Červen, 2020
blog

Kortizol a stres: jak ovlivňují lidské tělo a jak s nimi pracovat?

Kortizol bývá spolu s adrenalinem vyplavován v těch situacích, kdy zažíváme nějaké napětí či stres. Ne náhodou se mu přezdívá jako stresový hormon. Na začátek je nutno říct, že stres nemusí nutně znamenat zlo a že existuje stres a stres. Určitě znáte to napětí, kdy vás čeká nějaká nová nebo těžká zkouška a pociťujete divný pocit v břiše nebo chvilku neposedíte - přesně toto je ten “dobrý” stres spojený s adrenalinem, který slouží i jako motivace danou zkoušku úspěšně zdolat. Po absolvování obvykle opadne a vy jste opět “v normálu”. Také se vyplavuje při fyzické zátěži nebo tréninku, protože i to je pro tělo v jistém slova smyslu stres. Pak tu máme ten druhý - chronický stres. Ten je konstantní a dlouhodobý. 

Chronický a dlouhodobý stres, a tedy vyplavování kortizolu, úzce souvisí s naším zdravotním stavem a s tím, jak se celkově cítíme. Ne nadarmo se říká, že vše začíná v hlavě, proto bychom se měli soustředit na duševní hygienu a starat se o sebe i po této stránce, která bývá, bohužel, často opomíjená. A dvojnásobně to platí v případě snahy otěhotnět. Jestliže pár touží po miminku, je potřeba stresové faktory eliminovat. Naučit se s nimi pracovat, ale nepotlačovat je. Jsme lidé, žijeme v celkem uspěchané době a potlačování emocí a pocitů by nevedlo k ničemu dobrému, spíše naopak - vše by se postupem času nakupilo a pak prasklo. 

Stresový hormon kortizol

Jak tedy můžete ovlivnit a snížit vyplavování kortizolu?

1) Spánek je alfa-omega

Ano, zase ten spánek. Něco, z čeho se hodně bere, aniž by si lidé uvědomovali důsledky. Ono opravdu není normální spát 4 hodiny denně, i když to nějakou dobu fungovat může, z dlouhodobého hlediska to není nic zdravého. Optimální doba je přibližně 7-8 hodin a v nejlepším případě by se mělo chodit spát i vstávat ve přibližně stejnou dobu. 

2) Fyzická aktivita

Hodně lidí má fyzickou aktivitu nebo svůj trénink spojený s pozitivní činností, nebo dokonce s druhem terapie. Častá a velmi intenzivní fyzická zátěž je ale pro tělo obrovský stresový faktor a vyplavuje se velké množství kortizolu. Je tedy důležité dbát na regeneraci a dostatečný příjem kvalitních potravin, vitamínů a minerálů. 

3) Dělejte věci, které vás baví

Utvořte si priority. Najděte věci a činnosti, které vás baví a věnujte jim denně alespoň pár minut času. Postupně můžete samozřejmě zvyšovat. Udělejte si z vašich oblíbených věcí rutinu a dejte si čas na zajetí nových návyků. Může to být cokoliv - od čtení knih, meditace až po procházky do přírody se svými blízkými nebo nějakým zajímavým podcastem v uších. Jde o to, abyste se na chviličku zastavili a byli TADY a TEĎ. Užívali si kouzlo přítomného okamžiku. Duševní a mentální hygiena je opravdu důležitá, jestliže se o své tělo staráte zvenku, měli byste i zevnitř. Tělo a duše to ocení a v tu chvíli kortizol nebude mít žádnou šanci. 

Tyto tři věci jsou takové základní kameny, na čem můžete stavět. Stresové situace tu byly, jsou a budou - není třeba se jich bát, ale umět je přijmout a pracovat s nimi. Jestliže se to budete učit, nejen těhotenství pro vás bude mnohem jednoduší.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:
https://aktin.cz/3-rady-jak-snizit-hladinu-kortizolu-a-stresu-pro-lepsi-treninkove-i-dietni-vysledk