Březen, 2020
blog

COVID-19: Jak být fyzicky a psychicky fit?

 

1) Dodržujte hygienu

Mezi základní hygiencká opatření patří:

  • Časté a důkladné mytí rukou: Hlavně po příchodu z venku do místnosti, po opuštění toalety, před vařením, po kýchnutí, smrkání, kašlání, po manipulaci s penězi.
  • Používání dezinfekčních a antibakteriálních gelů. 
  • Kýchání do kapesníku, který poté vyhodíte, nebo do předloktí.
  • Nesahat si rukama na obličej.
  • Nesdílet mezi sebou pití, jídlo, mobilní telefony.

2) Vyhýbejte se zjevně nemocným osobám

Omezte kontakt pokud možno úplně, jinak s odstupem alespoň 2 metrů.

3) Noste roušku

Moje rouška chrání tebe, tvoje zase mě. Máme jich sice nedostatek, ale všechno lepší než nic. Nutno říci, že i při manipulaci s rouškou je třeba dodržovat určitá pravidla. V tomto článku se dozvíte, jak si roušku vyrobit a jak s ní správně manipulovat.

Koronavirus Covid-19 tipy

4) Dbejte na svou imunitu

Toto platí obecně, ale teď ještě mnohonásobně více. Jak můžete imunitu posílit? Například:

  • Pravidelný a dostatečný spánek: Spánek je téma samo o sobě a může být uveden jako důležitý faktor u čehokoliv. Jeho nedostatek značně narušuje funkcni našeho imunitního systému, což se může z dlouhodobého hlediska velmi nepříjemně projevit. V téhle situaci navíc máme i více prostoru se na spánek zaměřit. 
  • Kvalitní strava: Ano, zase strava. Ale řiká se, že zdravé tělo určuje zdraví našich střev. Dbejme na kvalitní a plnohodnotné potraviny, více o stravě si můžete přečíst v tomto článku.
  • Dostatek vitamínů a minerálů: Mezi základní spektrum patří hořčík, zinek, vitamíny skupiny B a také vitamín D, který můžeme nyní načerpat přírodní formou - venku ze sluníčka. Teď máme na mysli krátkou procházku nebo výběh v přírodě, v lese, kde není velká koncetrace lidí. Pohyb nám pomůže vyplavit i hormony štěstí - endorfiny, které teď potřebujeme jako sůl a ještě protáhneme tělo a svaly.
  • Otužování: Otužování v sobě ukrývá velmi mnoho benefitů, například větší odolnost na chlad nebo nižší výskyt onemocnění horních dýchacích cest. Není vhodné jít ihned do ledové vody, ale postupně snižovat teplotu. Zkuste vydržet několik dní a uvidíte sami, jaké změny začnete pozorovat.

5) Pozor na hoaxy

Toto téma je velmi aktuální a celosvětové, proto není divu, že se světem začaly šířit polopravdy. Nevěřte všemu, co čtete, může to ve vás vyvolat zbytečný stres. Informace si ověřujte a čerpejte z ověřených zdrojů. Vhodné stránky jsou například: Světová zdravotnická organizace (WHO), Ministersterstvo zdravotnictví ČR, ČT24 nebo iROZHLAS.

6) Nepanikařte

A to nejdůležitější na konec - stres a panika teď rozhodně ničemu nepomůžou, když se na nás už tak valí ze všech stran. Naopak, výrazně oslabují naši imunitu a zvyšují vyplavování stresového hormonu kortizolu. Najděte si činnosti, na které nebylo předtím tolik času - zavolejte svým blízkým, přečtěte tu novou knihu v šuplíku, zkuste nové recepty na zdravá jídla, vychutnejte si v klidu snídani a ranní kávu, najděte si na youtube nový druh cvičení či meditace, buďte aktivní.. je celá řada toho, co pomůže na chvíli nevnímat to, co se děje venku. 

 

Závěrem nutno dodat, že to, jak tato situace bude dlouho trvat záleží pouze na nás a na naší zodpovědnosti. Chovejme se nejlíp, jak umíme, dodržujme daná vládní opatření, pomáhejme si a zapojme náš zdravý rozum. Jde o každého jedince z nás a věřme, že společně to zvládneme a ve finále si uvědomíme, co je v životě nejdůležitější.

 

ZDROJE:

https://koronavirus.mzcr.cz/otazky-odpovedi/
https://aktin.cz/7-tipu-jak-na-posileni-imunity-nejen-pri-epidemii-koron...
https://aktin.cz/jak-nepropadat-panice-zit-aktivne-a-snizit-riziko-nakaz...
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/domaci-rousky-ochranne-p...