Květen, 2022
blog

Akupunktura – alternativní léčba neplodnosti

Existuje řada lékařských a vědeckých metod moderní západní medicíny, jak léčit neplodnost. Obvykle se jedná o dlouhodobý proces, který je náročný po fyzické i psychické stránce. Neplodné páry musí podstoupit řadu vyšetření, užívat nejrůznější léky a další medikamenty nebo vsadit na další metody, jak úspěšně otěhotnět. Nedílnou součástí léčby neplodnosti nejsou jen poznatky a postupy moderní medicíny, ale také dobré duševní rozpoložení, psychická pohoda a vybalancovaný životní styl. V mnohém tak může pomoci alternativní medicína a alternativní léčba neplodnosti. Samy o sobě nejsou tyto metody všemocným řešením, ale mohou být vhodným doplňkem ke standardní IVF léčbě

Jak zvýšit plodnost a šance na početí

Prospěšnost alternativní reprodukční medicíny a její blahodárný vliv na léčbu poruch plodnosti prokázala již řada vědeckých studií. Propojení tradiční a alternativní medicíny oceňuje stále více pacientů i lékařů a řada klinik asistované reprodukce začíná řadit do svých programů na léčbu neplodnosti i nabídku alternativních metod. Nejčastěji se jedná o akupunkturu, kraniosakrální terapii, masáže, lymfodrenáže, hormonální jógu, biorezonanci, bylinné kúry a další techniky a postupy. Ty podstatným způsobem zlepšují zdravotní stav žen i mužů a pomáhají na úspěšné cestě za vytouženým miminkem. 

Akupunktura

Akupunktura – vpichování tenounkých jehliček do speciálních akupunkturních bodů – patří mezi nejoblíbenější alternativní metody, jak otěhotnět a porodit zdravé miminko. Akupunktura je jednou z hlavních metod tradiční čínské medicíny, spolu s bylinnými kúrami, masážemi, zdravou výživou a cvičením. Těchto pět postupů pak vede k uzdravení a harmonii mysli i těla. 

Akupunkturní body jsou rozmístěné po celém těle od hlavy přes trup po končetiny a jsou propojené meridiány, což jsou dráhy, kterými proudí energie. Ke každému meridiánu je pak přiřazený jeden z orgánů. V případě, že je některý z akupunkturních bodů zanesený, energie nemůže volně proudit a dochází k nerovnováze, která způsobuje zdravotní problémy. Ošetřením akupunkturních bodů se volný tok energie znovu obnovuje, což vede k nastolení rovnováhy v organismu a řešení zdravotních problémů.

Spojení akupunktury a IVF metod je funkční propojení moderních lékařských postupů a tradiční medicíny. Jejich kombinace umožňuje odstraňovat nejrůznější příčiny neplodnosti a efektivně ji léčit. Pokud se pro akupunkturu rozhodnete, speciálně vyškolený terapeut s vámi zkonzultuje váš zdravotní a psychický stav. Na základě otázek a vašich odpovědí je schopen určit, kde by mohl být problém a následně ho uvolněním zanesených akupunkturních bodů léčit. Akupunktura v kombinaci s dalšími metodami čínské medicíny zvyšuje šance na početí a následně je také účinnou prevencí proti potratu.

 

akupunktura

 

Bylinné kúry

Léčba bylinkami (fytoterapie) se používá v tradiční čínské medicíně několik tisíc let a mocnou sílu bylinek znaly už i naše babičky. Vhodný výběr bylin a typu kúry dokáže uvést tělo do rovnováhy, což má pozitivní vliv na reprodukční orgány i plodnost. Podobně jako u akupunktury je lepší využít kombinaci obou přístupů – jak moderní medicínu, tak alternativní přístup tradičního lékařství. Odborník na fytoterapii s vámi probere průběh vaší léčby neplodnosti na reprodukční klinice, zjištěné příčiny onemocnění a následně sestaví bylinnou kúru přímo na míru. Správně vybrané byliny dokážou upravit hladinu hormonů v těle a stimulovat reprodukční orgány. Celá kúra obvykle trvá čtvrt až půl roku a je možné ji zahájit kdykoli v průběhu léčby neplodnosti – před jejím zahájením, před embryotransferem nebo po neúspěšných IVF cyklech. Nikdy se ale nepouštějte do léčby bylinkami sami. V případě, že užíváte nějaké léky nebo hormony předepsané lékařem k léčbě neplodnosti, nejprve s ním konzumaci bylinných směsí prodiskutujte. Nevhodně zvolené byliny nebo jejich nesprávné užívání by mohlo být spíše ke škodě než k užitku.

Podpořte úspěšnost léčby vlastními silami

Odborníci na léčbu neplodnosti a lékaři z klinik asistované reprodukce se shodují, že i v případě, kdy je neplodnost prokazatelně daná fyziologicky, fyzicky zdravé ženy v dobré psychické pohodě mají podstatně větší šanci na úspěšné otěhotnění. A svůj zdravotní stav i mentální rozpoložení můžeme do velké míry ovlivnit. Především tím, jakým způsobem a kde žijeme, jak se stravujeme, jaký máme životní styl a jak pečujeme o své duševní blaho. 

Když se rozhlédneme kolem sebe, najdeme nepřeberné množství diet, které jsou založené na nejrůznějších principech nebo klíčových potravinách. Není nutné začít hned dodržovat drastickou redukční dietu, to by bylo naopak kontraproduktivní. Jídlo by mělo přinášet radost a organismus posilovat ne zatěžovat. Stačí rozumně zrevidovat váš jídelníček, omezit potraviny, které tělu nic nepřinášejí nebo mu dokonce škodí, a zařadit takové, které organismu prospívají a dodávají mu potřebné živiny a minerály. 

Zdravý životní styl není jen o výživě, ale také o kombinaci aktivního pohybu a relaxace. Při cvičení se zklidní mysl a emoce a tělo se dostane do dobré kondice. Relaxace, meditace a hluboké dýchání dokáže uvolnit nahromaděný stres a napětí. Vše pak přispívá k regeneraci naší mysli a podporuje správné fungování orgánů i celého organismu. Každý člověk je jiný a fungují pro něj různé věci. Někdo nedá dopustit na vědecké poznatky západní medicíny, pro druhého jsou mocné bylinky a alternativní přístupy a další vyzkouší všechno, co by mohlo pomoci. Mysl umí být velmi mocná, pokud něčemu opravdu věříme.