Květen, 2020
blog

Když se nedaří otěhotnět – může pomoci Akupunktura?

Pokud se snažíte otěhotnět, pak je dobré jít otěhotnění také naproti. Někdy je třeba podpořit proces umělého oplodnění všemi možnými podpůrnými prostředky a jedním z nich může být právě Akupunktura, protože posílí imunitu, zlepší prokrvení, reguluje hormony, a redukuje stress, který je velmi negativní rádce žen v moment, kdy se připravují na umělé oplodnění. 

MUDr. Lucie Zahradníková akupunkturu prování na klinice Gynem. Vystudovala na ProMedico Mannheim v Německu obor Akupunktura pro gynekologii a porodnictví. 

Příprava na umělé oplodnění znamená pro ženu nejen projít očistou organismu ale také dosáhnout svého „ideálního vnitřního klidu“, vyrovnanosti bez stresu. 

„Před započetím léčby umělého oplodnění je skutečně velmi důležitý pohodový psychický stav klientky a pocit, že je připravena - že udělala vše, co považovala za důležité, aby maximálně podpořila výsledek léčby.“ - zdůrazňuje také MUDr. Zahradníková. 

„Nejčastějším důvodem k podstoupení akupunktury je skutečně snaha klientky nalézt pocit vnitřního klidu, souznění s danou situací, pocitu že byla učiněna nejen očista těla od zdravé životosprávy přes pravidelný sport. Jen tak totiž přichází ta správná připravenost na vše, co umělé oplodnění přináší tam kdesi „v nitru sama sebe“, uvádí MUDr. Zahradníková. 

Co je to Akupunktura? Co to obnáší? 

Akupunktura je součást čínské medicíny staré 4000 let. Vyvinula se na základě mnohaletého pozorování přírody a lidí.  Pomocí jehel ovlivňuje energetické dráhy člověka a cílem je přivést nás do rovnováhy. Jehly se píchají do bodů na tzv. energetických drah, které prochází celým naším tělem 3-5 mm pod kůží a v tzv. akupunkturních bodech vystupují meridiány na povrch. 

Za základ energetického komplexu se dá považovat 12 hlavních drah. Těmi proudí životní energie člověka. Tato síť drah spojuje jednotlivé orgány našeho těla. Jejich harmonický průtok je základem pro naše zdraví.  

Bolí akupunktura?

Tradičně je akupunktura užívána právě pro tlumení bolesti. “Klientky se všeobecně nejvíce obávají bolesti. Je to jen neznalost a nedůvěra v tuto metodu.” - uvádí Dr. Zahradníková. Akupunktura není bolestivá. Při správné aplikaci jehliček klientku nic nebolí. Trochu mohou bolet body, které jsou “oslabené” – ale to je vlastně dobré znamení, ne?  

Užívají se při ní různé velikosti jehliček, protože velikost akupunkturálního bodu je různá - od 0,2 do 5 mm. Tenčí jehličky se používají na body na uchu. Silnější jehličky se užívají na ostatní body, ale i tak jsou velmi slabé. Dr. Zahradníková užívá 3 mm jehličky a jejich počet se liší podle potřeby a aktuálních problémů klientky. Většinou využije 6-8 jehliček. 

Akupunktura jako pomocník při otěhotnění

Akupunktura je výbornou podpůrnou metodou, pokud chci otěhotnět. Proč? 

Akupunkturu lze využít jako doplňkovou léčbu, když se nedaří otěhotnět. Pomáhá v léčbě ženské neplodnosti podle řady odborníků. Jde-li o určitý nesoulad v těle, který může vyústit až v blokádu a špatnou funkčnost, pak může dokonce působit na nefunkčnost reprodukčních orgánů.  Podle tradiční čínské medicíny jsou za neplodností u žen nejčastěji nedostatečné prokrvení reprodukčních orgánů, vyčerpání ledvin či zablokovaný chlad v děloze.

Věděli jste, že akupunktura může podpořit nejen připravenost na IVF pro ženy, ale také muže? 

Dr. Zahradníková vypichuje tyto přínosy akupunktury pro ženy:  

  • zlepšuje funkci vaječníků a podporuje tak kvalitnější vajíčka a následně embryo
  • zlepšuje prokrvení dělohy a tím uhnízdění embryo
  • dokáže regulovat hladiny estrogenu a progesteronu a tím vylepšit růst děložní sliznice
  • zlepšuje reakce na stimulaci při léčbě a redukuje její vedlejší účinky
  • posiluje imunitní systém 
  • redukuje stress (uvolněním klientky se snižuje napětí dělohy a embryo se tak lépe uchytí)
  • řeší problémy psychické jako je dlouhodobý stres, nejistota, špatné zážitky a vzpomínky, podvědomé obavy, atd.
  • pomůže řešit bolestivou menstruaci 
  • pomůže srovnat průběh menstruace 

a upozorňuje, že akupunktura může pomoci také budoucímu otci, protože zlepšuje spermiogram. Zrychlení a zlepšení kvality spermií lze podpořit nejen úpravou stravy a pravidelnými sportovními aktivitami, ale i akupunkturou. 

Kdy je ten správný čas začít s Akupunkturou? 

Můžete začít kdykoliv. Ideální čas je 3 měsíce před započetím léčby IVF, aby se regulovaly tělesné funkci a tím zvýšila úspěšnost umělého oplodnění.  

Jak často a jak dlouho se na akupunkturu má chodit, aby byly výsledky? 

Doporučeno je na akupunkturu chodit jednou týdně po dobu tří měsíců (ne v době menstruace). 

Kdy má klientka procházející cyklem IVF / ED jít na akupunkturu, aby zvýšila úspěšnost oplodnění? 

Doporučeno je se objednat na akupunkturu včas na termín před a po embryotransferu (ET). 

Závěrem lze říci, že i když bylo provedeno značné množství studií hodnotících klinickou efektivitu akupunktury, ne u každého páru či jednotlivce se podaří úspěšně vyřešit problém právě akupunkturou. Vždy záleží na typu problému, který se snažíte řešit. Každý jedinec je jedinečný a léčba akupunkturou u každého zabírá s jinou úspěšností v jiném časovém horizontu. 

Akupunktura může tedy pomoci klientce nemít bolesti, být klidná a vyrovnaná, což je ideální definice pro ženu, která podstupuje umělé oplodnění. Velkou zásluhu na IVF léčbě mají samozřejmě oba partneři - jejich aktivita, zodpovědnost a klidový režim. Gravidita ženy je pak splněným přáním a úspěchem obou partnerů.  

Je na každém z vás, zda přijmete akupunkturu za svou nebo ne. Za pokus to stojí. 

 

 

 

 

ZDROJE:
Rozhovor s Mudr. Lucií Zahradníkovou na klinice Gynem
https://www.maminka.cz/clanek/nedari-se-vam-otehotnet-muzete-vyzkouset-akupunkturu
https://www.emimino.cz/encyklopedie/akupunktura/
https://www.emimino.cz/diskuse/akupunktura-po-ovulaci-257586/