Září, 2023
blog

Akné v těhotenství –⁠ jak mu předejít či zmírnit jeho projevy?

Čas těhotenství provází nejen radostné očekávání děťátka, ale také řada nepříjemností. Ať už jsou to nevolnosti, bolesti zad či problémy se zažíváním. Dokonce i pleť dostává vlivem nálože hormonů více zabrat, a tak nejednu ženu trápí mastná pleť a s ní spojené akné. Pojďme se blíže podívat na to, proč vzniká a jak mu lze předcházet, případně jeho projevy co nejvíce zmírnit.  

 

Co způsobuje akné?

Akné je onemocnění kůže, které se projevuje zarudlými pupínky. Nejčastěji se vytváří na čele, nose a bradě, objevit se může i na ramenou či zádech. Dochází k němu tehdy, když se zanítí mazové žlázy. Pokožka pak nemůže dostatečně dýchat a následně se začnou množit nežádoucí bakterie. Hlavními příčinami vzniku akné jsou hormonální nerovnováha, stres, strava nebo nevhodná péče o pleť. 

Akné dokáže pěkně potrápit i v těhotenství. Proč je pleť ženy v tomto období náchylná ke vzniku pupínků? Odpovědí jsou změny hormonů v těhotenství, konkrétně vyšší hladina androgenů (mužských pohlavních hormonů). Ty stojí za problémy s pletí v období prvního trimestru. Ve druhém a třetím trimestru je viníkem zvýšená produkce progesteronu (ženský pohlavní hormon), kvůli kterému se pleť více mastí. Vyšší riziko vzniku akné je u těch žen, které na něj trpěly už v pubertě, během menstruace nebo mají přirozeně mastnější pleť. 

 

Akné v těhotenství

 

Dehydratace pleti

Akné se vlivem hormonů v těhotenství objevuje ale i u žen, které mají jinak bezproblémovou pleť. Hormony totiž kůži mohou vysušovat až dehydrovat. Kromě svědění kůže se dehydratace někdy projevuje také červenými pupínky. V tomto případě se zaměřte na dodržování pitného režimu a správnou hydrataci pomocí speciálních pleťových přípravků.  

Ovšem na přílišné svědění kůže si v těhotenství dejte pozor. Pokud by bylo nezvykle intenzivní a trvalo delší dobu, může značit také těhotenskou cholestázu neboli poruchu funkce jater a žlučníku. Ta je však naštěstí vzácná.  

 

Jak akné předcházet či zmírnit?

Pro zmírnění obtíží s akné je důležitá zejména správná péče o pleť. Základem je pravidelné a důkladné čištění, hydratace a zklidňující přípravky. Výběr přípravků záleží na tom, jaké vyhovují právě vám. V těhotenství je ideální sáhnout po přírodních produktech. Ty také minimalizují riziko dalšího podráždění pleti. Z bylinek má zklidňující účinky například heřmánek či máta, vhodné jsou také přípravky s obsahem zeleného čaje nebo aloe vera. 

Pokud je to možné, vynechte na čas dekorativní kosmetiku. Ta totiž neumožňuje pokožce správně dýchat a ztěžuje regeneraci. Pokud už se pro líčení rozhodnete, volte pro pleť šetrnější produkty a nezapomeňte na důkladné odlíčení.

Pokud vás akné trápí opravdu hodně, trpíte otoky či bolestí, navštivte raději kožního lékaře. V těhotenství se doporučuje pouze lokální léčba. Vybere vám vhodný přípravek, který vám od potíží uleví a zároveň neublíží plodu. 

 

Vliv stravy na pleť

Důležitá není jen péče zvenčí, ale i zevnitř. Na pleti se projevuje stav střevního mikrobiomu, proto je důležité jíst zdravě. Při akné se obecně doporučuje zmenšit příjem cukru, soli, smažených jídel a polotovarů. Naopak je důležité tělu zajistit dostatek potravin, které nejsou průmyslově zpracované, a také správný pitný režim. To ostatně prospívá nejen vašemu tělu, ale i správnému vývoji miminka.

Myslete zejména na vyvážené množství bílkovin, sacharidů, kvalitních tuků (avokádo, losos, ořechy) a probiotik (ty najdete např. v kysaných mléčných výrobcích). Na pleť má pozitivní vliv vitamín A, který je obsažený v mléce, vejcích, mrkvi či rybách. S akné pomáhá také zinek, který najdete v dýňových semínkách. 

 

 

Zdroje:

MUDR. NEVORALOVÁ, Zuzana. Dermatovenerologická léčba v těhotenství. Dermatologie pro praxi [online]. 7 [cit. 2023-08-20]. Dostupné z: https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2010/04/07.pdf