Říjen, 2020
blog

IVF metody 2. díl - Embryoscope, Asistovaný hatching a mnohem více

Druhý díl článku IVF metod. Klinika GYNEM nabízí velké množství metod a zde budou představeny další z nich. 

1 - Embryoscope

Embryoscope. Tak se nazývá přístroj, který lékařům umožňuje nepřetržitě sledovat zárodky pod mikroskopem, který je umístěný přímo v inkubátoru. Kromě kvality spermií je totiž velmi důležité správně vybrat embryo, které bude přeneseno do dělohy. K vyhodnocení toho správného embrya tedy není potřeba s nimi manipulovat a hýbat. Dostane se jim potřebného klidu na vývoj a přesto je vybráno to, které má největší šance na úspěch. 

2 - Kultivace a Prodloužená kultivace

Režim kultivace nastává po oplození vajíčka a je v laboratorních podmínkách. Znamená přenos embryí do dělohy. Obvykle k tomu dochází 2. - 3. den vývoje, ale vhodnou dobu určuje vždy embryolog. Může být delší, vše záleží na konkrétní situaci. 

Jestliže je doba prodloužena, jde o Prodlouženou kultivaci. Lze být prodloužena až na 5 dní. Během těchto dní se embrya vyvíjejí ve speciálním prostředí. Prodloužení vývoje umožňuje lékařům vybrat ta nejkvalitnější embrya.

3 - Asistovaný hatching

Jedná se o zvýšení šancí na uchycení embrya v děloze. Při této metodě je 4. den kultivace embrya otevřen ochranný obal vajíčka pomocí laseru, což velmi usnadní jeho uhnízdění. Uvolnění obalu je šetrné, časově nenáročné a nijak neohrozí stav a životnost embrya.

Metody IVF, Embryoscope

4 - EmbryoGlue a EmbryoGen

EmbryoGlue je název pro speciální tkáňové lepidlo, které pomáhá přenášenému embryu v uhnízdění. Obsahuje veškeré potřebné živiny a zdroje energie, které embryo potřebuje a velmi zvyšuje počet narozených dětí. 

EmbryoGen slouží jako pomocník při kultivaci v laboratoři. Pomáhá vytvořit prostředí, které se podobá přirozeným podmínkám a obsahuje také jeho náležitosti, mezi které patří například růstové faktory, které řídí imunitu organismu. Velmi pozitivní a prokazatelný účinek má u žen, které prodělaly samovolné potraty. 

5 - PGD / PGS

Tyto metody slouží k odhalení genetických vad a zkoumají embrya z genetického hlediska. Lze takto včas přijít na potencionální komplikace a předejít potratům, které mají v prvním trimestru na svědomí právě genetické vady. 72 hodin po oplodnění embrya je šetrně odebráno několik buněk, které jsou následně analyzovány. Analýza pro embrya nepředstavuje žádná rizika. Následně je analýza posouzena genetikem a ten navrhne doporučení, které embrya jsou vhodná na přenos do dělohy. Tím se významně sníží riziko narození dítěte s genetickou vadou.

PGD neboli preimplantační genetická diagnostika je nabízena rodičům, kteří mají v rodině nějaké geneticky podmíněné onemocnění.

PGS neboli preimplantační genetický screening je využíván pro vyloučení geneticky podmíněných vad embrya. Je doporučován párům, kdy nebylo předchozí IVF úspěšné. 

 

Jak již bylo zmíněno, pro každého je vhodné jiný postup a je nutné to prokonzultovat s odborníky. Na klinice GYNEM se můžete obrátit na lékaře s veškerými dotazy a zjistit, jaká metoda či kombinace metod je vhodná právě pro Vás.