Srpen, 2020
blog

Co se skrývá za zkratkou IVF?

V dnešní době má až 20 % párů problém s početím. Je to způsobeno mnoha faktory, mezi které patří například vyšší věk, fyziologické problémy, nadmíra stresu nebo také nezdravý způsob života. Jestliže ani po roce snažení žena nemůže otěhotnět, je na místě zvážit návštěvu IVF centra. Co vlastně IVF zkratka je a s čím se na klinice můžete setkat?

Co znamená IVF?

Tato tři písmena značí pojem in vitro fertilization. V překladu do češtiny se jedná mimotělní otěhotnění a je to jedna z metod asistované reprodukce. Pro lepší představu a laicky řečeno, určitě už jste se v minulosti někdy setkali s pojmem “dítě ze zkumavky”. Za touto metodou stojí ale mnohem více, než toto. Jedná se o velmi intimní a osobní proces, který může být pro pár psychicky náročný. Je tedy dobré vědět, na co se předem alespoň trochu připravit. 

Úspěšnost IVF

Čím dříve se pár rozhodne jednat, tím větší šance na úspěch. Velkou roli tu hraje věk ženy, tedy stáří vajíček. Do 35 let je úspěšnost IVF necelých 20 %, od 35 - 39 let necelých 14 % a nad 40 let pouhé 4 %. Jestliže má žena v plánu otěhotnět až v pozdějších letech, je vhodné se zajímat o metodu Egg freezing a nechat si vajíčka zamrazit. Pak by vajíčka nemusela být dostatečně schopná oplodnění. 

Co je IVF a jaký je jeho průběh?

Průběh IVF

První a zásadní krok je to, že se oba dva v páru shodnou na tom, že pomoc odborníku chtějí vyhledat. Není to jednoduchá záležitost a díky komunikaci a vzájemné opoře by toto rozhodnutí měli učinit společně. Jakmile k tomu dojde, prostřednictvím kontaktního formuláře kontaktují kliniku a domluví si první návštěvu. Ta obvykle spočívá v konzultaci, ve vzájemném poznání a doporučení vhodného postupu. Pár načerpá mnoho nových informací a měl by dát dostatek času pro jejich zpracování. Od kliniky může čekat podporu a možnost se na ni v případě jakýchkoliv dotazů obrátit. Jakmile učiní rozhodnutí IVF podstoupit, celá procedura může začít. 

Oba dva, muž i žena, musejí na začátku absolvovat různá vyšetření. U žen to bývá hormonální vyšetření, kde může dojít k odhalení poruch menstruace či ovulace. Druhé důležité vyšetření se týká vaječníků a dělohy, které se provádí ultrazvukem. Mohou také absolovovat vyšetření genetické či imunologické, ale to závisí na konkrétní domluvě s lékařem. Muži podstupují tzv. spermiogram. Sperma je podrobně vyšetřeno pod mikroskopem a zkoumá se především vzhled, počet a pohyblivost spermií. Dále může absolvovat vyšetření varlat, prostaty či genetické vyšetření, ale stejně jako u žen, tato vyšetření závisí na domluvě a doporučení lékaře. 

Další krok je stimulace vaječníků a odběr vajíček. Většinou je potřeba více zralých vajíček, proto se ke stimulaci využívají hormony, které je třeba aplikovat tenkou jehličkou. Není se čeho bát, jehličky jsou malé, tenké a na klinice vás sestřičky se vším seznámí. V průběhu hormonální stimulace žena musí docházet na ultrazvuk, kde se sledují vajíčka a zda jsou připravena k odběru. Následný odběr vajíček probíhá v celkové narkóze a spolu s nimi je odebrána také folikulární tekutina, která slouží k jejich ochraně. Poté je třeba odběr spermií. Běžně jsou spermie odebrány ve stejný den jako mimotělní oplodnění. Muž dostane na klinice nádobku a masturbací provede odběr spermatu. Po odběrech jsou ženská vajíčka oplodněna mužskými spermiemi v laboratoři a jsou sledována. Během jednoho cyklu se obvykle bere 1-2 embrya. Připravená embrya jsou následně pod kontrolou zavedena do dělohy. Tomuto zákroku se říká embryotransfer, trvá 10 minut a je naprosto bezbolestný. 

Poté je na řadě čas, trpělivost a víra v úspěch. Ne vždy se zadaří na první pokus, ale to není důvod k obavám. Není výjimka, že se zadaří na druhý, třetí pokus. Důležité je věřit a nevzdávat se. Lékaři na klinice GYNEM udělají maximum pro to, aby svému poslání - tvořit rodiny - dostáli.