Květen, 2024
blog

Hemoroidy v těhotenství a po porodu - jak jim předcházet a jak je řešit?

Proč v těhotenství vznikají hemoroidy?

Hemeroidy jsou žilní pleteně, které jsou přirozenou součástí řitního kanálu a má je každý. Pokud ale dojde k nadměrnému tlaku, pleteně se zvětší a může vzniknout žilní onemocnění. Nejčastěji se projeví nepříjemnými pocity až bolestí, krvácením jasně červenou krví nebo drobným výklenkem v okolí konečníku. Bolest hemeroidy způsobují nejen při vyprazdňování, ale také při delším sezení. Dělí se na vnitřní a vnější podle toho, kde se vyskytují. Častý je i výskyt obou druhů najednou. 

V těhotenství se objevují poměrně často z několika důvodů. Dochází k rychlému nárůstu hmotnosti, objem krve se zvyšuje až o 30 % a zvětšuje se tlak na žíly v pánevní oblasti kvůli rostoucí děloze. Mění se také hormonální hladiny, zvýšený progesteron uvolňuje cévní stěny a způsobuje náchylnost k rozšíření žil a otokům. Riziko vzniku zvyšuje rovněž zácpa, se kterou těhotné často potýkají. Hemeroidy se nejčastěji objevují na konci těhotenství a někdy přetrvávají v době po porodu. Vznikají i při samotném porodu v důsledku nadměrného tlačení. Ve většině případů se ale během šestinedělí zmírní nebo zcela odezní.

 

 

Jak hemoroidům předcházet?

Pokud se u vás už dříve hemeroidy objevily, nebo hledáte prevenci, jak jejich vzniku zabránit, vyzkoušejte některé z těchto opatření:

Léčba hemeroidů v těhotenství

Když už hemeroidy vzniknou,existuje několik možností, jak si od potíží ulevit a zbavit se jich. První pomocí často je krátká sedací lázeň ve vodě, do které se přidávají bylinky. V těhotenství nezapomeňte na to, že by voda neměla být příliš horká. Mnoho žen má dobré zkušenosti s dubovou kůrou, ze které lze připravit výluh. K dostání jsou také chladivé gely či masti, které rychle zmírní nepříjemné projevy a zároveň léčí  – při nákupu v lékárně vám poradí, které z nich se hodí i pro těhotné.  

Pokud domácí léčba nepomáhá, obraťte se na svého gynekologa nebo lékaře, který vás vyšetří a doporučí vhodné řešení. Stejně tak konzultujte problém s lékařem, pokud hemeroidy trpíte i nadále po porodu.

Zdroje:

https://zilniporadna.cz/magazin/hemoroidy-v-tehotenstvi-usetrete-si-problemy-931

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids#symptoms