Březen, 2023
blog

Jak se zbavit pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy je častý a nepříjemný průvodní symptom, který pociťuje mnoho těhotných žen, zejména během třetího trimestru. Obvykle je tento problém způsobený hormonálními změnami, ke kterým dochází v průběhu těhotenství, a také tlakem rostoucího miminka na vnitřní orgány. Výsledným efektem je to, že žaludeční šťávy proudí zpět do jícnu. I když to může být nepříjemný pocit, který dokáže narušit každodenní život, existuje několik způsobů, jak pálení žáhy v těhotenství zvládnout, a dokonce se ho zbavit. Podívejte se na několik tipů, jak na to. 

 

Co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy v těhotenství je obvyklým doprovodným jevem hormonálních a fyzických změn, které u těhotných žen probíhají. Existuje ale řada věcí, které může nastávající maminka udělat pro to, aby jí bylo lépe.

  • pálení žáhy v těhotenství
     

Pálivé jídlo v těhotenství – mýty, rizika a doporučení

Pro těhotné ženy je přirozené, že si dávají pozor na to, co jedí. Jednou z mnoha diskutovaných otázek mezi těhotnými ženami je, zda je bezpečné jíst kořeněná jídla. Někteří lidé se domnívají, že kořeněná jídla mohou dítěti ublížit nebo způsobit komplikace během těhotenství, neexistují však žádné důkazy, které by tato tvrzení potvrzovaly. Pojďme se blíže podívat na mýty, rizika a doporučení týkající se kořeněných jídel v těhotenství.

 

Mýty o kořeněných jídlech a těhotenství

Jedním z častých mýtů je, že kořeněná jídla mohou vyvolat porod nebo způsobit předčasný porod. Pro toto tvrzení však neexistují žádné vědecké důkazy. Konzumace kořeněných jídel může způsobit nepříjemné pocity nebo pálení žáhy v těhotenství, ale v žádném případě nepřivolají porod.

Dalším mýtem je, že kořeněná jídla mohou poškodit plod nebo způsobit nenarozenému miminku vrozené vady. Ani pro toto tvrzení však neexistují žádné vědecky podložené důkazy. Konzumace kořeněných jídel s mírou není pro nenarozené dítě škodlivá.

 

Rizika konzumace kořeněných jídel během těhotenství

I když kořeněná jídla sama o sobě nejsou pro dítě škodlivá, existují určitá rizika spojená s konzumací kořeněných jídel během těhotenství. Hlavní problém spočívá v tom, že pálivá jídla mohou být příčinou pálení žáhy, způsobovat zažívací potíže nebo zvracení v těhotenství. Kořeněná jídla prokazatelně zvyšují produkci žaludečních kyselých šťáv, které mohou podráždit sliznici jícnu a způsobit nepříjemné pocity spojené s refluxem. 

Kromě toho mohou některé těhotné ženy po konzumaci kořeněných jídel mít střevní potíže nebo zažívat stavy silné nevolnosti. Oboje pak může vést k dehydrataci, která je potenciálně nebezpečná pro matku i dítě. Pokud nastávající maminka jí ráda kořeněná nebo pálivá jídla v těhotenství, není nutné se jich zcela vzdávat. Je však důležité přijmout některá opatření, aby byla minimalizována rizika spojená s konzumací kořeněných jídel.

TIP GYNEM: Snažte se vyhnout konzumaci kořeněných jídel na prázdný žaludek. To může zvýšit pravděpodobnost pálení žáhy nebo zažívacích potíží. Místo toho si před jídlem kořeněné dobroty dejte malé jídlo nebo svačinu. Kromě toho doporučujeme celkově omezit kořeněná jídla v jídelníčku. S rozumnou mírou jsou obecně pálivá jídla v těhotenství bezpečná, ale nadměrný přísun koření, zvláště toho pálivého, může zvýšit riziko pálení žáhy nebo zažívacích potíží.

 

Naslouchejte sama sobě

Stejně tak, jako je každý člověk individualita sama o sobě, tak každá žena prožívá těhotenství po svém. Pro některé maminky je to snadná věc, pro některé je to těžší. Proto je v těhotenství velmi důležité věnovat pozornost signálům vlastního těla. Pokud po konzumaci kořeněného nebo pálivého jídla pociťujete nepříjemné pocity, respektive pálení žáhy, snažte se mu v budoucnu vyhnout. Je důležité naslouchat svému tělu a vyhýbat se v těhotenství potravinám, které vám způsobují nepříjemné pocity a jiné problémy, jako je třeba zvracení v těhotenství vyvolané zvýšenou citlivostí na vůně a pachy.

Obecně lze říci, podle doporučení mnoha lékařů a gynekologů, že kořeněná jídla jsou v těhotenství obvykle bezpečná, ale mohou způsobovat pálení žáhy, zažívací potíže a další obtíže. Dodržováním výše zmiňovaných doporučení si můžete vychutnávat kořeněná a pálivá jídla s mírou a zároveň minimalizovat rizika pro sebe i váš ještě nenarozený přírůstek do rodiny. Pokud máte jakékoli obavy ohledně stravy během těhotenství, je vždy zásadní poradit se svým lékařem.

Pálení žáhy v těhotenství je běžný problém, který lze zvládnout a dokonce ho zcela eliminovat pomocí určitých změn životního stylu a využíváním dostupných, doporučených nebo přírodních doplňků stravy. Dodržováním několika málo základních (takzvaně babských i lékařsky odborných) rad můžete snížit riziko pálení žáhy a užít si těhotenství v klidu a pohodě.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/spicy-food-pregnancy

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/can-pregnant-women-eat-spicy-food-affect-the-fetus/

https://perelelhealth.com/blogs/news/spicy-foods-and-pregnancy