Květen, 2020
blog

5 věcí, na které byste si měli odpovědět, než půjdete poprvé na IVF kliniku

Pokoušíte se už nějakou dobu o miminko a stále se nedaří? Jedni přátele vám radí, abyste na to nemysleli, druzí zase, že byste měli začít už jednat s odborníky. Kdy je ale ta správná doba se svěřit do péče reprodukční kliniky? A co když naopak je u vás vše v normálu a jen si příroda dává na čas? Připravili jsem pro vás klíčové otázky, na které byste si měli sami nejprve odpovědět a poté zvážit, zdali už je čas zvednout sluchátko a objednat se na první návštěvu IVF kliniky.

Jak dlouho se snažíte o početí?

 Pokud žena ještě nedosáhla 35ti let měla by si nechat čas na přirozené početí s partnerem v horizontu 1 roku. Pokud, je ženě ale více než 35 let, tento interval se dle rad odborníků zkracuje na půl roku a poté je vhodné vyhledat profesionální pomoc. 

Konzultovala jste svou snahu o dítě s vaším gynekologem či gynekoložkou?

Určitě je vhodné o vaší snaze o dítě informovat vašeho ošetřujícího gynekologa či gynekoložku. Ten může pomoci s případnými problémy s menstruačním cyklem nebo udělat prvotní vyšetření a sám doporučit návštěvu IVF centra. Ovšem, pokud nemáte důvěru ve svého ošetřujícího gynekologa nebo nechcete již dále čekat, můžete se na reprodukční kliniku objednat sama. Žádné doporučení od stávajícího gynekologa k návštěvě kliniky nepotřebujete.

Jaký je váš životní styl?

I životní styl má vliv na šanci při početí. Asi je vám jasné, že stres ať už pracovní či ten v osobním životě vám neprospívá. Ale při plánování těhotenství toho pro sebe v oblasti přípravy těla na miminko můžete udělat mnohem více než se jen vyhýbat nadměrnému stresu.  

Určitě vás nepřekvapí, že muži i ženy musí být v konzumaci alkoholu obezřetní, pokud chtějí zvýšit své šance na otěhotnění. U mužů může větší množství alkoholu snížit produkci testosteronu, způsobit impotenci a přispěje ke snížení množství spermií. U žen nadměrná konzumace alkoholu může vést k určitým poruchám ovulace a to má vliv na jejich schopnost otěhotnění.

Kromě konzumace alkoholu může hrát roli v neplodnosti i nadměrné množství kofeinu, což je asi 500 mg denně - to odpovídá asi 5 šálkům kávy za den. Pro zvýšení svých šancí na otěhotnění dodržujte doporučený limit kofeinu, tedy asi 200-250 miligramů denně.

Všichni víme, že kouření je špatné pro naše zdraví obecně, ale věděly jste, že může také ovlivnit vaši schopnost otěhotnět? Kouření u mužů může vést ke snížení produkce spermií a způsobuje poškození DNA. Kouření u žen snižuje funkci vejcovodů, a tím i procento šance na otěhotnění. Přestat kouřit byste měla již 3 měsíce před otěhotněním.

Většina nastávajících maminek, by měla ráda "dokonalou postavu". Ovšem, co je ideální pro vás, nemusí být ideální pro vaši plodnost. Hmotnost může ovlivnit hormonální regulaci a tím ovlivnit ovulaci. Proto je určitě dobré sportovat, ale zase to na druhé straně se sportem nebo hubnutím nepřehánět.

První návštěva IVF centra

Ovlivňuje vaše trápení se stále nepřicházejícím těhotenstvím váš každodenní život?

Říká se, že problémy s otěhotněním jsou často v hlavě. Pár na „to“ stále myslí a trápí se danou situací. Někdy může pomoci už jen samotná vize, že „problém“ začnou řešit odborníci. Pár se psychicky uklidní a pozitivní myšlení a naladění může přispět k vytouženému úspěchu na poli snažení. Vize a naděje, že se mohu svěřit do rukou někde, kde svou práci dělají nejlépe a mají prokazatelné výsledky, rozhodně stojí za to si zajistit konzultaci na CAR klinice dříve, než vás samotné obavy zcela pohltí.

Nemáte problém otěhotnět, ale miminko udržet?

Pokud se vám již podařilo otěhotnět, ale bohužel jste potratila nebo jste prožila tzv. zamlklé těhotenství je určitě vhodné se co nejdříve objednat k odborníkům na IVF kliniku, kteří mohou odhalit, zdali k nedonošení miminka máte zdravotní predispozice a v tom případě mohou účelně začít tento problém řešit.