Září, 2020
blog

Epilepsie a těhotenství: jak spolu souvisí?

Epilepsie, nebo také padoucnice, je chronické neurologické onemocnění, které je provázeno epileptickými záchvaty. Patří mezi jedno z nejrozšířenějších neurologických onemocnění v České republice. Může se objevit v jakémkoliv věku a jeho průběh bývá často nevyzpytatelný. 

Epileptický záchvat prodělá v životě většina lidí, proto je epilepsie diagnostikována až po druhém záchvatu a řadě vyšetření, jako je EEG nebo magnetická rezonance. Jestliže je diagnostikována, jsou ve většině případů nasazeny léky - antiepileptika, která mají za úkol snížit četnost záchvatů. Jaká jsou rizika pro ženu epileptičku, která se snaží otěhotnět? A je těhotenství s epilepsií bezpečné? Epilepsie je velmi nevyzpytatelná nemoc, ale v případě úpravy životosprávy, dodržování režimu a důsledného a zodpovědného chování lze žít plnohodnotný život. A to včetně těhotenství.

Komunikujte se svým neurologem

Neurolog a jeho dohled je v případě snahy otěhotnět a samotného těhotenství stěžejní. Vysvětlí vám, jak se věci mají a dá doporučení, která se týkají léků a případných vyšetření. Každá žena je individuální a to platí i u epilepsie - existuje mnoho druhů záchvatů, které neurolog vyhodnotí a stanoví ten nejvhodnější postup. Za nejvíce rizikový čas během těhotenství z pohledu epi je považován první trimestr, z tohoto důvodu by těhotenství mělo být plánované, aby se na něj dalo z neurologického hlediska připravit a nasadit vhodná medikace. Antiepileptika jsou speciálně upravena tak, aby co nejméně ohrozily stav plodu. 

Také gynekolog hraje roli

Také s gynekologem je třeba dostatečně komunikovat ještě před otěhotněním, povědět mu o diagnóze a přizpůsobit četnost prohlídek a vyšetření. Kontrola plodu a jeho zdraví také funguje velmi pozitivně po psychické stránce.

Epilepsie a těhotenství

Práce se stresem

Stresové situace tu byly, jsou, budou. Pro epileptiky bývá stres jeden z nejčastějších spouštěčů záchvatu, proto jeho eliminace je více než žádoucí. Lehko se to říká, někdy se situace semelou tak, že to opravdu není jednoduché. V tu chvíli je důležité si uvědomit a nahlas si říci, že nic nestojí za újmu na zdraví. Ani práce, ani škola, nic. Avšak velmi důležité je, se se stresovými situacemi naučit pracovat, ne je přehlížet. Jinak se nakupí a pak to většinou bývá ještě horší. Pro (nejen) epileptiky je naprosto normální, že spolupracují s psychologem či mentálním kaučem, aby se postupem času naučili stresové faktory a spouštěče rozpoznat a pracovat s nimi. Je to velice účinné a pro řadu lidí s epilepsií velmi osvobozující. 

Epileptický režim

Jestliže žena zodpovědně dbá na epileptický režim, který dodržuje už před otěhotněním, bude pro ni těhotenství o to jednoduší a klidnější. Zde je bodové shrnutí toho, co takový režim obsahuje:

  1. Žádný alkohol
  2. Důsledné braní léků, nevysazovat, neměnit medikaci bez porady s neurologem
  3. Dodržování spánkového režimu
  4. Vyhýbat se fyzickému i psychickému vyčerpání
  5. Omezení kofeinu
  6. V případě nejasností či komplikací se ihned obrátit na lékaře

Epilepsie se nedá vymazat ze života, ale dá se s ní sžít, dá se přijmout a vést s ní život se vším všudy. Ve finále se dá brát jako indikátor toho, že se je ve vašem životě něco tak, jak nemá, ať už se jedná o stres, fyzické vyčerpání, nezdravý životní styl. Poslouchejte své tělo, buďte na sebe ohleduplní, trpěliví a obklopujte se blízkými lidmi. Život s epilepsií není jednoduchý (stejně jako s každým jiným vážným onemocněním), ale stojí za to.