporučuje:

 

Léčba křečových žil

 

Varixy nejsou obvykle v období těhotenství rizikové, většinou jde o kosmetickou záležitost, která po porodu zmizí. Závažnější mohou být v případě vícečetného těhotenství, nadváhy nebo nadměrného plodu. Projevy křečových žil ale mohou být nepříjemné – nohy otékají a bolí, někdy i svědí nebo brní. Jak si od těchto obtíží můžete ulevit? Osvědčenou radou je pokládat nohy do zvýšené polohy. I v noci si nohy podkládejte například polštářem, aby byly výše než zbytek těla. Pomoci může i studená sprcha nebo jemná masáž chodidel.

 

Ve většině případů také není potřeba varixy v těhotenství řešit. Pokud vás trápí bolesti, je vhodné nošení kompresních punčoch. Lékaři v době těhotenství nedoporučují odstraňování křečových žil, k tomu se přistupuje až po porodu, pokud problémy samy neustoupí. Pokud se však objeví zarudnutí, silné otoky či bolesti, určitě lékaře navštivte – ve vzácných případech může dojít ke vzniku zánětu žil nebo trombózy.

 

 

Zdroje: